Как можем да съсипем двигателя на колата си?

Действия изглеждат напълно безобидни, но трябва да бъдат избягвани на всяка цена
4 фев 2021 19:22, Нели Христова
31
Как можем да съсипем двигателя на колата си?
Снимка: Pixabay

Трябва първо да уточним, че в случая става дума за традиционния двигател с вътрешно горене, най-вече бензинов. Това обаче се отнася до голяма степен и за хибридните задвижващи агрегати, които са наблъскани с нови технологии, както и за високотехнологичните турбомотори с малък работен обем и чувствителна електрическа система (в това число и с дилезово гориво).

При всички тях има опасност от бързо съкращаване на ресурса заради елементарни действия, извършвани от шофьора на автомоила. При това, тези действия изглеждат напълно безобидни, но трябва да бъдат избягвани на всяка цена, категорични са експертите от Autonews.

Шофиране без оборотомер

За много съвременни шофьори присъствието на оборотомер в колата изглежда напълно излишно и затова те карат, без да му обръщат никакво внимание. А това устройство е много важно, тъй като показва режимите на работа на двигателя, за които водачът обикновено следи до първото техническо обслужване на автомобила. И след това забравя напълно за тях.

Факт е, че при нов двигател трява да се внимава, като той работи в нормален въпрос - без стрелката да влиза в "червената зона" заради внезапни и много резки ускорения. Прекомерните натоварвания при високи скорости водят до ускорено износване на буталата, а от това следва бърз ремонт.

Ресурсът на мотора се съкращава и от недостатъното му натоварване, ко лкото е на по-малко лошо от претоврането. При флегматичноткаране при ниски обороти с ранна смяна на предавките температурата в горивните камери н винаги достига оптимални стойности. Резултатът е отлагания по стените на цилиндъра, свещите и бутала.
Всичко това води до възникване допълнителни проблеми със стартирането на двигателя, а някои случаи и до отказ на сензора в изпускателната система, както и повреда на скъпия катализатор.

Шофиране при незагрял мотор

Вечният въпрос, дали да загреете двигателя или не, е актуален не само през зимата, но и през топлия сезон. Винаги обаче е добре моторът да е загрял, което означава стрелката на показателя за температурата да напусне синята зона. За целта през лятото трява да изчакате 1-2 минути, а през зимата - 4-5. Това време е достатъчно за маслената помпа да разпръсне смазката по работните повърхности на двигателя и основните компоненти.

Освен това, веднага след това си струва да започнете да се движите внимателно и плавно в продължение на няколко километра. Този нежен режим на шофиране е необходим и за нормално загряване на скоростната кутия, амортисьорите и гумените части в шасито, както и на други течности и смазки в кормилния механизъм.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** ! Мини един курс за правопис , че си трагедия . Този сайт няма ли редактори ? Позор
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паля от раз и тръгвам на секундата. Две години така и се скапа лагера на турбото. В сервиза ме питаха знам ли как работи двигател с турбина и ме посъветваха да изчаквам по 2-3 мин като запаля и да не вдигам първите 2км обороти с които да ползвам турбото.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На марешки нафтата не е лоша, но не става за всеки автомобил. Нивата му на еко дизел са по-високи, което при двигатели проектирани за по-ниски нива на еко дизел - 2007 - 2014г японски и някои немски, води до недостатъчно смазване на ГНП, дюзи и други, и двигателя започва да работи по-шумно. Добавянето на добавка към това гориво компенсира сухият дизел от тази верига бензиностанции. Също при не добро отлагане на дизела в резервоарите на станцията е възможно засмукване на повече вода. При мен 2п
26
12
 
3
 
! Отговори
1-н преди 3 години
ХехеЗареждам при Марешки два автомобила - по един на бензин и дизелПроблеми нямаДизела пали зимата от разПък вие си пишете глупости
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да съсипваш в вече съсипан мотор? Като пристигне в Бг на 300к, всичко е ясно. Да, ще изкара с мъка още 100к, но даренията към "майстори" и за ментак рез.части са нонстоп.
24
1
 
14
 
! Отговори
Миньо преди 3 години
Абсолютно неграмотна статия с безброй грешки.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11Стопи дяигателя па пробвай да я върнеш. Вдин бивш пех, ей така - подкара 2.2 тона БМВ 7, като удари максималната скорост на километража, продължи да натиска и после вика "изпуши". Глyпендера сложил "чип тунинг" дето изключва всички мерки за безопастбост. Боята на капака се беше олющила, все едбо с горлка си я горил.Познай от пърия път, дали му уважиха гаранцията!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За целта през лятото трява да изчакате 1-2 минути"Да, ако караш Рено 19 от 92-а
21
8
 
12
 
! Отговори
Kiki преди 3 години
Паля от раз и тръгвам ве . Кой ще чака ?!
20
14
 
7
 
! Отговори
дришльвци преди 3 години
сте тези, които говорите за горивата на Марешки, от 5 год зареждам личния и двата служабни само там, понеже ми е на 200 метра, работят си супер, всъщност вие нямате коли, или нямате пари за бензин, или сте прекалено възрастни за да карате и ви е останала само старческата злоба
19
3
 
9
 
! Отговори
<<< преди 3 години
Постоянно се чудя, как успяват с простотии статии да правят.
18
4
 
6
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
Превеждал е кой статия тази?
17
7
 
8
 
! Отговори
Лахана преди 3 години
Винаги карам с опъната ръчна - коги изприварвам я свалям - така наема после ,предния ми сенник става задна щора....
16
2
 
3
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Лошото е че последните години борд-компютърът ти препоръчва кога е добре да смениш по-горна предавка и дизелчето , на 1500-1600 об/мин вече "търси" , а с 80км/ч чака да съм на 6-та.
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шофиране без оборотомер...хахахаха...трябва да си пълен новобранец да си гледаш оборотомера кога да превключваш...Много ид иотска статия.
14
1
 
28
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
По- големи портстотии не бях чел !
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, ***...
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е па голяма работа, ще си направи крем карамел.После *** да разкаже как на път да похапваме домашно приготвен крем карамел.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей недей така някой ще сипе захар . OMG
10
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ми, колата ми има 5 години гаранция от МотоПфое. Ако нещо стане им я връщам.