Ръчна или автоматична скоростна кутия: Ще приключи ли спорът?

Кой печели и кой губи в този спор ще решат в крайна сметка потребителите
23 апр 2021 22:38, Нели Христова
46
Ръчна или автоматична скоростна кутия: Ще приключи ли спорът?
Снимка: Pixabay

Докато дебатът между конвенционално задвижваните (с двигател с вътрешно горене) автомобили и електромобили продължава да бушува, една друга дългогодишна вражда - тази между автоматичните и механичните скоростни кутии също е много интересна. Кой печели и кой губи в този спор, ще решат в крайна сметка потребителите, тоест шофьорите. Интерес анализ на този дебат публикува YouTube-каналът Savagegeese.

Ръчна скоростна кутия: Защо да и защо не?

Преди десетилетия ръчната скоростна кутия е предпочитаната от повечето шофьори. Някои от тях дори умишлено си поръчваха тази трансмисия на модели, предлагани с автомат. Тези водачи искат да бъдат свързани с автомобилите си, като по този начин ги контролират.

Автомобилите с ръчна скоростна кутия изискват широко участие на водача и най-вече практика от негова страна, за да може да я използва. Смяната на предавките изисква ръчна работа със скоростния лост, както и работа на крака върху педала на съединителя, като това трябва да бъде синхронизирано. Шофирането на автомобил с механични предавки може да създаде проблем при спиране, но пък тази кутия е полезна при изкачвания и спускания.

Автоматична скоростна кутия: Защо да и защо не?

Според анализаторите от Savagegeese, натрупаната в началото неприязън към автоматичните скоростни кутии е напълно разбираема - те са бавни, тромави, неефективни и предлагат по-лошо предавателно съотношение от механичните. Въпреки това, те са по-лесни за употреба, защото не искат намесата на водача. Това е много важно особено за младите и неопитни шофьори, като им помага автомобилът да не загасне в някои ситуации на пътя.

Автоматичните скоростни кутии обикновено са мразени от заклетите фенове на спортните коли, които държат да имат контрол върху оборотите на двигателя във всеки един момент. Този тип трансмисии не позволява връзка между водача и мотора, която е много важно за някои водачи.

Проблемът обаче е на път да изчезне при новите автоматични скоростни кутии, които също позволяват смяна на предавките. Това връща контрола върху двигателя в уравнението и шофьорът вече сам може да избира между ръчен и автоматичен режим. Освен това, човекът зад волана вече има на разположение повече предавки - при някои автоматични трансмисии те са 10, отколкото при механичните кутии.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
20
 
33
 
! Отговори
Само автомат преди 3 години
17 години карах ръчка. От 3 автомат. Само човек без възможности за качествен и нов автоматик и който никога не е карал такъв, може да предпочита ръчна кутия. Която няма НИТО едно предимство пред съвременния автоматик.
15
3
 
22
 
! Отговори
Ноби преди 3 години
първите ми коли бяха с ръчка. за толкова пари толкова. когато обаче си взех първата кола от магазина, задължително автомат. на сина ми взех ръчка, за да свикне. като си стъпи на краката да си си купува каквото иска
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКой лост няма да намерим? На Мъск или на теслите му?
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръчката изчезва напълно с навлизането на електромобилите, скоро ще търсите да напипате лоста, ама няма да го намерите ;)
12
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръчна! Твърдо за ръчна!
11
2
 
26
 
! Отговори
баа го преди 3 години
А защо някой трябва да ти казва кола с каква скоростна кутия да караш? Толкова ли си оФца зомбирана че да не можеш сам да си прецениш , кое е добро за тебе ?Има хора които предпочитат ръчна ... има хора които предпочитат автоматична ... Това не означава че едната е по-добра от другата . Има хора със СОБСТВЕНО МНЕНИЕ направили избора си според ЛИЧНИТЕ СИ ИЗИСКВАНИЯ .
10
2
 
25
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
До АнонименДокато спорим хората си карат теслата на автопилот.Теслата има толкова "автопилот" колкото Редбул дава крилааааааа ... Реклама за да се ловят шараните .
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трактористите без да натиснатнат два пъти газ не могат да сменят скоростта "миналоотминало"!!!Сега хората с джойстик орат поля!НЕРДЕ ЯБОЛ НРРДЕ ИСТАНБУЛ смях балкански
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки е свободен да си кара клънкара с ръчни.
7
15
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Автоматичните струват с към $1000 повече и това ги прави мразени от българския ***.
6
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
автоматична разбира се ...карането е песен с автоматична
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маслото се, сменя на определени км и трябва да отговаря на марката в много от сервизите наливат всякакво и се прецаква автоматичната кутия и 2500 струва за повечето модели а за някои и по скъпо затова хората, предпочитат ръчна
4
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато спорим хората си карат теслата на автопилот.
3
22
 
23
 
! Отговори
Контрол и динамика преди 3 години
Винаги ръчна!
2
11
 
17
 
! Отговори
Дядото преди 3 години
Зависи от възрастта, и аз харесвах само ръчка до към 38-40 не вече предпочитам автомат
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лошо автоматик за в града.