Кои коли са дали най-лошия резултат на краш тестовете?

Производители обръщат все повече внимание на безопасността
20 апр 2021 19:52, Нели Христова
11
Кои коли са дали най-лошия резултат на краш тестовете?
Снимка: Pixabay

С провеждането на краш-тестове, освен самите производители, се занимават редица независими организации по света. Най-известните от тях са Euro NCAP, IIHS и Global NCAP. Всички те разбиват нови автомобили за проверка на тяхната безопасност, след което им поставят оценки - от 0 до 5 звезди.

Самите производители обръщат все повече внимание на безопасността и постоянно усъвършенстват своите автомобили. Затова и новите модели обикновено получават 4 или 5 звезди. Затова е изненада, че на последните изпитания на Euro NCAP (европейската организация) новите Dacia Logan и Sandero Stepway получиха само по 2 звезди. Това обаче съвсем не е най-лошия резултат в историята

11-те най-големи провала на краш-тестове:

Fiat Punto - 0 звезди

За първи път в историята на Euro NCAP нула звезди получи хечбекът Fiat Punto през 2017 година. Експертите първо установиха практическо пълно отсъствие на системи за помощ на пътя и много ниска защита на гърдите на водача. Малко по-добре стояха нещата със защитата на възрастните пасажери и децата, но това не промени оценката.

Fiat Panda - 0 звезди

Година по-късно още един хечбек на Fiat - този път Panda, се провали напълно на тестовете на Euro NCAP, като не получи нито една звезда. Показанията от манекените, които се използват, показаха висок риск от получаване на травми при пътника отпред при челен удар. Не по-малка опасност заплашва и пътниците на задната седалка, като това се отнася най-вече за вратовете им. За оценката повлия и фактът, че в базовото си оборудване Panda не разполага със системи за безопасност, които вече са задължителни.

Jeep Wrangler - 1 звезда

Не по-добре се развиха нещата и за всъдехода Jeep Wrangler през 2018 година. Една от основните претенции на Euro NCAP е отсъствието на система за закрепване на детско столче. При челен удар има голяма опасност водачът да получи тежки травми в гърдите и десния крак. Освен това, Wrangler не разполага със система, напомняща за незакопчан предпазен колан, както и с круиз-контрол.

Ford Mustang - 2 звезди

Отсъствието на системи за активна и пасивна безопасност в базовата версия стана причина за ниската оценка на американската спортна кола. Нито една от нейните седалки не позволяват закрепването на детско столче, отговарящо на стандарт i-Size. Защитата на възрастните в колата е 72%, което в крайна сметка даде само 2 звезди на Mustang. Все пак във Ford добавиха някои системи и година по-късно спортната кола получи 3 звезди.

Още по темата четете на сайта на Automedia.


11
Още от Коли
Колко е лесно да излъжеш кормилната система на Tesla, че ръцете ти са на волана?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
това е фак нюз преди 2 седмици
Като цяло производителите проектират автомобилите , така че да вземат добра оценка . от нъкап като променят методологията и всички от 4-5 падат на 1-2*. Имаше и статия по този въпрос, как при челен сблъсък , ако се промени с 5% препокриването и пътниците от живи вече са в "Орландовци".
4
0
 
0
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 седмици
За най - лошите резултати няма да говорим повече ! Нека поговорим за най-добра позиция в тия тестове - ще се съгласите ли , че немска марка ,с четири кръга и ""7""-ца , напоследък е абсолютен шампион по нашите улици и шосета??? Микре,,мол*Парадайс* и още колко знайни и незнайни спечелени сблъсъци........уви!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До хуху
Кой ти е забранил в хубавото бг да си купиш кола 2020
Или искаш друг да ти я купи?
2
4
 
8
 
! Отговори
хуху преди 2 седмици
в това отношение сме 20 години назад. Покажете краш тестовете от 2000 до 2005 год., като добавим амортизация - износване на материалите, ръжди, некачествени ремонти и т.н. и по-добре нищо май да не показвате. Всички сме в божиите ръце тук в хубавото БГ
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А 25 годишен кашон колко звезди за креш ще получи? Гледам доста ги карат.