Все повече се крадат катализатори, как да ги предпазим?

Някои автомобили са по-застрашени
19 мар 2021 18:36, Нели Христова
35
Все повече се крадат катализатори, как да ги предпазим?

Българските автомобилисти минаха през най-различни страхове през годините. При соца редовно се крадяха чистачки - дребна, но досадна поразия, възпята дори от Тодор Колев. После се прехвърлихме на кражбите на гуми и на източването на бензина. След това - на касетофоните. Но в наши дни тези дребни посегателства са на заден план, изместени от ново и все по-често: кражбата на катализатора.

За последната година и половина тези престъпления почти са се утроили в някои западни държави, където полицията води по-прецизна статистика. У нас подобни данни няма, най-вече защото едва ли и един от сто потърпевши вярва достатъчно в ползата от органите на реда, за да подаде оплакване. Но няма съмнение, че кражбите на катализатори преживяват истински бум. Нека видим защо е така, кои автомобили са най-застрашени, и накрая да предложим един прост, но сравнително ефективен начин да опазите катализатора си от крадците.

Какво е катализаторът?

По-правилно е да се нарича каталитичен конвертор. Това е устройство, добавено към изпускателната система, за да превръща най-отровните отделяни вещества от двигателя в по-безвредни компоненти. В конвертора протичат три типа химични реакции. Едната цели да неутрализира отровния въглеродния оксид, като го свърже с кислорода и го превърне в безвреден (поне за организма) въглероден диоксид.

При другата отделяните при горенето на бензина въглеводороди се оксидират и също се превръщат във въглероден диоксид и вода.

При третата реакция азотните оксиди се разпадат на азот, въглероден диоксид и вода. Нея обаче я има само при конверторите на бензиновите двигатели, не и при дизелите.

Как работи?

Вътрешността на катализатора е грапава и разделена на кутийки и тунелчета, така че да има максимална контактна повърхност с отработилите газове. Върху повърхността се нанася тънък слой от същинските катализатори на химичните реакции - платина, паладий и родий. За протичането на реакциите е нужна и температура между 420 и 600 градуса по Целзий, затова катализаторът се монтира близо до двигателя.

Защо се крадат?

За нещастие и трите катализатора на реакциите са благородни метали с доста високи цени, а през последните години те още повече се повишиха.

Паладият в момента струва над 2500 долара за трой унция - доста по-скъпо от златото. Платината е около 1200 долара. Но те са направо евтини в сравнение с родия (на снимката), който в началото на миналата година струваше 6000 долара за унция, а сега е 24 500 долара. Родият, под номер 45 в периодичната таблица, е изключително рядък благороден метал, устойчив на корозия и с много висока температура на топене (1964 градуса по Целзий).

Колко болезнено е да ти го откраднат?

Доста. Подмяната на катализатора, в зависимост от производителя му и от модела на колата, може да струва между 350 и 2000 лева. Затова много хора просто махват с ръка, заваряват едно парче тръба на мястото на отрязаното и си карат без катализатор. Донякъде иронично, това даже намалява парниковите емисии на автомобила - макар че драстично увеличава емисиите на отровни за организма вещества.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
11
 
! Отговори
1-n преди 3 години
А ушев си бърка в носаПрстое, забрана за изкупуванеЕПМ
29
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Махаш си ДПФ-а, но с новите изисквания при прегледите плащаш по-висок данък. Поне аз така го разбирам.Отделно замърсяваш повече, но на тези с махнатите ДПФи явно това не им е проблем.
28
0
 
7
 
! Отговори
McConst преди 3 години
Цените на катализаторите сега са наистина големи. Цените могат да бъдат изчислени от няколко каталога.ecotradegroup -азиатски, но работят и в Европаfso.hu -унгарскиcatalyst.by -беларуски, от Unidragmet BSUkatalizatorychrzanow.pl -полски
27
3
 
7
 
! Отговори
Газ! преди 3 години
Най-добрите катализатори да газовите уредби, по-евтини са и по-трудно се крадат.
26
1
 
22
 
! Отговори
Ако помните табелки преди 3 години
Какъв терор беше със смяната на рег. номерата на колите дори и за хората по селата, които не пътуват в чужбина колко пари изкараха от хората.Сега с еко чиповете ще бъде по-жестоко, ако хората не реагират и не се защитят правата си. Хората не могат да купуват чисто нови автомобили, хибриди, тесли. Удара ще е точно по хората без високи доходи да плащат най-много.Това не е проста подмяна на табелки трябва да има поне 30-60 години гратисен период за без рекет да се обнови автопарка без насилие
25
2
 
27
 
! Отговори
Най-голямата кражба преди 3 години
Предстои рекет и кражби държавно организирани с новите еко стикери с чипове.
24
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои нормален човек ще краде катализатори ако не е някои наркоман или тези дето спът по подлезите и не се къпат по 3 години
23
2
 
19
 
! Отговори
Еди преди 3 години
Сега остава да разкажете и как автоджамбазите ги карат веднага след вноса да им отрежат катализатора и да им заварят тръба с малко керамика вътре. Колкото да измами детектора при ГТП.Тия зелените та.либани са пълни ***.оти.
22
2
 
41
 
! Отговори
Начина преди 3 години
Жива охрана , на смени вечер .С парче един цол тръба в ръка..И като се наведе да реже апаша .му я набиваш Дълбоко в ..
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GeshВ големите градове на Германия чужденците са около 30-40%. Босненци, албанци, българи, румънци, сърби, турци, африканци, араби.Няма престъпни схеми които да се въртят само в България. Там също полицията не може да ги хване. Впрочем даже телефонните измами доста вървят. Аз даже се чудя как вадят достатъчно добър немски, че да вървят тези измами.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Този святЕ, евала. Най-накрая се намери един, дето осъзна как трябва да се живее в този свят. Аз това ви го повтарям тук от години :)))
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Т.ШакМани категорията.Ще ти падне разхода.Сериозно.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един българин..И без това при кола на такава възраст/километри филтърът е престанал да функцонира отдавна...
17
1
 
52
 
! Отговори
Тeo преди 3 години
Е, добре де, в заглавието има въпрос как да се предпазим? В статията -нищо. От кога журналистите запощнаха да задават въпроси на читателите си?
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пешевАми там най-често изчезват. И с моя стана същото. Откриха изчезването му на ГТП-то. Само че не знам в кой точно от всичките сервизи, на които съм бил клиент. Ако знаех, щях да се разправям с тях.
15
2
 
14
 
! Отговори
гост преди 3 години
майстор ми е казвал че се заварва по дължината му няколко парчета от ангренажна верига (използвана) или няма да могат да го свалят или ще ги забави и откаже
14
3
 
19
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
И какво излиза? Ако махна катализатора, може да вляза в по-горна еко категория заради по-ниски нива на СО2
13
0
 
38
 
! Отговори
Варнянски беК преди 3 години
До GeshЖивея във Великобритания (извън Лондон), и целият район е пропищял. Наблягат най-вече на Тойота и Лексус, като предпочитат хибриди, тъй като там катализатора се товари по-малко. Наскоро имаше случай при който след откраднат и катализатор е бил сложен нов на същия ден, и още следващата вечер новият изчезва.
12
2
 
39
 
! Отговори
У преди 3 години
Най-много съм се впечатлявал от бой с камшик на крадец в Саудитска Арабия, в порт Ал Джубайл . Там работят основно гастарбайтери от Индия и Пакистан, обаче се спазват месните закони. Тамошният стифадор разправя, че сега са смекчени наказанията и рязане на крайник се налага от съда, за непоправими крадци така да се каже. Този дето го биха, го направиха със стил. Полицията обяснява на арабски и английски с мегафон на тълпата, бам, бам, баам-оня грачи нещо. И пак така.. 5х10 удара, после го отнасят
11
9
 
29
 
! Отговори
Един българин.. преди 3 години
Викаш без ДПФ-а! А замислял ли си се,ако всички ги махнат,а децата ви дишат скапаните дизеляшки пръдни,дето излизат от 10 год.ви кочини на по 500 000км?!