Русия отново ще произвежда автомобили "Москвич"

Това заяви в личния си блог кметът на Москва
16 май 2022 12:37, Йоана Цонева
241
Русия отново ще произвежда автомобили "Москвич"
Снимка: БГНЕС

Московският завод на Renault ще произвежда леки автомобили под историческата марка "Москвич". Това заяви кметът на Москва Сергей Собянин в личния си блог.

Той обясни, че чуждестранният собственик е решил да закрие московския завод на Renault, но градските власти "не могат да си позволят" да оставят хиляди служители без работа. Собянин добави, че ще се опитат да запазят по-голямата част от персонала, нает пряко от завода и неговите доставчици, предаде ТАСС.

"Камаз" ще стане основен технологичен партньор на възстановения Московски автомобилен завод "Москвич". На първия етап ще бъде организирано производството на класически автомобили с двигател с вътрешно горене, а в дългосрочен план - на електрически автомобили. Собянин обясни също така, че работят заедно с Камаз и Министерството на промишлеността и търговията за локализиране на производството на максимален брой автомобилни компоненти в Русия.

Според него автомобилният завод на Волгоградски проспект има велика и славна история. Преди почти 100 години той започва с производството на автомобили Ford, като в продължение на десетилетия са се произвеждали местни автомобили Москвич. От 1998 г. заводът си сътрудничи с Renault, като от конвейера слизат Logan, Duster и Sandero.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
3
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Москвич с азиатско know-how
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отлично! Вече се чудех откъде да си купя модел 408, а то ето че се появи от къде )))
126
2
 
12
 
! Отговори
бек то дъ соц преди 1 година
Супер , веднага се записвам в списъка на чакащи и след 5 г ще съм от първите имащи право да си го купя. Айде сега ви оставям , имам 50 долара и отивам до корекома за дънки
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хейтър "Та, новите москвичи пак ли от Опел ще крадат или този път от Рено?" Ами, след като откраднаха завода на Рено, явно ще са като Рено. Или по-скоро като Дачия. Може да я прекръстят на Дача, да звучи по руско, хаха.
124
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо "но се намериха ТАРИКАТИ,които решиха че ако го изнасят,ще напълнят гушки" Явно си нямаш идея за какво говориш: в комунистическа България никой не можеше да пр-не без разрешението на Партията, тъй че за какви "тарикати" говориш? Кои са били тия "тарикати", да не говорим пък за ИЗНОС, който беше 100% държавен?
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До do 129/131 " Но нали, да не пречим на Големия брат са ни приунудили да прекратим производството, за да не им правим конкуренция. Нали, те трябва да са единствени, които произвеждат престижния навремето Фиат. Отврат!" Ама то това не беше само за колите така: те унищожиха леките ни самолети, за да не им правим конкуренция, същото се отнася и до телевизорите - известно е как са спрели чисто българската разработка на цветни телевизори, за да поддържат "съветските инеженерни бюра".
122
7
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До do 129...ПЪЛНА ГЛУПОСТ си надраскал!...Договора ни с "Рено" беше да произвеждаме по техен лиценз автомобили САМО за нашия,вътрешен пазар,но се намериха ТАРИКАТИ,които решиха че ако го изнасят,ще напълнят гушки..За това от фирмата прекратиха договора ..НИЩО ОБЩО с "политиката на ссср"!
121
7
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
"Москвич" и без пари да ми го дават,нема да го взема !..Виж,"Волга М21" но НОВА, бих си купил!...Може би има неква носталгия в това,защото първия автомобил,който подкарах,беше "Волга М21"...Но вие напиняйте към съвременните афтомбили,които с дизайна си повече приличат на ГРУБИ ТАНКОВЕ за лична употреба,отколкото на автомобили..
120
1
 
14
 
! Отговори
do 129 преди 1 година
Едно време България е започнала да произвежда Балкан в Ловеч преди СССР, която ти познаваш като Жигула. Но нали, да не пречим на Големия брат са ни приунудили да прекратим производството, за да не им правим конкуренция. Нали, те трябва да са единствени, които произвеждат престижния навремето Фиат. Отврат!
119
2
 
17
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
Правеца си беше постижение - каквото руски глави не успяха да постигнат. България правеше и по-добри коли от русия - ***-Рено. Но русия го спря за да може да си продава Жигулитата и джоганите. Русия така и не успя да пусне производство на добър компютър и разчитаха на нашите правеци.
118
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А понеже всичките други изредени автомобили са авторски........а ние философи най откровени, ще ги мислим Руснаците, дали пък няма пак да правим коли пак злобари?
117
4
 
12
 
! Отговори
хейтър преди 1 година
Първите москвичи (Москвич-400) са всъщност Опел Кадет. Направени със заграбена техническа документация и цели поточни линии. Това като репарации. Интересното обаче е, че по-късните модели на Москвич също приличат доста подозрително на по-късните поколения "Кадети".Та, новите москвичи пак ли от Опел ще крадат или този път от Рено?
116
1
 
13
 
! Отговори
.. преди 1 година
бхаххааха а с крайцера МАСКВА кво става ?
115
3
 
15
 
! Отговори
до 128 преди 1 година
А какви да са? Сега Камаз са същите както от 70-те. Русия никога не е разработвала собствени коли. Жигулата е Фиат, Волгата е копие на Форд, Чайката на Плимут, Москвича е на база Кадет. ЗАЗ е краден NCU Prinz. УАЗ-ката е базирана на Jeep от американската програма Наем-заем, дето сега ще работи срещу тях. Даже Самарата и Алекото (модела) не са изцяло руски, а окачванията Макферсън ги внасяха от вън.
114
16
 
3
 
! Отговори
А ние след преди 1 година
още някоя и друга година в ЕС-то. Няма да можем да си купим каквато и да е кола. Само богаташите ще карат електрокари по мин. 100 бона парчето и разход 100 евро/100 км.
113
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москвичът си е краден Опел Кадет (некадърно, разбира се). За Лади и т.н. да не говорим - всичко копи-пейст. И България, докато беше под управлението на СССР крадеше - голямата гордост на българите - Правец, е краден Apple II, но пак с един куп условия, заради които не работи като Епъла...
112
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 127 - Ам, защо си мислиш, че ще правят същите коли, каот от 60-те години?
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама кой модел 8мак или 12так? Че разликата е голяма. Тея вярно не ги слуша главата! Имат претенции за 2-рия световен полюс, а накря ще върнат производството на москалите, дето и те са крадени от Опел Кадет след 2СВ. Само докато го пиша звучи абсурдно. Междодругото искат да почват отново да правят и Ту-154. Само дето не ми е ясно как ще стане, при положение че навремето части за него се произвеждаха и в украинско и в сегашните Балтийски републики.
110
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 119 купих си още началото на април 65 000 рубли когато беше 145 сега съм на двойна печалба,след някой друг месец ще съм на тройна печалба,нещо друго да кажеш
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ключови думи за микроцефалчета: мАсквич, вват-ник, не могат да направят, колко години ще се чака, безаналогов, самовар.....Взимат, трансформират, пермутират и цоп, layното излязло!