Колко е лесно да излъжеш кормилната система на Tesla, че ръцете ти са на волана?

Любителите на Tesla са объркани от последната катастрофа, убила двама души
21 апр 2021 18:30, Нели Христова
47

Tesla е изправена пред сериозни въпроси относно своите системи за безопасност, след като двама мъже загинаха в  катастрофа в Тексас в събота. Зад волана на автомобила не е имало шофьор.

Самоличността на мъжете не е посочена, но един от техните роднини анонимно е казал пред Click 2 Houston, че собственикът на Model S е извел автомобила от алеята на дома си, след което е скочил от шофьорското място и се е преместил на задната седалка, където по-късно е намерен мъртъв. Другият мъж е бил на на пътническата седалка.

На няколкостотин ярда от въпросната алеят те се забиват в дърво на завой, който кормилните системи на колата не успели да предвидят.

Междувременно основателят на Tesla Илон Мъск твърди, че колата не е била на автопилот, според "регистрационните файлове с данни". Той също така заяви, че собственикът на автомобила не е закупил опцията FSD, която означава "пълно самоуправление". Не е ясно как думите на Мъск ще се приемат срещу тези на местната полиция, чиито разследващи твърдят, че са "99,9% сигурни", че не е имало никой зад волана на колата.

Любителите на Tesla са объркани от катастрофата, тъй като за да се включи автопилотът, автомобилът от 80 000 долара трябва да може да идентифицира ясна пътна маркировка, каквато улицата, където е станал инцидента няма. Мъжете също така шофират през нощта, в 23.25 часа.

След като се удрят в дърво само на няколкостотин ярда от къщата, която са напуснали, превозното средство се запалва и в продължение на четири часа пожарникарите се борят с пламъците, докато роднините на жертвите наблюдават с ужас. Пожарникарите трябва да се свържат и с Tesla за да получат съвет как да спрат батерията да се самозапалва. В крайна сметка те използвали 32 000 галона вода за да изгасят автомобила, но двамата мъже били изпепелени.

След инцидента се появиха много въпроси как мъжете са успели да стигнат толкова далеч, колкото са стигнали, когато никой не е бил на шофьорското място. Tesla настоява, че за да се включи автопилот, сензорите трябва да засекат, че ръцете на шофьора са поставени на волана и той е в готовност да поеме контрола, ако автоматизираните системи се провалят.

Ако на волана не бъде засечена ръка, колата изпраща предупреждение на водача, напомняйки им за правилото, но не е задължително да го спре - поне не веднага. Според някои клипове, публикувани от автомобилни ентусиасти, са необходими две минути преди автомобилът дори да засече, че шофьорът не държи волана. Във видео от 2019 г. след като колата засича, че няма никой на шофьорската седалка, първо изпраща съобщение на екрана, придружено от силен звуков сигнал, но и отнема време преди сама да намали скоростта. Нужни са 40 секунди от първото подсказване, за да спре колата напълно.

Не е ясно колко бързо са шофирали хората в катастрофата, но детективите казват, че е било със значителна скорост. Както NTSB (Национален съвет за безопасност на транспорта), така и NHTSA (Национална администрация за безопасност на движението по пътищата) разследват катастрофата.

NHTSA заяви: "Ние сме активно ангажирани с местните правоохранителни органи и Tesla, за да научим повече за подробностите за катастрофата и ще предприемем подходящи стъпки, когато имаме повече информация.

Националният съвет за безопасност на транспорта (NTSB) съобщи в Twitter, че е изпратил на място двама следователи, които ще се съсредоточат върху работата на превозното средство и пожара след катастрофата.

От Tesla все още не са направили коментар. От уебсайта, на който е публикувано подробно описание на автопилота, не става ясно какво точно се случва, ако никой не е зад волана, когато е включен автопилотът.

"Преди да активира автопилот, водачът първо трябва да се съгласи да държи ръцете си по всяко време на волана и винаги да поддържа контрол и отговорност за автомобила си.  Впоследствие, всеки път, когато шофьорът включи автопилота вижда визуално напомняне да държите ръцете си на волана", се казва в него.

В YouTube автомобилните ентусиасти от години споделят видеоклипове за това колко е лесно да се излъжат кормилните системи с портокали или гривни с тежести. Някои са вклинили бутилки с вода в волана, за да го подмамят и те. След катастрофата акциите на Tesla паднаха с 3,32 процента в понеделник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 4Абсолютно си прав, но не е ли волтове, вместо волти?
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ако искаш да се самоубиеш, колкото и защитни системи да се измислят, все ще намериш начин. И в БГ ако си чипосаш колата, трябва да отидеш до КАТ иначе е незаконно, но всеки 2ри дизеляк е с напилена турбина :)
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4 часа !?
16
2
 
36
 
! Отговори
1 преди 3 години
Дори да пренебрегнем бъгливия автопилот, кола която гори 4 часа и пожарникарите не могат да изгасят не би трябвало да се допуска в движение по обществени пъища.Представете си да се запали в тунел....
15
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента Тесла е една от най-добрите коли.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тесладжиите са и винаги са били достойни кандидати за наградите "Дарвин".
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не е ясно как думите на Мъск ще се приемат срещу тези на местната полиция, чиито разследващи твърдят, че са "99,9% сигурни", че не е имало никой зад волана на колата."Искахте да кажете как ще се приеме лъжата на Мъск сред безмозъчният му фенклуб. Всеки нормален човек ще повярва на полицейския доклад.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логичният въпрос всъщност еКак такива неособено умни хора са си позволили Тесла?!?!Такъв и за пазач на химикалка не можеш да го оставиш, а той - Тесла!
11
5
 
19
 
! Отговори
ron преди 3 години
Изобщо не проумявам къде е вината на Тесла и Мъск!Хората имам чуватвото, че са абсолютно оглупели!
10
1
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
До до 4Как бре? 1 киловат не е ли 2014 вата?! Опа-а, професионално заболяване :D
9
2
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Вярно, че 1000 вата са един киловат, но напрежението се измерва във волти. Между нас да си остане. Добре е човек да се прави на компетентен и ще успява ако не ръси абсолютни прос*отии, понеже не е компетентен. Елементарна физика, брат! Учи се в прогимназията.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тесла не им остава длъжна - лъже ги че се движи на пътя, докато всъщност е потрошена в канавката.
7
7
 
1
 
! Отговори
Варела преди 3 години
А колко милиони варела изтичат във въздуха от двг на ден.*** да вади платформите,а лейката с джипа до мола.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
новата кола на Хуавей скоро ще реши проблемите, които теслата не може
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да излъжеш банкомата да ти пуска пари е добре, обаче да излъжеш колата да те убие си е странно отвсякъде, дори и за самоубийци.
4
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А знаете ли че тези батерии които ги ползват в ел. автомобилите освен че горят много бързо при прегряване може и да ви убият. Напрежението което съдържат се измерва в Киловати. За тези които незнаят какво е киловат ще обясня. 1 киловат се равнява на 1000 вата.Това напрежение може да ви изпепели.Карайте си бензинките и дизелите и не се качвайте на бомби със закъснител.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ли акъл трябва да са имали за да се доверят на куп ламарина кабели и платки. Повери ли са живота си на Мъск. Аз на мен си нямам доверие ще имам доверие на автопилот който е недоправен. Ей тия кравари са с големи мозАци ше знаете. Преливат и изтичат отзаде под кръста. Поне намериха ли им останките на двамата че да има какво да погребат. Май са станали на пепел. Тези красивибатерии като почнат да горят не ги гаси нищо.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двама мозъчно ограничени са излъгали автопилота някак да се включи и логично са намерили това, което са търсели - модерно изгаряне на клада. Сега ние се чудим как са успели да го направят, хахаха. Искам още естествен подбор!
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и тези са тествали за колко време се включва автопилота, но за съжаление нямат възможност да разкажат.