Бензин, дизел, газ скачат, как да пестим на пътя?

Вижте съвети на специалисти
202
Бензин, дизел, газ скачат, как да пестим на пътя?
Снимка: Pixabay

Спазването на определени правила на пътя ще се отрази добре както на джоба ви, така и на самия автомобил. Особено във времена, когато горивото поскъпва.

Покачващите се цени на горивата са световен проблем, който явно ще продължи да се задълбочава. Ето няколко съвета за постигане на по-нисък разход, предложени от Британския кралски автомобилен клуб (RAC). Това е една от най-старите организации, обединяваща автомобилисти в света и затова е добре е човек да се вслуша в мнението на нейните експерти, пише Automedia.bg.

Самите правила са много прости и се изпълняват лесно, като за целта не е нужно добавяне на допълнително оборудване в автомобила. Тяхното спазване не само ще намали разхода на гориво на превозното средство, но и ще го предпази от повреди, като това означава и увеличение на жизнения му цикъл.

Как да пестим гориво?

Редовна поддръжка и обслужване

Редовната поддръжка на автомобила повишава неговата производителност, което означава, че ви позволява да постигнете икономия на гориво. И не става въпрос само за състоянието на двигателя, но и за останалите основни агрегати, чието състояние също играе важна роля.

Благодарение на редовните прегледи в сервиза може да бъдат открити дори дребни на пръв поглед проблеми, които обаче може да се задълбочат и по-късно да струват скъпо на собственика.

Правилно налягане в гумите

Мнозина шофьори пренебрегват редовната проверка на гумите си, което е грешка. Правилното налягане в тях също влияе на разхода на гориво, то не трябва да е по-високо или по-ниско от нормалното. Освен това колко трябва да напомпате гумите зависи от натоварването на автомобила. Ако пътувате с багаж и 4 пътника, тогава трябва да надуете до максималните препоръчителни стойности.

Бъдете внимателни с педала на газта

Превишаването на скоростта е един от основните фактори за разхода на гориво. Създайте си сами правило да натискате леко педала на газта. Не карайте като на автомобилно състезание, като това един от най-добрите начини да спестите пари е да шофирате в рамките на ограничението на скоростта. Колкото по-висока са предавката, на която се движите, както и оборотите на двигателя, толкова по-висок е разходът на гориво.

В градските райони си струва да се придържате към около 2000 оборота в минута. Въпреки че всеки автомобил има своя собствена оптимална скорост, средно най-ефективният разход се постига при скорост от 70 до 80 км/ч.

Още от съветите четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека иска свобода бе хора ХАХАХАХА Щял да носи багаж за за това му трябвало кола 😀
138
3
 
16
 
! Отговори
До 160 преди 2 години
Колата дава възможности и свобода. В днешно време без кола не може да се живее нормално. Те дори и едно време са имали коне и каруци и магарета. Не може всичко да носиш на гръб.
137
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен в България има твърде много автомобили, които са отворили огромна черна дупка в икономиката ни. По последни данни имаме 410 автомобила на 1000 човека. За сравнение ще кажа, че в България вкарват пари по-малко от 150 човека на 1000. За поне половната от тези 410 на 1000 съм сигурен, че използват автомобил от чист мързел, че си затварят си очите за негативния икономическия ефект и че не изкарват нито една стотинка от него, а напротив си набиват повече от 20% от месечните доходи в него.
136
1
 
4
 
! Отговори
izh преди 2 години
ЕДни крадат- други икономисват -равнопоставеност. Познайте кой колко му е акъла / на изборите/
135
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колите са оптимизирани да са най ефективни на 5-та скорост при 85-90км/ч. Това важи за абсолютно всички съвременни коли с 5 или повече скорости. Няма значение колко е мощна колата и колко е натоварена. Въздушното съпротивление и съпротивлението на гумите е решаващо. При 90км/ч се получава най доброто съотношение между изминато разстояние и съпротивление. Ако увеличите скоростта до 130km/ч разхода се вдига с 40-50%. Затова и движението на магистрала вдига разхода въпреки че скъсява разстоянието
134
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всеки се хвали колко взема, това ли ви е ценностната система?
133
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз карам Ебайк, едно зареждане за 100км ми струва 15 стотинки. Да му мислят тези които са на горива...
132
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най се пести и най здравословно е ПЕШШШ. Скоро ще ни върнат в каменната епоха да се топлим с огън и да ходим на лов
131
6
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Карайте със скорост около средата на вашия скоростомер за най-оптимални разходи.
130
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обратното броене отдавна започна, бройте още 7/8 до 2030 . Ел.Каручка с 6G до мола за новата ваксина, и после на купоон
129
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без това в България може да видиш по-скъпи автомобили отколкото в Швейцария например, ама иначе бедни сме били.
128
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато в Медиите започнат да ти обясняват как да пестиш значи ситуацията е пред разпад. Ако Киро tъпoto не вземе до Велик Ден да овладее инфлацията и цените на енергетиката вместо по цял ден да се занимава с Македония, Украйна, сертификати, КОВИД, прокуратурата, съебната система и да сменя областни представители скоро ще излети обратно за Канада! Когато бъркаш в джоба на хората вече не е дразнещо, че има корупция, а е нетърпимо че седи безучастно!
127
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да знаете 148 - "Икономията е майка на мизерията! С икономии и пестене никой не е забогатял." Сигурно не си пътувал особено, но нека ти спомена, че милионерите в Холандия движат с колело, в Токио с метро, а в Ню Йорк и Чикаго с таксита. За да бъде една икономика силна не е важно само изкарваш пари, а и за какво ги харчиш. Холандците вместо да дават 3000 евро на година за поддръжка/гориво ходят на екскурзийки по Малдивите, Азия и Австралия и въртят бизнес във всяка точка на света.
126
4
 
16
 
! Отговори
Да знаете преди 2 години
Икономията е майка на мизерията! С икономии и пестене никой не е забогатял. Инфлацията се бори с работа и с акъл. Не със спестяване.Затова мислете как да сте по продуктивни и креативни и да изкарвате повече пари да можете да живеете нормално да си карате колите и да се радвате на живота докато не сте одъртели съвсем. Не се занимавате с глупости да броите стотинките.
125
0
 
5
 
! Отговори
Коуеуо преди 2 години
Кат караме коуеуета.
124
6
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен 128 САЩ са световен номер 1 крадец на петрол.Нормално е крадената стока да е по-евтина от купената.България купува петрол и затова бензина у нас е по-скъп от САЩ.
123
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мани петрола и газта ами и добитъка скочи, викам си ще си взема едно магаренце с каручка, ще му дигна един сайвант до блока ама то колкото една жигула втора ръка бе.
122
0
 
18
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Как да пестим ли ???? 50% от цената са данък и акциз !!!! Изедниците в Народното събрание да намалят с 50% данъка и акциза и ..... цената ще стане по-нормална !!!! Ако са *** и не знаят , печели се от оборот а не от високи цени !!!!! Същото важи и за тока , газа и всички стоки ......
121
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да караш това е.. С кола не се пести дори да не я караш Трябва да платиш застраховка, Местен данък.. Вие ми за пестене говорете..
120
2
 
18
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
Скоро бях на квартира в Немските Алпи и бабата хазайка (скромна милионерка) ми обясняваше как трябва да сме енергийно ефективни - демек да не съм си пускал радиаторите и парното на повече от 18 градуса и като излизам за работа да съм го бил спирал !!! Аз и викам ама тука е 13 градуса тя ми вика трябва да пестим от твоята квартира нищо че плащаш !!