20-30% е скокът при цените на колите втора ръка и обслужването им

Експерт: Поскъпването е драстично, трябва да се ударят спирачки
8 яну 2024 10:43, Анисия Иванова
137

В годините след пандемията старите автомобили са поскъпнали с 20-30%. Сред причините за това е, че търсенето на употребявани автомобили е по-голямо от предлагането.

"Забелязва се и драстично увеличение на услугите към автотърговците. Не самият автомобил като себестойност, но има едно драстично увеличение на услуги спрямо самото обслужване на автомобила, преди да се пусне той в продажба. Боядисване на определени детайли - ако те са ползвали услуга на цена 150 лв., сега боядисването на детайл отива на цена 250 лв. Не знам на какво се дължи това рязко покачване на цените, но определено там трябва да се ударят спирачки, защото ще доведе до лавинообразно повишаване на цените на употребявани автомобили", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на вносителите на автомобили Цветелина Цанева в студиото на "България сутрин".

По нейни думи много хора от българското общество не поддържат достатъчно добре автомобилите си. Често забравяме техническите прегледи, а контролът там е много занижен. Разбира се, това е пряко свързано с доходите на гражданите и това какви автомобили можем да си позволим.

"Минималната работна заплата е малко над 900 лева, но вие си представете колко е издръжката на едно семейство и ако вноската за един автомобил е 600-700 или 1000 лв. на месец, колко трябва да е заплатата на един човек, за да си купи нов автомобил. Отделно в Европа новите автомобили вече от 500-600 евро на месец отиват към вноски на 1000 евро месец, тези суми представляват заплатата на масовия български гражданин", разясни Цанева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че не трябва да наричаме един автомобил "стар" веднага след като чуем, че той е употребяван, тъй като кола, която е използвана повече от 6 месеца, официално се води употребявана. Реално нейното качество все още е добро.

Цанева отбеляза и добрата тенденция да се повишава броят на електрическите автомобили в по-големите градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички с електрички, ама всички. Търси ток да заредиш, ама мрежата дали ще издържи, зимата в студа батерията бързо пада и не пали, и не пали, или по пътят снежен някъде безпомощен ще те остави. Е като станат стабилни като ДВГ, да се зареждат за пет минути и да са стабилни и сигурни МПС, сами ще се наложат, има време, до тогава ДВГ.:))
85
0
 
9
 
! Отговори
пет преди 3 месеца
има ли балъци има и акули
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Иван - Или, ако знаеш добър английски, хващаш се с Udemy и пиратски книжки, анмираш някой откачалник, като мен, дето ще ти съсипе живота с алгоритми и прочие и ще те кара, да правиш шашави провеки, които после в CV-то, стига да не те наема само HR, ами да има и старши там, ще те карат да блестиш, все едно си минal MIT. A през това време, S&P 500, на вероятно Voo ... Хем пестиш, хем излизаш до 2.5 години пушка и с начално капиталче.
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До пет - Предстои, но лошото е, ако ти трябва кола сега. Аз вече втора година отлагам, заради ненормалните скоци. Бях си харесал Хонда Акорд, 2011 модел. Бяха по 9500 лева. Станаха по 19 бона безнина ... олеле, докато писах, реших да проверя - вече са 21 000 най-евтините в Мобилето ... ужас.
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Иван-Пак ли звездите ти говорят бе безработев не андерталец?
81
6
 
21
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Първо вложете в себе си, а не в кола. Ако имате спестени 5 хиляди, по-добре ги вложете в курсове по програмиране отколкото в първоначална вноска за кола + кредит. Следвайте съвета ми и след 2 години ще ми благодарите. Тогава ще можете да си купите кола за 50 хиляди евро без да ви се налага да теглите кредит.
80
0
 
22
 
! Отговори
пет преди 3 месеца
Пазара е пренаситен, предсстои голям срив в цените на коли втора ръка, в Щатите вече спаднаха с 30 процента
79
0
 
12
 
! Отговори
Нап преди 3 месеца
Европеския Съюз е в рецесия има спад в продажбите на нови и стари автомобили, Китайците вкараха голяма конкуренция,германците са на тръни ще предлагат коли дори на загуба, но да не загубят пазарен дял
78
1
 
7
 
! Отговори
BMW преди 3 месеца
Кво ми гласува минус, ***! Включвай си консервата в зарядното. И синът ми има една електричка от рая тойс, всяка вечер я зареждам. Карал си ли Е30 325 без системи за сигурност, да влезнеш със скорост в завоя и да разбереш колко добър баланс има!
77
7
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 3 месеца
По принцип само в София има градски транспорт. В провинцията ако си без кола, загиваш, но в провинцията всичко е доста евтино и там нямаш разходите, които имаш в София. Затова и заплатите в София са 4 пъти по-високи отколкото в прованса, но и разходите са 4 пъти по-високи.
76
2
 
13
 
! Отговори
до 73 преди 3 месеца
Ръководството на BMW ги води към упадък. Е39 и Е46 са последните им здрави коли, които можеш да насилваш всеки ден в червеното. От F сериите караш максимум 7 години и хвърляш. Въведоха новите кансер киднийс и рециклираната пластмаса, за да привлекат жендотроните. Сложиха кич за да привлекат арабели и американоафри. Марката не е каквото беше от Е30 до Е46. За 60к можеш да направиш стар техен модел като нов с тунинг. Това е! Бензин форевър!
75
2
 
15
 
! Отговори
Шуменска област преди 3 месеца
Цените тръгнаха надолу при колите втора употреба
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Електрички, само електрички, Еми ЕС са много зелени/Бербок/, Бг е в ЕС, няма да се дели я, а и ЕС няма да пълнят гушата на Путин, нова ера, без полезни изкопаеми, само на слънчеви панелки и ветрогенераторчета, светло бъдеще за хората.:))
73
1
 
3
 
! Отговори
у преди 3 месеца
Кола, като Зеекр 007 в Китай струва 20- 30 хил долара в Германия 60 хил, междудругото Бмв ще е първата компания с твърдотелни батерий благодарение на Катл, революцията в електричките предстой, а Тесла са ***
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Новият модел BMW iX1 вътре е по-зле и от лада. Някакви евтини пласмаси копчета за регулиране на седалките, head up дисплея пълна трагедия, всичко скърца вътре като при Тесла ако го натиснеш, всичко евтино. Батерията слаба, три пъти по ниска мощност конски сили от Тесла. 313 конски сили, ускорение до 100 км/ч 5,6 сек. - жалка работа. Шумоизолацията мизерна. И за това му искат 65 хиляди евро. 65 хиляди! A в Китай го продават за 52 хиляди, за 3 месеца продажбите са практически нула.
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм на пуросангуе.
70
0
 
16
 
! Отговори
До Европеец преди 3 месеца
Да, забогатяват, точно както и ние забогатяваме - чрез инфлация. Е вече минималната заплата мина 900лв, а средната 2000лв, някой да се чувства по-богат?
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Новият Zhiji LS6 e с три пъти повече конски сили от BMW iX3 и струва само 41 хиляди долара за пълна комплектация. BMW iX3 с пълна комплектация е 80 хил долара. При това BMW iХ3 също е с китайска батерия.
68
7
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 3 месеца
Хората в ЕС ЕС забогатяват, всичко вече кара електрик, по 100хил, по 150хил евро, гражданите на ЕС забогатява, купуват масово само скъпи коли над 100 евро, автомобилнат индустрия бележи истински бум в продажбите на електрически коли, евтините под 70 хил евро се спират. ЕС добре се развива, аз съм отпимист за ЕС, ЕС няма да с разпадне.
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Автоджамбазите вече предлагат услуга - да се пазарят за цената на нов автомобил в Германия от твое име. Разликата м/у договорена и офертна делят на две и всички са щастливи. До куде го докарахме - да ти е по-евтино да си купиш кола от западна европа и да си я докараш сам, отколкото от локалния магазин.