Задава ли се глобален недостиг на автомобилни гуми?

Цените на каучука на са достигнали четиригодишен връх
24
Задава ли се глобален недостиг на автомобилни гуми?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Автомобилната индустрия още дори не се е справила с недостига на полупроводници, блокирал десетки заводи по цял свят, и на хоризонта вече се задава следващата криза - за автомобилни гуми, пише Automedia.

Все още няма нужда трескаво да звъните в най-близкия сервиз за гуми и да се запасявате: големите производители уверяват, че са си подсигурили доставките на каучук за близкото бъдеще и на този етап пазарен недостиг не се очертава.
 
Но тези гиганти признават, че ситуацията с незаменимата суровина е деликатна, и че я следят внимателно. По данни на Bloomberg цените на естествения каучук на стоковите пазари са достигнали четиригодишен връх този февруари.
По всичко личи, че тази тенденция ще продължи.

Зад нея се крият няколко извънредни фактора, свързани с Covid-19 и мерките на правителствата срещу него. Всеобщите блокади миналата година понижиха драстично търсенето и оставиха много производители на каучук без достатъчно средства да си съберат реколтата.

В повечето страни тази реколта се събира от сезонни работници-мигранти, които сега покрай строгите рестрикции върху пътуванията не успяха да се включат. Към това трябва да се добавят и някои природни фактори, като наводненията в Югоизточна Азия. Крайният резултат от всичко това е, че още от 2019 производството на каучук изостава от търсенето с около 1 милион тона годишно.
Сега ситуацията се усложнява и от рязкото възстановяване на китайския автомобилен пазар. Заради неговия бум китайски производители се запасяват с каучук и тласкат цените на горе.
Всичко това са моментни затруднения, разбира се. Но освен тях в този сектор има и по-трайни проблеми, които се натрупват от десетилетия. И които са потенциална заплаха не само за автомобилния сектор, но и изобщо за начина ни на живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: гумикаучук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
А фактора зомбита, защо го пропуснахте.
13
0
 
0
 
! Отговори
Oshte 35k преди 2 години
Az na moite imam odhte 35 hilki da im sloja, shte mu mislim sled 3 godini ako kolata e oshte jiva.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправете пътищата и проблема ще намалее
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тези, които се продават в *** няма каучук, така че голям праз.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези глупости? Вие май за полибутадиен не сте чували.
9
1
 
6
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Споко - втора употреба от австрия ще има на богато както до сега
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлационните процеси са безспорен факт. Не виждам защо ви притеснява каучука - вижте цените на стоки от първа необходимост...
7
1
 
12
 
! Отговори
У преди 2 години
Драги ми смехурковци, ако мислите, че само гумите ще поскъпват, яко се самозалъгвате.Не може зорлем да се спре производството на цели индустрии и да няма последствия. Цели държави са на авариен режим, а ние приемаме за даденост, че трябва да има всякакви стоки и май сме забравили времената със дефицити. Едно време много си мислеха, че капитализма не допуска дефицит, но явно не е така.
6
5
 
6
 
! Отговори
100% 80-процентник преди 2 години
От години си жулкам с внос втора употреба. За километрите които въртя за 2 години ги докарвам до жиците и следващия чифт.
5
1
 
3
 
! Отговори
чалгата не прощава преди 2 години
"Стоп ! мирише ми на изгурели гуми"
4
3
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Бългapaka може да кара и по капли.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази реколта се събира от сезонни работници-мигранти, които сега покрай строгите рестрикции върху пътуванията не успяха да се включатЧалгара като спечели изборите ще ги изпрати да оберат каучука!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи- трайно поскъпване!
1
4
 
9
 
! Отговори
Свиня преди 2 години
Ше въртим регенерат....аман от тъпотии всеки дена направо да земем да мрем за по лесно