Коронавирусът довърши и продажбите на автомобили

С около 37% са намалели покупките на коли през 2020 г.
20 яну 2021 12:50, Петя Славова
35
Коронавирусът довърши и продажбите на автомобили
Снимка: БГНЕС

Продажбите на нови автомобили в България през миналата година са паднали с почти 37% (36,8 на сто), сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA). Само през декември 2020-а са те са с 40,3 на сто по-малко от последния месец на 2019-та, съобщава "Монитор".

Новите регистрации в Европа са се свили с 23,7 на сто или с 3 милиона до 9,9 милиона автомобила. Според АСЕА това се дължи на карантинните мерки и на други ограничения, които са оказали безпрецедентен натиск върху продажби на коли в Европа.

Всички пазари отчитат двуцифрено понижение. В Испания то е 32,3 на сто, в Италия - 28 на сто, а във Франция - 25 на сто. В Германия спадът е 19 на сто.

През декември продажбите на нови автомобили в Европа са намалели с 3,3 на сто спрямо същия месец на предходната година, но разликите в резултатите на отделните пазари са много различни. Италия и Испания имат отново двуцифрени спадове, докато Германия бележи увеличение с 10 на сто, а в Испания показателят остава без промяна.

Германският автомобилостроителен концерн Volkswagen е намалил пазарния си дял с 3%, докато PSA Peugeot и Fiat Chrysler, които вчера официално обявиха сливането си, както и японския концерн Toyota са успели да подобрят позициите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Прехвалени западни ***, направени от най евтин материал. Безобразната употреба на пластмаса е толкова опасна, че все едно караш кола от стериопор. Пластмасови двигатели, поздравления за BMW. Продават ви опасни *** от най долнокачествен материал, а искат за тях баснословни цени.
10
12
 
12
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
И на Запад ще стане много тежко и капитализма ще рухне и СССР ще се върне и Русия ще произведе смартфон и Путин ще стане 192см.
9
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като кажеш SpaceX и Тесла и почва жално хлипане на русофили хахххахааххааххах
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия вече има масови съкращения. Големите фирми намалят производствата наполовина. Миналия ден Мерцедес обявиха че съкращават 10000 човека. Преди това Ауди съкратиха 9500 и се очаква очаква цалата ВАГ група да освободи към 14 хил.Европа си заминава. Сега като влязат новите еко регулации за вредните емисии автомобилите на запад ще станат лукс. Ще се произвеждат само малко на брой електрически коли и ще струват майка си и баща си. Цените на тока пък ще скочат поне тройно до 2030г.
7
1
 
40
 
! Отговори
Бойко преди 3 години
Кво е това са "коронавирусът довършил продажбите на автомобили"! Не се прави така! Аз ли да ви уча! Ще напишете "Градският транспорт на Данчето е толкова хубав, че хората спряха да си купуват коли, за да се возят с градския транспорт". Ей така се прави, предизборно!
6
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те хората сега купуват по 2 апартамента според брокерите, за по сигурно. Всеки ден пишат статии как продажбите растат и може да свършат, та затуй спряха да купуват коли. Модата била на апартаментите....
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кво да се купуват, като ще ги накарат да се сменят с електрички. Купуване на конвенционална кола сега е възможно най-голямата тъпотия. А купуването на скъпите още електрички, още по-голяма.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Теслата е по-зле и от Лада. Тесла може да си купи само човек, който не знае цената на парите.
3
0
 
22
 
! Отговори
ЯЯ преди 3 години
То втората употреба замря,за новите няма смисъл да коментираме.
2
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не на всички автомобили. На Тесла продажбите са скочили с 36% за 2020.Русофилите кажете как са продажбите на Лада :)))))
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е короната, а мерките. Не короната ги кара да нямат пари.