Цените на коли втора ръка скочиха между 40% и 50%

На какво се дължи?
28 яну 2024 21:48, Александър Попов
124
Цените на коли втора ръка скочиха между 40% и 50%
Снимка: БГНЕС

Цените на коли втора употреба хвърчат нагоре, като според експерти поскъпването им е драстично - между 40 и 50 процента. Това води до отлив на клиенти, намалява и печалбите на автокъщите.

Поскъпването в последните месеци се дължи най-вече на скока в цената на различни услуги, които в автокъщите се налага да използват, за да въведат автомобила в годен за употреба и за шофиране вид.

"Някъде между 40 и 50 процента е оскъпяването на автомобила. Това не значи, че като се оскъпи с тези проценти, автомобилът е по-качествен и продуктът, който се продава, е по-добър. Опитваме се да лавираме между високата цена, между качеството и в същото време да ангажираме клиента да дойде да купи стоката", твърди пред Нова тв Владо Янчовски, собственик на автокъща.

Поскъпването се дължи не просто на търговско решение в автокъщите, а на промяната в цените на различните етапи, през които една кола, внесена от Германия, преминава, за да излезе на българския пазар здрава и атрактивна.

"Поскъпнаха всички допълнителни разходи - било услуги, транспорт, мита, както са швейцарските, и ДДС. Транспортът поскъпна, примерно от 1000-1100 лв на автомобил в момента плащаме 1600 лв. на кола. За тенекиджийски услуги, на детайл за боядисване взимаха около 120 лв. - сега взимат 270. Повече от два пъти. Тези, които са майстори по двигатели, по миещи части... също вдигнаха много осезаемо цените. И ние сме в патова ситуация, защото няма конкуренция в този бранш, специално за майстори. Веднага вдигат цената с оправданието Украйна. Това удря първо върху нашия бизнес, след това удря и върху крайния клиент", твърди Янчовски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно пък чисто нова Корола в момента може да се купи за под 40 хиляди лева! Ама *** за тия пари иска Мерцедес, послед купува гуми по 25 лева от OLX!
26
5
 
17
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
1600 лева докарване ??? Вие нормални ли сте ?? Транзитни номера за 2 седмици са 145 Евро, бензина до България макс 150 Евро при нормално каране и разход на колата, винетки около 35 евро (в зависимост откъде се минава), Уизеър еднопосочен билет 19.99 лева с ръчен багаж ....
25
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупости, абсолютно никаква разлика няма в колите, предназначени за Източна и за Западна Европа! Ще тръгне някой специално да си пренастройва линията за България, при положение, че за година тук се продават толкова нови коли, колкото в един немски град като Хамбург за месец!
24
2
 
33
 
! Отговори
До 23 преди 3 месеца
И аз съм така. Карам само дърти кочини. Вземам ги евтино и си оправям сам. Оборудвам съм си гаража като малък сервиз. За старите коли частите са в пъти по евтини от на новите. И На практика няма нещо което да не може да се оправи.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мафия сър. Просто пропаганда.
22
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво да ви кажа и колите и жените са ни втора употреба , все някой е карал преди нас
21
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А навремето всички караха нови коли ! Вярно от Мототехника и с ред , но новички и за времето си никак не лоши .Ама пусти банани .........Сега в клуба на богатите им караме старите коли .Има нещо сбъркано !
20
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На кой му пука. Моят бюджет за кола е до 5000лв и за щастие има много коли под тази цена. Който е технически грамотен, може да си стегне колата в началото и после само да кара.
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво точно очаквахте от капитализма ? Гледам от години помагат на Африка , ама онея не са мръднали на сантиметър . Това е момчета , малко тенекия и един двигател и айде 100 бона , пари като бонбонки !
18
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато тарикатите си паркират бръкмите върху тротоарите и пешеходните пътеки, ти обясняват, че нямало къде и затова, едва ли не, че някой трябвало да им строи специални паркинги, за да имат къде да си държат кенефите. Предлагам да се въведе и един данък паркинг, който хората, които нямат гараж или паркомясто да плащат, когато си купуват кола. Да е поне няколко хиляди. Колкото по-малко коли се купуват, толкова по-добре.
17
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Купувал съм кола от магазина ! Истината е , че има разлика от колите за источна европа и конкретно за България и за останалите страни .Който иска да ми вярва . После си взех внос от Швейцария и разликата е огромна , макар че тази е втора ръка .Замислям се за Донг фенг , като дизайн ми харесват , но двигателите нещо не са ми по вкуса .Цените им са добри за екстрите който имат и гаранцията е 7 години
16
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Старите премиуми на цена като нова нормална кола са проблем на манталитет. Човекът иска да покаже лайфстайл на големец, не на обикновен човек от средната класа. Като се развали X6-цата, тогава ще се усети че има разлика между нова кола по джоба му и стар премиум.
15
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Новите станаха с непоносими цени .Една корса минава 40 хил , едно сандеро гони 40 хил , и това не са кой знае какви коли . Никакви есктри , комфорт , сигурност , надежност и тн, тоест много пари за никаква кола . Ако реши човек да мине на нещо по смислено като Тойота например , трябва направо да тегли ипотека .По луксозните изобщо не ги споменавам . Една от най смислените коли за нашите пътища е Рав 4 , който може да си я позволи .Дано китайските да се наложат , за да се успокои пазара
14
4
 
37
 
! Отговори
До 13 преди 3 месеца
България всичко шах и мат. Каквото и да направят политиците все ще счупят икономиката. В момент в който се говори за недостиг на 300 000 работници все един удар по бедните ще е катастрофален за страната тъй като ще предизвика нова вълна емигранти. Но то и без специални мерки, това пак ще стане скоро като гръмне имотния балон така че България вече е приключена като държава. При предишните кризи все още имаше кой да изправи икономиката. Сега вече няма.
13
20
 
35
 
! Отговори
09077 преди 3 месеца
При положение, че има чисто нови Шкоди и Тойоти по 30 хиляди лева, трябва да си сериозен мазохист, за да си купуваш 'премиум' автомобили втора ръка! Лизингът на една нова кола е 300 лева на месец - повечето хора дават повече пари за кафе и цигари месечно!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До В Испания 360 хиляди километра за Мерц не са кой знае колко , разбира се за истински Мерцедес ! Що се отнася до сега произвежданите еднодневки , ....си напълно прав !
11
46
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крайно време е да се въведе сериозен данък върху старите коли.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И аз ходя пеш, нямам шофьорска книжка
9
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дизеларката дори не я знам на колко километра е. Сигурно няколко пъти са и превъртали километража вече. Може и да има към милион. Сменил съм всичко по нея. Изкърпил съм ръждите. Мисля че ще изкара още едни 500 000.
8
3
 
36
 
! Отговори
Ss преди 3 месеца
Още малко и ще кажат, че и маслото са сменили!