Колко струваше нова кола по времето на социализма?

Автомобилите имали две цени
Обновена: 25 окт 2021 11:46 | 24 окт 2021 21:46, Нели Христова
366
Колко струваше нова кола по времето на социализма?

Последното десетилетие ни донесе драматична инфлация в цените на новите автомобили. Докато в сравнително близкото минало у нас можеше да се купи нова кола за суми от порядъка на 14 или даже 12 хиляди лева, днес най-достъпният автомобил у нас - Dacia Sandero - по каталог струва 20 200 лева, или 12 017 щатски долара по актуалния курс. На този фон как би ви прозвучало, ако ви кажем, че по време на социализма у нас е можело да се купи нов автомобил за... 1250 долара? Тъкмо толкова е цената на ЗАЗ 968А (Запорожец) в официалния каталог на валутния магазин Corecom за 1980 година, пишат от Automedia.

За по-младите ни читатели се налага да поясним, че по онова време в Народна Република България можеше да се купи нов автомобил само по два начина. Основният, достъпен за широките кръгове от населението, бе да направиш авансова вноска от около 1000 лева в държавното дружество "Мототехника" и после да чакаш да ти дойде редът - като за престижните тогава модели като ВАЗ-2103 чакането можеше да продължи и десетилетие. Вторият начин бе да се купи свободно автомобил от Corecom - само че за целта бе нужна конвертируема валута, а достъп до нея имаха само онези, работили в чужбина, примерно в Либия.

Но дори и в Corecom, както ще видите, автомобилите имаха по две цени. Едната бе официалната, "показна" или "рекламна" цена - но за да платите нея, пак трябваше да сте чакали реда си с години, или да ползвате някакви други служебни предимства. Другата бе т. нар. "цена за свободна продажба", и именно нея плащаха завърналите се от гурбет работници. Така споменатият ЗАЗ 968А струваше 1250 долара официално, но на практика купувачите плащаха по 1500, а за други модели разликата между рекламната и реалната цена дори надхвърляше 500 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
10
 
! Отговори
дедко преди 2 години
До Алекскои са по-достъпни?! "нов" внос от Италия на по половн милион километра без подръжка и с удар?! - да... тези са достъпни и после човек дава два пъти повече пари от сумата, за която е купил ***, за да я пооправи ;)
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асан Я напиши какви бяха заплатите.
17
4
 
11
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Обичам да гледам на кабела предавания за класически автомобили, Сервиз SOS, Да продадеш колата си, Братя Дизел, Дани Графа, отскоро един колекционер и частен аукцион, показва луди коли производство до 70-те. Кефи ме реставрацията, частните гаражи, пълни с коли от едно време. Аз се утешавам с колекцията си от колички М 1:34 и 1:24. Та думата ми е, че тия пичове от щатите и Англия често си споделят пред някое Шеви или МГ, че е карал такава кола в гимназията. Ние сме селяни на соца, ЗАЗ, моля.
16
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
тока беше 2ст..... Шпек салам 5лв. а кренвиршите 3,60 :)))
15
7
 
9
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 7 Не само в кореком можеше да си закупиш нов автомобил.Имаше и битак ако помниш! С горница от 200 или 300 лв можеше да си закупиш нов автомобил.И понеже нямаше право да продадеш нов автомобил не навършил 5 г.Българина заобиколи закона тогава и я караше с пълномощно!-:) И след петата година си я прехвърляш на твое име!-:)
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е точно от тогава са комплексите на българина за кола! *** се даваше и дава за автомобил!
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО ОФИЦИАЛНИЯТ КУРС НА БНБ ЕДНА ЖИГУЛИ СТРУВАШЕ ОКОЛО 7000 ДОЛАРА, ПЛАТЕНИ В ЛЕВА, но с уточнението, че официалният курсна БНБ тогава беше 95 стотинки за $1.
12
4
 
26
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Еееее тая зазка е най-голямата работа бе! Едно време имах такава ама с обратните скорости, първа-назад, втора-напред. На втора можеш да тръгнеш и с осемдесет да караш-пълен автомат бе. На такива баири съм се качвал с нея, дето само козите ходят. А пък и бензинова печка имаше и като я пуснеш вътре като баня ставаше.Никога не е загрявала и на път не ме е оставяла, та по-вярна от жената бе...
11
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОТАЛНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ! ПЪРВО, ВНОСКАТА НЕ БЕШЕ ОКОЛО 1000 ЛВ А ТОЧНО 1500 !ВТОРО, ЗА ЛАДА ЧАКАНЕТО НЕ СТИГАШЕ ДО ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ,А ЗАПОЧВАША ОТ 10-ТИНА И РЕДЪТ ТИ ИДВАШЕ НА 13-ТА,14-ТА,15-ТА ГОДИНА.ТРЕТО, ПО ОФИЦИАЛНИЯТ КУРС НА БНБ ЕДНА ЖИГУЛИ СТРУВАШЕ ОКОЛО 7000 ДОЛАРА,ПЛАТЕНИ В ЛЕВА.
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то сега се напълни с нови коли, та не може да се разминеш от нови коли. На където се обърнеш - нови коли. Търся си стара кола на 300-400 к км, но няма! Всичко е само нови коли.
9
22
 
33
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Спрямо заплатите автомобилите бяха много скъпи.Сега са по-достъпни.
8
1
 
25
 
! Отговори
Факт преди 2 години
При социализма автомобилът се считаше за лукс и цената беше висока(сметнато спрямо средна или минимална заплата),а за необходимост се смяташе жилището,цената му беше ниска,дотолкова,че 80% от населението имаше собствено.За сравнение-на Запад беше точно обратното,но пък имаха в пъти повече автомобили.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вторият начин бе да се купи свободно автомобил от Corecom - само че за целта бе нужна конвертируема валута, например рубли, а достъп до нея имаха само онези, работили в чужбина, примерно в СССР. Тогава лака кола Волга, закупена от Corecom, струваше 10 000 рубли.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5Не капитализма, а прогреса.
5
20
 
33
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Що бе, нали сега живеем, добре при капитализма, социализма беше преди 32 години, какво ни интересува социализма! Нали сега имаме банани, магазини пълни със западни стоки и караме новите западни коли по магистралите като излизаме в Чужбин на Запад да почиваме. Никога ние българите в своята 1300 годишна история не сме живяли толкова добре както днес при капитализма в ЕС и НАТО!
4
2
 
8
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
..На симката
3
14
 
25
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
На автора ще му дам 1250 долара ако една година кара зазката. Някога виждал чи си това чудо на техниката? Само си пълните сайтчето с глупости
2
20
 
19
 
! Отговори
Пустиняка преди 2 години
Това на снилнака кола,ли,е?
1
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай сиктир, колко стрували по време на соца. Колко струва тока по време на фигурантския соц. Това е важно кво пак ни върнахте 50 години назад само в спомените си живеете безполезници.