Какво трябва да знаете за зазимяването на мотоциклета и маслото

Спонсорирано съдържание | 20 дек 2023 10:49, Александър Попов
Какво трябва да знаете за зазимяването на мотоциклета и маслото

Правилната поддръжка на вашия мотоциклет е задължителна за добрата му работа и вашата безопасност. Тази поддръжка обаче не е само през топлите месеци, но и през зимата. Тогава също се налагат някои грижи, за да се избегне износването на някои части, както и образуването на корозия.  

Разгледахме няколко форума и там хората се питат дали могат да приберат мотора си в гаража със сменено, със старо или без масло. В тази статия ще разгледаме различните гледни точки на потребителите във форумите и нужно ли е маслото за мотор през зимата.

Нужна ли е смяна на маслото преди зазимяване

В първия форум, който разгледахме, потребителите се чудят дали е лошо за мотоциклета да се остави старото масло през зимата или трябва да го сменят с ново. Отговорите са различни, като някои хора казват, че няма значение и е важно единствено да има масло в двигателя през зимата. Целта е да се предотврати ръжда и да се запази смазването на важните части.

Други смятат, че не е проблем да се остави старото масло през зимата и да се смени през пролетта. Те посочват, че частиците в маслото ще бъдат задържани в масления филтър и няма да създадат проблеми по време на съхранение.

Да се остави ли мотоциклетът без масло през зимата

В другия форум потребителите споделят своето мнение относно оставянето на мотоциклет без никакво масло преди зазимяване. Някои смятат, че това не е проблем за кратък период от време. Те посочват, че част от маслото ще остане на дъното на двигателя и частите няма да бъдат изложени на корозия.

Въпреки това, други потребители предпочитат да сменят маслото преди да зазимят мотоциклета за по-дълъг период от време. Те се притесняват, че липсата на масло може да доведе до изсъхване на уплътненията и повреди по двигателя.

Къде е истината

Въпреки разминаването в мненията из форумите, е важно да поддържате нужното ниво на масло в мотоциклета си. Препоръчваме ви  винаги да сменяте маслото и масления филтър, преди да зазимяване. Това е така, защото старото масло съдържа вещества като киселини, вода и мръсотия, които могат да корозират двигателя.

Освен това маслото ще предотврати появата на ръжда по частите, което ще ви спести неприятните изненади през пролетта.  

Стъпки за правилно зазимяване на мотоциклета

Когато прибирате мотора си за зимата, има някои предпазни мерки, които е препоръчително да предприемете, за да го запазите в добро състояние.

Ето основните от тях:
 

  • Сменете маслото преди съхранение - преди да зазимите мотоциклета си, е добре да смените маслото с ново. Това ще предотврати корозия и евентуални замърсявания.
  • Използвайте подходящо масло - винаги използвайте препоръчаното от производителя масло за вашия мотоциклет. Това ще осигури правилното смазване и защита на двигателя.
  • Оставете гориво в резервоара - добре е в металните резервоари да има гориво, за да се предотврати образуването на кондензация и ръжда в тях. Пластмасовите резервоари трябва да се изпразнят, тъй като горивото може да ги деформира.  
  • Съхранявайте мотора далеч от влага - опитайте се да съхранявате мотоциклета си на сухо и закрито място, за да го предпазите от влагата. Така ще се намали шанса за корозия.
  • Редовно проверявайте мотора - въпреки че мотоциклетът не се използва в момента, проверявайте всички течности дали са в достатъчно количество. Възможно е да откриете проблем, който да отстраните отрано.


Ако искате да имате здрав двигател, използвайте масло преди зазимяване. То играе важна роля за дългия му живот и ефективна работа. Освен това ще предотвратите появата на ръжда и корозия.

Относно избора на масло, съобразете се с указанията на производителя и винаги купувайте такова от специализиран магазин. Правилната поддръжка ще ви позволи да се наслаждавате на дълги и безопасни пътувания през мото сезона.