Рязко скача броят на точките, които ще се отнемат за нарушения на пътя

Промените са обнародвани в "Държавен вестник"
24 мар 2023 11:56, Стела Стоянова
61
Рязко скача броят на точките, които ще се отнемат за нарушения на пътя
Снимка БГНЕС

Значително повече контролни точки за нарушения по пътя ще отнема вече МВР, след като в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промените в наредбата от 2012 г. С нея се определя максималният брой на точките, както и условията и реда, по който се отнемат и възстановяват те. Измененията влизат в сила от 28 март 2023 г.

Контролните точки остават 39 в нормалните случаи, а за младите шофьори с под 2 г. опит зад волана те са 26. Но отнемането на всички точки ще води до загуба на правоспособността за най-малко 6 месеца.

Според наредбата се прави разграничение за количество алкохол в кръвта и отнемането на точки, ако караш пил. Така например концентрация от 0,5 на хиляда до 0,8 промила ще води до отнемане на 8 точки. От 0,8 до 1,2 промила – 12 точки. При рецидив ще се отнемат 20 точки. В случай на отказ водачът да се подложи на тест за алкохол или наркотици той ще се разделя с 15 точки.

Промени се предвиждат и за превишаване на скоростта. С 18 точки ще се разделя шофьорът, ако кара с над 50 км/час от разрешената. Ако бъде хванат повторно - 21 т., а при системно нарушаване на правилника - 26 т.

Онези, които се движат с неизправно превозно средство, ще се разделят с 10 т. Също толкова ще коства на водачите и движението в аварийната лента, което е нововъведение. За движение в насрещното платно на магистрала или скоростен път водачите ще се простят с 15 точки.

Ще се отнемат повече точки и за неправилно изпреварване, което е създало опасност за движението – 13 т. За първи път ще се налага санкция от 10 точки и за неправилно изпреварване, което не е създало опасност за движението.
За нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез ще се отнемат двойно повече точки – 10.
При неспазване на знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, ще се вземат 10 контролни точки. Онези, които не използват хендсфри и разговарят, докато карат, ще се разделят с 8 точки. Шофирането без колан ще води до отнемане на 10 т., а возенето на деца, без да се спазват изискванията на закона, ще води до отнемане на 12 т., вместо сегашните 6 т. За преминаване на червено се предвиждат 10 т.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИЛИЧЪК ГОСПОДИН МИНИСТЪР, БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА БЕДНОСТТА, ЕКСПЛОАТАЦИЯТА, НЕРАВЕНСТВОТО И НА ГЛОБИТЕ. с ВЗЕМАНЕТО НА ТОЧКИ БОГАТАШИТЕ ПОНЕ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ШОФЬОРСКА КНИЖКА. ОБАЧЕ ДОЙДАТ ЛИ ПП-ГРОБ НА ВЛАСТ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ПАК ВСИЧКО ЩЕ СИ ТРЪГНЕ ПО СТАРОМУ... ГЛОБИ НЕСЪОБРАЗИНИ С ДОХОДА НА БЕДНИЯ ВАДЯТ ДУШАТА НА БОГАТИЯ ДЖОБНИТЕ...
50
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 година
До МТи първо се научи да мислиш, след това да пишеш правилно и чак тогава вземи да разсъждаваш за глоби и млоби. Разбра ли? И 300 000 000 лева да ти направят глобата - тя е СЛЕД станалото. Ако си схванал, схванал. Ако не - твой проблем. Докато се радвате като овце на "глобите"(на високите глоби), значи ще си седите все така глупави!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва контрол, не точки - давам пример нагледно - цял уикенд нон-стоп изреваване на мотори и газ до дупка след светофарите постоянно, така и не видях нито полиция, нито да спират или проверяват някои от тях а упражниха терор на всички останали участници в движението и всички софианци.
48
1
 
6
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Тия глупости с точките трябва да ги махнат. Какви точки вземат на чуждите шофьори като направят нарушение, като те нямат талони ??? С тия точки тормозят само българите.
47
0
 
5
 
! Отговори
рофл преди 1 година
Евала ще скочи рушвета на слънчогледаджиите, инфлация си е...
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам много черни точки за стискане от КАТ.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е всички тумбаци-,,търтеи,,от системата на МВР и МО които вече осма година са на заплата и пенсия едновременно да се изчистят заедно с цивилните които някои подминаха 70-те год.те са в тежест на системата затова и нищо добро не се случва.ВЪН ОТ СИСТЕМАТА,НЯМА НЕЗАМЕНИМИ
44
2
 
37
 
! Отговори
Монк преди 1 година
За каране по прав път със 100 с нелепо ограничение 50 до неработеща крайпътна кебапчйница 18т., при каране в насрещното на магистрала 15т.а за шофиране в нетрезво състояние 8т. Абсолютно несъразмерни глоби спрямо риска.Да ви таковам родителките!Триногите да ви изсъхнат, дано!
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закони на Заления Чорап. Толкова глупави управници че чак Боко вече ми се видя ЕнТЕЛЕгент.
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи пак ще засилят издевателствата над редовите шофьори. А *** които плащат 200лв за полицейски ескорт докато карат пияни ще продължават да убиват хора. Министъра е глупав.
41
5
 
15
 
! Отговори
от народа преди 1 година
Всеки лев глоба-бомба за Украйна срещу путин!Нали трябва някой да ги плаща!
40
4
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Тоз некадърен пухлю вместо да закрие и уволни рекетъорската организирана престъпна групировка МВР създаде още един канал за рекетиране на изтормозения и ограбен народ!
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко хубаво, ама направете видеорегистраторите задължителни и вкарайте някакви механизми за ефективно прилагане на наказанията.
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отказа от тест за наркотици и отнемането на точки е изнудване по смисъла на закона.Самите полицаи признаха,че полевите тестове са неточни.Изправят ни пред дилема да ни изкарат наркомани или да ни санкционират.
37
2
 
23
 
! Отговори
. преди 1 година
Едно и също ли е липса на столче и пиян до 1,2 , че точките са същите,нещо много сбъркано има в критериите
36
1
 
25
 
! Отговори
М преди 1 година
И още по-строги мерки трябва да има! ПРОБЛЕМА ОБАЧЕ НЕ СА МЕРКИТЕ, А ПОЛИЦАИТЕ! По-строги мерки значи ПО-ГОЛЕМИ РОШВЕТИ И РЕКЕТ! Ефек ще има за джоба на полицаите. Нищо повече!
35
1
 
15
 
! Отговори
елементарен въпрос преди 1 година
Може ли да направите на Пловдив околовръстното по тясно и опасно от старото ? Може ли да направите шосето от Първенец през борсата и Коматево за Пловдив по тясно ?Може ли така да направите Васил Априлов и да го накъсате със светофари даже няма отбивки за автобусите ? На Дерменджиев работата е да набута по затворите тези стройтелни корифей а не да глобява изнервените потърпевши ! Такива примери БОЛ ! Какво стана със нарисуваните велоалей -само лапнаха парите нали ?
34
0
 
4
 
! Отговори
елементарен въпрос преди 1 година
Може ли е една от централните улици от 40--50 г да е една и съща по дължина и широчина, а броя на автомобилите да се е увелил N-кратно (незнам от 70-те години ) до сега колко са се увеличили автомобилите и всичко да е нормално ,а втората до нея ,а третата,а десетета -за Пловдив говоря нали сте от Пловдив ? И по имена ли да обяснявам ,че нищо не сте направили ,да има махнати паважи и вече е асфалт само ,че широчина и дължина са еднакви или е по-зле заради велоалей ! Как не ви е срам бе , вината
33
0
 
19
 
! Отговори
Стойчо преди 1 година
*** малумщината -за пиян 8т за насрещно на магистралата 15, а за детско столче 12????
32
0
 
3
 
! Отговори
сина преди 1 година
а как ще се възстановяват точки, или при 3 нарушения оставаш без книжка ?!? За 12 месеца ли ще се възстановяват, за 24 ли ?!?