Кога е най-подходящо да продадем колата си?

Грешка е да се опитваме да продаваме зимата
25 дек 2023 13:15, Нели Христова
25
Кога е най-подходящо да продадем колата си?
Снимка: Pixabay/RyanMcGuire

Множество фактори определят колко лесно ще ви е да продадете стария си автомобил: неговата марка и модел, мощност, оборудване, състояние, дори цвят. Но има и един друг фактор, който много хора подценяват: точното време. В някои периоди от годината е несравнимо по-лесно да се разделите с колата си, докато в други рискувате процесът да се проточи. А застояването на обявата ви в сайтовете само повишава недоверието на потенциалните купувачи, пишат от AutoMedia.

Ако се съди по данни на международно проучване на carVertical, е грешка да се опитвате да продавате през зимата. По-добре е да изчакате пролетните месеци. Оказва се, че търсенето през тях е значително по-високо: около 8.2% от годишните продажби се случват през март, 8.4% - през април, и 8.5% - през май. Обясненията за това са няколко. Много хора предпочитат да шофират по-малко в зимни условия. Освен това през пролетта бюджетите на домакинствата най-после се освобождават от тегобата на сметките за отопление, и се възстановяват след сляпото харчене около коледните празници и Нова година.

Най-силният период за вторичния пазар на автомобили обаче не е пролетта, а краят на лятото и началото на есента. Най-голяма част от продажбите се случват през август (9.1%) и септември (8.9%). Тук пък е в сила обратната логика, смятат от carVertical - много водачи искат да подменят автомобила си преди зимата, за да са по-добре подготвени за лошите условия.

В случая с България есенният сезон е силен и по друга причина: през септември у нас се завръщат сезонно заетите в туризма и строителството в чужбина (както и тези в родния туристически сектор), участвалите в студентски бригади и т. н. - с две думи, всички, които са поспестили средства през лятото.

Най-лошите месеци да си продадете автомобила са декември (7.6% от общия брой сделки) и януари. Това отново е свързано с коледните празници и щетите, които те нанасят на семейния бюджет. На пръв поглед разликата в процентите не е чак толкова голяма, но това се дължи на южноевропейските пазари с мека зима. На места с изразени четири сезона като България пропастта между зимните и пролетните продажби е по-значима. Казвайки това, нека отбележим, че автомобил в добро състояние, ясна история и разумна цена може да се продаде по всяко време на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 месеца
Гледам фолксвагена на снимката и си спомням с умиление какви коли имаше на времето. Красота.
21
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Определено преди да я купим, тогава цената и е най висока. Купим ли я е вече на минус 30 % и така нататък....
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не я продавайте, карайте я до дупка я дмигател ще блокирате я ще изгние и тогава на вторични за 400 лв.
19
1
 
4
 
! Отговори
Нико преди 3 месеца
Бабо Гошке,живея в гр.В. много над 50 хил. души,даже никой не ги знае колко точно са. В центъра не съм стъпвал от 20 години. Няма какво да правя там. Като мен са поне още 150 хиляди ,ако не и повече.От атрактивен,хубав ,спокоен град ,се превърнахме на селско гето сбирток от няколко близки областни градове. Който иска да си ходи в центъра,по гезмето му викахме навремето.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз сега се опитвам да продам моята, взех си нова вече. Много си ц*гани тоя народ, какво чудо е за цената не е истина. Хем им се кара, хем парите не им се дават. Досега за 3- 4 седмици 3ма дойдоха да я купуват, ама не взели парите! Невероятен народ.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Живея в Банкя, и карам само нови автомобили.." Ааа извинявай, не знаех, че това е за хвалба. Но явно там при вас на село в кръчмата е
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"а е що не ходиш на село да си вземеш свинската плешка!" Ми щото Бако, не съм като тебе дето да му пращат от село та да изкараш месеца..
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 14: не позна. Живея в Банкя, и карам само нови автомобили. Сменям колата средно на 3-4 години.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Алооо 14, като ти гледам палата и гаража пълен с лукс, мале мале, а е що не ходиш на село да си вземеш свинската плешка!
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"за панелистанеца автомобила е семейна ценност и се предава от баща на син до пълна" Хахха и това го казва клоша който дори не живее в БГ а се е нахендрил дето хората от цял свят не ги интересува дал са живи и който емнайсе години кара една избушена Тойота. Като го питаш що - имал други приоритети, гледа строго и си мисли, че много умно отговорил. Кви приоритети ве ка лъф? За всеки човек с нормални доходи колата е консуматив. Кви софтуери кви 5 лв? Караш и хвърлялш на 3та 4 година
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако си работи и не ви прави проблем не я продавайте ще съжалявате и ще се разорите.
11
4
 
5
 
! Отговори
преди 3 месеца
Но много малко от хората четящи коментара ми долу ще го разберът, затова и марката няма да ви кажа. Кой рабрал рабрал. Останалите 6ългаря от дигитални неща разбират само на трапезата комбинирано с хвърляне на салфетки и гюбеци. Купува новя внос таралясник 17та употреба и се шмуга първи на сфетофара с новата "бегачка" и не усеща как си го нахлузва мазно. Но тогава ще е късно, и я си спомни за долния ми коментар, ще и3мучи нечленоразделно и ще догони стадото към пътя за кланицата. Поздрави!
10
6
 
1
 
! Отговори
преди 3 месеца
Когато социалния ви рейтинг падне до необходимото ниво да ви включи килл-суича и автомобила се превърне недвижима собственост. И след това купите компютър от същата кола от някоя морга и откаже да приеме колата, защото трябва да бъде разкодиран само с заводския софтуер, който не е изтекъл никъде и няма как да разбиете криптацията. Тогава ще осъзнаете колко малко марки имат изтекъл софтуер. И ще схванете защо пазя мойта кола като една от малкото марки изтекли, и какво имам инсталирано на лаптопа
9
4
 
6
 
! Отговори
Batman преди 3 месеца
Ами аз лятото мисля да си продам колата и да купя зимата нова защото хората ще си харчат парите за зимата и ще трябват да си продадат колите че нямат пари понеже са ги харчили всички те по празниците.. :d :d :d
8
2
 
5
 
! Отговори
Одипеш преди 3 месеца
Когато си купите нова.
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
за панелистанеца автомобила е семейна ценност и се предава от баща на син до пълна амортизация. Както знаем, на такива автомобил не се полага, така че най-добре да ги предадат в близката автоморга, и с парите да си купят шише ракия от кварталният супермаркет.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никога.
5
8
 
7
 
! Отговори
Баба Гошка преди 3 месеца
На пролет, когато има раздвижване и хората почват сезонна работа, е най-лесно да се продаде кола втора ръка. Но сега като изпраскат от 1 януари новите ограничения за влизане във всички населени места с над 50 000 жители, остава само една година да се влиза с коли с етикет В и две години с етикет С. И след това само етикет ЕКО и 0 ще могат да влизат в централните зони на всички големи градове. Ще принуждават хората да купуват новите електрически пуканки и хибриди, за да имат достъп до центъра
4
13
 
12
 
! Отговори
Капитан Америка преди 3 месеца
Снощи преядох със руска салата.Много е хубава.Пробвах и европейски ценност , на май бяха развалени.
3
8
 
21
 
! Отговори
Урсула преди 3 месеца
Скоро коли няма да можете да купите, нито да продадете, защото ще ги забраним! Ще се возите на магарцедеси или пеша!