Отмина ли пикът на автомобилното производство?

Продажбите на нови автомобили в света са спаднали с 4%
2 фев 2020 20:45, Нели Христова
23
Отмина ли пикът на автомобилното производство?
Снимка: БГНЕС

Глобалната автомобилна индустрия може би вече е достигнала предела си по отношение на производството. Това твърди една от водещите световни инженерни и технологични компании Bosch в лицето на нейния изпълнителен директор Фолкмар Денер. Бегъл анализ на цифрите показва, че тази прогноза е точна.

Според аналитичните данни на LMC Automotive, през 2019 г. световните продажби на автомобили са намалели с над 4% в сравнение с 2018 г., до 90,3 милиона бройки. За сравнение, година по-рано глобалните доставки на нови възлизаха на 94,4 милиона, а през 2017 година - на 95,2 милиона. Според предварителните прогнози се очаква отрицателната динамика да продължи трета година поред, като през 2020 г. продажбите ще паднат с около 2,6% до 89 млн. бройки.

"Напълно е възможно да сме преминали пика на автомобилното производство", коментира изпълнителният директор на Bosch Фолкмар Денер. Той също така смята, че ситуацията едва ли ще се промени до 2025 г., когато предстои да се появи следващото поколение по-достъпни електрически превозни средства.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
към оня с въшките преди 4 години
Ти като вземаш над 700лв си голям чистник, а? Не се учудвай че хората се радват на ботурясани лъскави возила с жертви вътре.
21
1
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Просто има насищане на пазара и затова пада обема.След някоя друга година пак ще тръгне нагоре.Трябва да се има в предвид, че въпреки падането тези количества пак остават едни от най-високите в исторически план.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Коя е тази кола, на която радиаторът е от пластмаса?
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората чакат електромобилите. Ама достъпните нещо се бавят.
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новичкото си е новичко.Е, струва си парички де.Не е за въшкари с 700лв заплата.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планирано остаряване, нищо случайно няма. При всяка техника е така, в някой дори е заложено софтуерно...
16
2
 
29
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 16Целта е да се скъси живота на колата за да си купиш нова.Производителите нямат интерес от коли с живот 400-500хил км.Точно затова измислиха и Евростандарта.Там където "дебели"глави като нашите не се предават да ни спрат бюрократично.Това коя кола колко замърсява е относително защото е свързано с употребата и.Някой със стара бричка изминава 50км на седмица а друг с нова-500км но казват че старата замърсява.Политика на консуматорското общество.
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз харесвам новите коли, ама с някой неща са много зле. Кой инженер е допуснал цялата охл. с-*** да е с пластмасови тръби(не говоря за маркучите) и забележете-радиатор от пластмаса-китайска кола?? Работи, но явно е добре сметнато колко време. Поне радиатора трябва да е метален. Масово са труднодостъпни неща, дето струват 10лв, а трябва да смениш цял възел за 150, защото не е прдвидено да се ремонтира, а се сменя и бракува. Скоро щяха да ми сменят генератора, заради един чип вътре-не им се отварял
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко това е планирано и то доста отдавна! Господарите на света постепенно въвеждат новият световен ред и автомобилите подобно на много други екстри които имаме сега им предстои постепенно да отпаднат. По един или друг начин стандарта на живот ще трябва да се намали драстично за да се запази планетата. Консуматорската икономика вече е към своя край.Затова радвайте се на екстрите който имате преди да са въвели забраните и квотите.След 2030г. притежаването на автомобили ще стане много трудно
13
3
 
7
 
! Отговори
преди 4 години
До КрайА ти що не дадеш пример на всички останали 6,999999999 милиарда, и не станеш пешак? А отворко, или некъв специален елемент
12
0
 
11
 
! Отговори
Bobi преди 4 години
До #3. Един познат много си хвалеше стария мерцедес от 1985г. Отричаше новите коли до момента в който не влезе, и се повози, в един чисто нов супърб на негов приятел. Друго вече запя! И аз се замислям за нова кола, но още не мога да прежаля 500лева на месец.
11
3
 
14
 
! Отговори
Край преди 4 години
На света има 7 милиарда човека -ако всеки има автомобил -планетата ще стане ужасно място.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Ти добре ли си бе, как може да сравняваш сегашното изобилие на автомобили с тогавашната оскъдица?!! Чакаш и ти идва топла, аре...
9
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В смота/ния комунизъм чакаш за кола обаче знаеш че я правят лично за теб и ти я докарват още топла - топла току що излезла от завода. В фалшивата им демонокрация бълват стотици хиляди после залежават на огромни паркинги. Продават ти колата за нова а тя мух/лясала.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готови са да претопят хиляди непродадени автомобили, но не и да ги направят по достъпни за хората. Това не мога да го разбера
7
6
 
25
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До 5Не знам за кола, ама за жена ще търся вече след 1990-та. Другите назад дърти станаха, новото си е ново, без значение от километражу
6
5
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До 4Така си е. Моят голфич от 99-та 4 motion, бих го сменил веднага за един такъв от 2012-2013-4-5
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кола произведена след 1990 не ми я хвали!!!
4
23
 
25
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Коли произведени през 90-те търсят само тези които нямат пари за нови :)Не ми говори за надеждност, комфорт, сигурност, динамика, разход, красота и естетика! На мен панталона от абитуриентската (която бе в средата на 90-те) ми ми става и е здрав, но не съм тръгнал с него по улиците!
3
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами намалява защото новите автомобили стават все по несигурни. Натъпкани с Електроника с предизвестен край кой е този дето ще си купи беля. Всички търсят автомобили произведени през 90-те години. Ланчията ми е произведена 1995 година върви като ракета. Капака и го отварям само когато и сменявам маслото и антифриза. На 700 000 километра е и ще мине още толкова. А кола произведена 2015 година един комшия се сбърка от ремонти. Започна от електрониката а вчера и смени цялата предница. Еднодневка.