С 30% са скочили цените на употребявани автомобили

Цените ще растат още, смятат от бранша
18 апр 2022 17:45, Петя Славова
68
С 30% са скочили цените на употребявани автомобили
Снимка: БГНЕС

 Вносът на нови автомобили в страната ни през последните месеци е много труден, а на употребяваните цените са се завишили с 30%. Така автомобилния сектор у нас се оказа доста засегнат и силно повлиян от войната в Украйна.

Георги Грозданов е търговец на употребявани автомобили в Дупница, където е един от най-големите пазари в страната. В търговията с коли е повече от 15 години и не помни по-трудни времена за внос на автомобили от Западна Европа, както е била последната година.

"Около 20-30% се вдигнаха цените и с толкова намалиха вноса. Проблемът е, че преди имаше избор, хората си купуват нови автомобили, за да им е по-евтина новата кола, си оставят старата. Сега, като не могат да им доставят новата кола, те не си оставят старата", коментира пред БНТ Грозданов.

Войната в Украйна също се е отразила негативно и на бизнеса с употребявани автомобили в България.

 "В Украйна имаше много бесарабски българи, които се прехранваха точно със същия бизнес, с който и аз. Идват, купуват коли и ги препродават там. Сега обаче тези хора не пътуват, не купуват коли при нас и това се отразява на пазара", казва Георги Грозданов.

Войната в Украйна и пандемията от COVID-19 повлияха много сериозно на производството и на доставката на новите автомобили.

"За съжаление производителите, организирайки производството, не биха могли на едно място да имат производство на всички елементи и тази организация като цяло се наруши в една или друга страна. Съвсем нормално е в зависимост от това в коя част се намира производството и къде е производството на отделните детайли и така се получава и забавянето", обясни Васил Новоселски – търговец на нови коли.

Заради недостига на материали и затруднената търговия заради войната, цените и на новите, и на употребяваните автомобили ще расте. По този начин все по-малко хора в България ще могат да си позволят купуването на кола, прогнозират търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислех да си купя десетгодишен опел, ама след като втори път публикуват тази статия, вече съм решил да си купя ново порше. Само още не мога да реша какво да правя с парите, които ще икономисам.
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето не си пазаруваме коли от джамбазите нямаме увеличение на цените. Боли ме фара за ламарините им, нали всички знаем за кво става дума. Измъчени италиански таралясници на половин милион километра, клошарска работа.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То на тези цени сериозно се замислям дали да не продам 10 годишният си пасат.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че за кво и е автомобил. Ще си купя каруца. Имам си велосипед, тротинет и балон на покрива. Алтернативно придвижване - колкото искаш
15
7
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Българина си обича панелката и БМВ-то на 30 години, всичко друго е ***
14
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па, то един търговец ако не те убеди, че най-добрата инвестиция е да си купиш кола на момента, и то от него - какъв търговец е?!
13
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това доживяхме - да ни дават акъл най-големите мошеници - Дупница и сие ....
12
1
 
23
 
! Отговори
Размисли и Старсти преди 2 години
Хем не си оставят старата кола на време, хем новият внос е все на по 150-200000 километра за 15 годишни автомобили!
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не не просто тия който не искат запада са си продали колитв за скрап и ся чакат новите руски лади.. който горят 1рубла на 1км
10
2
 
82
 
! Отговори
Да ве преди 2 години
Гледам в сайтове за втора ръка, цените са все едни и същи. Не са мръднали от 2019 насам, ни нагоре ни надолу. Поскъпнаха новите автомобили, защото техните части поскъпнаха, на 20 годишен автомобил кое да му вдигне цената? Той гние от 20 години, на базата на какво да му поскъпне? Колко народ изкалтихте с превъртяни киломтеражи, удряни коли, неработещи двигатели и тем подобни... Само лъжете и мажете и сега ревете, ама спите с чиста съвест, докато някой тегли креди да си оправи возилото 6та ръка...
9
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, кажете добре дошли на новото поколение икономисти, първо създаваш дефицит и след това жънеш плебса и да ви кажа това не е само с колите.
8
0
 
41
 
! Отговори
вдигайте цените преди 2 години
Независимо къде колите стареят и отиват за скрап.
7
0
 
38
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Глупости, с три удивителни.
6
2
 
34
 
! Отговори
1 преди 2 години
Да си ги карат. Аз кола от такъв не съм си взимал, няма и да си взема
5
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очертава се да чакаме по 10 години за 20 годишни таралясници.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените найстина са завишени.
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно.. цената на моята кола стои на мястото си.. Всяка седмица проверявам цените в сайта за коли 2-ра употреба..
2
11
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е може ли най-големите тарикати и измамници с италиански бангии от Дупница да питате?В Германия колите които купуват на 10+ години са си по 500 евра!
1
4
 
57
 
! Отговори
факт преди 2 години
Спекуланти...