Да си купиш Tesla с биткойн: Защо това е най-големият гаф на Мъск?

Tesla е зелена компания, но копаенето на криптовалута не е
12 апр 2021 16:28, Нели Христова
47
Да си купиш Tesla с биткойн: Защо това е най-големият гаф на Мъск?
Снимка: БГНЕС

Илон Мъск, който очевидно се наслаждава на способността си да побърква финансовите пазари, наскоро обяви, че автомобилите на Tesla ще могат да се купуват и с биткойни. Това може да е просто поредният му опит да погъделичка инвеститорите, или пък добре преценен стратегически ход с оглед на факта, че самата компания вложи доста в криптовалути. Но също така, както отбелязва Bloomberg, е и най-големият гаф на водещия производител на електромобили до момента.

Обяснението е просто: Tesla създаде репутацията си като зелена, екологична компания, бореща се за по-висока енергийна ефективност и по-малко вредни емисии. Bitcoin е тъкмо обратното на това: енергията, необходима за "добива" на биткойни и за подсигуряване на блокчейн технологията, расте от година на година и в момента надминава цялото годишно потребление на електричество във Финландия - 84 тераватчаса (и е почти три пъти над потреблението на България, 33.13 тераватчаса).

Има и друг проблем: "копаенето" на биткойни не става в страни като Финландия или Норвегия, където енергията е чиста, но скъпа. То се случва на местата, където цената на тока е ниска - и най-вече в Китай, където все още електроенергията идва основно от въглища. Цената на тока за промишлени нужди в Китай е наполовина на тази в повечето европейски страни.

Според повечето проучвания, нетните емисии на един електромобил като Tesla са по-ниски с около 30-40% от тези на автомобил с двигател с вътрешно горене (за целия период на ползване и като се калкулират емисиите при производството, които са по-високи при електромобилите).

Ако обаче електромобилът е купен в биткойни, изведнъж бензиновият му конкурент се оказва доста по-чист, пишат от Automedia.

Проблемът е най-вече в постоянно растящата цена на биткойните, отбелязва в анализ Bank of America. Тази растяща цена привлича не само все повече желаещи да ги "добиват", но и множество хакери. А защитата от тях изисква нови и нови количества енергия. Заради този фактор изчислителната мощ в мрежата на Bitcoin се е увеличила с 60% само за последната една година.

Именно Tesla носи голяма част от вината за този ръст. Причината е, че предлагането на Bitcoin е ограничено и в сравнително малко ръце. Около 3% от сметките контролират цели 95% от съществуващите биткойни. Това значи, че относително малки инвестиции могат да тласкат цените драматично нагоре. По изчисления на Bank of America са достатъчни 93 милиона долара нови вложения, за да вдигнат цената на биткойн с 1%. За сравнение за повишаването на цената на златото с 1% са нужни над 2 милиарда долара.

Tesla през февруари обяви, че е вложила 1.5 милиарда долара в Bitcoin - което бе достатъчно да увеличи цената от около 40 000 долара до над 60 000. Според пресмятанията на Bank of America това е довело до 8.1 милиона тона нови парникови емисии.

Толкова се спестяват от замяната на 238 000 конвенционални автомобила с електрически в САЩ, и на цели 450 000 в Китай, където електроенергията е от по-мръсни източници.

От покупката на един автомобил на Tesla с биткойн се добавят директно 300 тона вредни емисии - или девет пъти повече от спестените емисии от въпросния електромобил за целия му жизнен цикъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ганивце говорят за крипто балони докато чакат цените на апартаментите да паднат от 20 години, защото и те били балони хихихи
16
0
 
0
 
! Отговори
до 12 Криптолог преди 3 години
Да, купих си от тея стиковете на Трезор.Разчитам на това, че никой не знае, а даже и да го видят, едва ли ще могат да го различат от флашка :)
15
0
 
5
 
! Отговори
Стинката преди 3 години
Даже в загубената Тиквария и ток не плащат а го крадат като стоварят по един Тир компютри по разни забутани и изоставени ТКЗСта и ние го плащаме на енергото!Но Гешефта се прави на неразбрал щото тия пак са хора от шайката!Не всеки може да купи тирове с компютри и да краде ток!
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нормалните валути да не са зелени ? Те се създават на основата на дълг, а тяхното изплащане е за сметка на увеличаваща се пропаст при изплащането му. Вечен растеж няма, за това са се емнали да внасят милиони ***, ама не се получава.
13
0
 
2
 
! Отговори
до 9 до 8 преди 3 години
Ами то още никой не знае, че ги имам. Не съм споменавал даже и на най-близките щото ще се почне една върволица.... А аз така или иначе тези пари никога не съм ги слагал в сметките си.Подозирам обаче, че има още хиляди хора със забравени биткоини.
12
0
 
4
 
! Отговори
Криптолог преди 3 години
До пича с 20 биткойна. Честито, браво. Не забравяй да ги пазиш защото много лесно можеш да ги затриеш, да ти ги откраднат и т.н. и няма връщане назад. Ако не си проучил - действай. Има колд уолети и кви ли не варианти. Аз направих нещо подобно на теб, но продадох малка част на сегашни цени за да не ме е яд ако падне хаха така че и това обмисли.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо *зелено* в теслите, нито в биткойн.За всички си трябва ток, а той все още се прави по мръсния начин. Да не говорим за елементите за батерии. Там е смъртВсичко е една добре замислена и планувана стратегия от която ще ядем хурката всички
10
6
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Дръпвайте им шалтера ,шайба и биткойните им!
9
2
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Завидях! :))Със здраве да си ги харчиш!Финансовата свобода е нещо безкрайно хубаво. Можеш да отделиш време на наистина важните неща - дом, семейство, приключения, а не да седиш от 9 до 17 и да се чудиш защо животът ти изтича между пръстите с такава тъпотия.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаа, преди десетина години с един приятел на майтап си бяхме купили по 20тина биткоина за едва няколко евро, когато почна да се говори за тая "валута". След това забравих за тях, докато преди 2-3 години цените не скочиха. Така и не съм ги пипал. Сега се оказва, че стойността им в момента е дори повече отколкото мога да изкарам за цял живот работа. Да видим след няколко години как ще стоят нещата ;)
7
5
 
5
 
! Отговори
Криптолог преди 3 години
До Анонимен: Не е необходимо да си направил това, което Мъск за да критикуваш действията му. Мъск има правото да си прави както иска бизнеса, но остава фактът, че е леко лицемерен. Прави се на новатор и поддръжник на екото пък помпа цената на Биткойн, който е точно обратното. Безсмислени цифрички, изкопани с огромно количество енергия.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, биткойн се копае с antminer s9, който използва ток. По тази логика, биткойн е точно толкова зелен, колкото и са електричките на мъска. А мозъка на този, който е писал статията е точно толкова изгнил, колкото е бъдещето на хартийките, които държите.
5
0
 
12
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Особено зелено е производството на кобалта и никела за батериите на електрическите консерви.
4
0
 
12
 
! Отговори
Boto преди 3 години
Automedia реши, че Мъск е направил гаф. Боже докъде стигнахме..Па от парите са сечени дървете. Айде сега горско споранство Павликени да излезе със статия.
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най ме кефи как из разни форуми путинските ботове съскат злобно защото Мъск погреба Роскосмос и показа как частната инициатива е на светлинни години от държавните допотопни компании блата на корупция и некадърност.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, ако си купя Тесла с Долари, някой сметнал ли е колко струва производството и подръжката на тази валута? Да не се окаже по-зле от производството на биткойни?
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой е тоя дето е решил че Мъск е направил гаф? Дали е създал 4-5 компании за стотици милиарди и дали прави ракети дето кацат и хиляди сателити и не знам си какво че ги разбира нещата повече?