Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее

Нямало опасност от повече инциденти; по-рано казаха, че чакат нов силен взрив
3 юли 2008 06:40,
847
Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее
Взривът в Челопечене. Снимка: БГНЕС

Мощни взривове разтресоха София в 6.28 часа тази сутрин.

Това, което отначало повечето хора взеха за силно земетресение, продължи интензивно поне 30 минути.

Експлозиите са в склад за обезвреждане на снаряди в Челопечене.

Всички опасности с инцидента в поделението в Челопечене са преминали, обяви военният министър Николай Цонев пред журналисти след извънредното заседание на правителството.
 
Най-голямата опасност е била със склад с 20 тона тротил, които се е очаквало да се взривят, но тя вече е преминала, каза министърът.
 
Няма замърсяване на въздуха в района с вредни вещества, само нивото на прах е завишено пет пъти, посочи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

По-рано военните заявиха, че очакват до 30 минути нов взрив в петия и най-голям склад със снаряди в Челопечене.

"Взривовете ще продължат поне още 24 часа. В складовете има 20 тона тротил, което значи, че ще засегне район около 7-8 км и взривът ще бъде огромен", бе обявил за Дарик радио главният секретар на МВР Павлин Димитров.

Районът на взривовете е отцепен от екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита.

Вътрешният министър Михаил Миков обяви, че се предвижда евакуация до 6 км. от мястото на взрива.

Столичното летище е затворено до 14.30 часа, преустановено е и зареждането с гориво на самолетите.

В кварталите в близост до мястото на инцидента блоковете се люлеят след всяка експлозия.

В някои от тях има счупени прозорци от ударната вълна. 

Гражданска защита съобщи, че има установени повишени концентрации на въглероден диоксид над София.

По данни на Агенцията за ядрено регулиране няма източници на радиоактивно и йонизиращо лъчение и радиационния фон в района е в нормални граници.

За безопасността на гражданите в района се препоръчва:

- да ограничат излизанията;

- при необходимост да използват памучно-марлени превръзки и маски или мокри кърпи;

- да затворят прозорците, за да се ограничи достъпа на замърсен въздух;

- да стоят далеч от врати и прозорци, с цел предотвратяване на инциденти от счупени стъкла и отломки при евентуални нови взривове.

Въпреки официалните информации, все още не е наясно дали има жертви и ранени.

90% от хората, живеещи в района, са евакуирани с четири автобуса на "Столичен автотранспорт". Мястото около инцидента е отцепено от линейки, полиция и пожарни коли.

Напълно е блокирано движението на автобусите по линии 118 и 119, които се движат в района на инцидента.

Премиерът Сергей Станишев е разпоредил пълна проверка на случая с взривовете във военните складове.

Министър-председателят е наредил на министрите Михаил Миков, Николай Цонев, Емел Етем незабавно да отидат на мястото на инцидента, а химически части на Българската армия да извършат химически и радиационен анализ на въздуха и почвата.

В 9 часа започва извънредно заседание на Министерския съвет, на него ще бъде изслушан доклад на началника на Генералния щаб Златан Стойков, на началника на Гражданска защита и на Здравното министерство.

На мястото е президентът Георги Първанов и столичният кмет Бойко Борисов.

ЧЕЗ е прекъснал електрозахранването  в Челопечене във връзка с инцидента във военните складове днес, съобщиха от  дружеството.
       
В 7.50 часа, по молба на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", са изключени изводите за Челопечене и частично е прекъснато електрозахранването на селата в близост до инцидента - Яна, Кремиковци и Ботунец.    

Предстои, в следващите часове, по молба на Национална служба "Гражданска защита" , да бъде прекъснато електрозахранването и на селата Чепинци и Локорско. 

Dnes.bg приканва свидетели на експлозията и жители на Челопeчене да се свържат с редакцията ни на телефон 8129852 или на e-mail - Info@dnes.bg да разкажат подробности около взривовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


847
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
827
0
 
2
 
! Отговори
:D:D:D преди 15 години
sofia golema , druj se za korema i pii kola da ne ta fane spin :D
826
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
То бива простотия ама чак толкоз нема! Наливайте се с йод и тва е спасението затворете вратите и капака на тоалетното казанче че може да навлезне, и чакаме да отмине радиацията :|
825
0
 
1
 
! Отговори
CST преди 15 години
Need backup!
824
0
 
1
 
! Отговори
H.Petrov, Burgas преди 15 години
Kakvo se razedenihte na provinciq i stolica. Nima ne sme bulgari vsi4kite ??? Vmesto da se obedinite v tozi moment, vie se karate koi kakuv bil i kolko dale4 bil ot incidenta ? Ami dai togava da ostavim horata sami da se spasqvat i vseki da mu misli 4ak dokato mu opre do glavata...Ami ako stane ne6to s Neftozavoda v Burgas, centralata v Kozlodui, Kremikovci...kakvo pak li 6te ostavite zasegnatite hora sami da se opravqt ??? Napaviha ni na glupaci za poreden put...nikoga nqma da se opravim...problemite sa tolkova mnogo 4e nikoi neznae otkude da q podhvane...
823
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ДА СЕ ИЗПРАТЯТ ВЪВ "ВМЗ"-СОПОТ ДА ГИ РАЗГЛОБЯТ ТЕЗИ БОЕПРИПАСИ.ПО ДОБРЕ ДА Я СВЪРШИ ТАЗИ РАБОТА ОТ ТЯХ КОИТО ГИ ПРАВЯТ ПРОСТО НЯМА.СТИГА АМАТЬОРКИ РАБОТИ И ПОВЕЧЕ БЕЛИ.
822
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 15 години
Ба, да махнат военните, ще видиш ползата.
821
0
 
1
 
! Отговори
Росица Михалева преди 15 години
Тая *** *** от комунисти, турци и продажници се опита да убие близо 2 млн. българи живеещи в София . Не съм видяла и един военнен, който да не е физически, морално и умствено увреден и нечистоплътен . Сега да им вземат прословутите апартаментчета дето се канят да ги раздават на " военнослужещите " - сбор от наркоманчета и , и да ги дадат на хорицата дето им взривиха къщите. Да осигурят почивка на децата от Челопечене и Чепинци в прословутите си почивни станции дето плащат по 2 лв на вечер. Да им вземат привилегиите щото от военни полза няма , само вреди причиняват .
820
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
некой според мен не е могъл да стане рано за работа и си поръчал събуждане по полигона.
819
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Всички само пишете по форумите, никой от Вас не дойде пред министерски съвет... И тази нощ ще спят политиците ни спокойни, че пак са се издънили, но народа нали е овца, пак си е затворил очите и те все още са на власт. Евала, все някой друг ни е виновен.
818
0
 
1
 
! Отговори
groznoto преди 15 години
Аман от тъпотий .Как в такива моменти не се обедините що се делите на столичани и провинция.Е..... ни мамата а вие дрънкате тъпотии.
817
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе толко ли ти е ампутиран мозъка, че да не моеш да осъзнаеш, че в тая държава има хора, дето и с пушка да ги тикаш насила у Софето, пак нема да идат? Стои си у прашния миризлив град и ми завиждай на чистия селски въздух!
816
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Selo, seloooo...!!!
815
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 15 години
Браво на военните! Приветствам ги за добрата идея да пестят парите на данъкоплатеца за заря по време на официални празници и тържества. За целта може да се ползват непотребни боеприпаси и така зарята ще излиза безплатно! Днешната тренировка беше много качествена и предизвика широк обществен интерес като никоя друга заря досега! Гууд джоб както казват малко по на запад или ашколсун, както казват малко по на изток!
814
0
 
1
 
! Отговори
олееее преди 15 години
еми какво да ти кажа ще я дишам, и ти ще ми я дишаш ако те добарам!!! или ако дойдеш тука ! хахахахахах сега кой се смее?
813
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Ех големият софианец.Дишаи си ся праха софианче !!!ХА ХА ХА
812
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
spored men balgarite deto sa ostanali v bg se kefiat na tezi 6turotii, znaete li kakva e skuka otvan, pak gledai kakvo shou stava samo... 6te6e da e sme6tno ako ne be6e mnogo, mnogo tajno
811
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тихичко почивали си хората в града, кученца си лаели, пичове си пушели трева, и тъкмо идвал края на нощта, и София била разтърсена от мощна взривничка вълна. Страхотно казала си старичка жена, която бавно чакала смъртта, дечица плачели със всичка сила, а пичовете пафнали една трева. Кметчо Бойко станал лекичко смутен, дръпнал пердето и останал изумен, Какво да видят хубавите му очи. Европейската му столица гори. Нахлузил чехлите и в мерцедеса, засилил се от интереса, какъв е този пушек сив, отровен ли е , или прави те щастлив. Оказало се, че военните се заиграли, и складчето им се запали, и хората от близките селца, подишвали дълбоко сярната мъгла. По медии Бареков се поти, Генералчето главата го боли, какво ще правим ний сега, като останем си без столица. И изведнъж изпълни се на Бойко цялата глава, с идея за коварничка лъжа, ще кажем ний на хората сега, че това не е сяра а летничка роса. И хората ще ни повярват ей така, както за всички други подлички неща. И радостни поседнали на зелената трева, ракийка пийнали с по линийка една. Така завършила тази весела история, как решена е поредната пародия, затова мисля да ви пожелая весел ден, последен може би, но пък необикновен. Димитър Бончев
810
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тихичко почивали си хората в града, кученца си лаели, пичове си пушели трева, и тъкмо идвал края на нощта, и София била разтърсена от мощна взривничка вълна. Страхотно казала си старичка жена, която бавно чакала смъртта, дечица плачели със всичка сила, а пичовете пафнали една трева. Кметчо Бойко станал лекичко смутен, дръпнал пердето и останал изумен, Какво да видят хубавите му очи. Европейската му столица гори. Нахлузил чехлите и в мерцедеса, засилил се от интереса, какъв е този пушек сив, отровен ли е , или прави те щастлив. Оказало се, че военните се заиграли, и складчето им се запали, и хората от близките селца, подишвали дълбоко сярната мъгла. По медии Бареков се поти, Генералчето главата го боли, какво ще правим ний сега, като останем си без столица. И изведнъж изпълни се на Бойко цялата глава, с идея за коварничка лъжа, ще кажем ний на хората сега, че това не е сяра а летничка роса. И хората ще ни повярват ей така, както за всички други подлички неща. И радостни поседнали на зелената трева, ракийка пийнали с по линийка една. Така завършила тази весела история, как решена е поредната пародия, затова мисля да ви пожелая весел ден, последен може би, но пък необикновен. Димитър Бончев
809
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тихичко почивали си хората в града, кученца си лаели, пичове си пушели трева, и тъкмо идвал края на нощта, и София била разтърсена от мощна взривничка вълна. Страхотно казала си старичка жена, която бавно чакала смъртта, дечица плачели със всичка сила, а пичовете пафнали една трева. Кметчо Бойко станал лекичко смутен, дръпнал пердето и останал изумен, Какво да видят хубавите му очи. Европейската му столица гори. Нахлузил чехлите и в мерцедеса, засилил се от интереса, какъв е този пушек сив, отровен ли е , или прави те щастлив. Оказало се, че военните се заиграли, и складчето им се запали, и хората от близките селца, подишвали дълбоко сярната мъгла. По медии Бареков се поти, Генералчето главата го боли, какво ще правим ний сега, като останем си без столица. И изведнъж изпълни се на Бойко цялата глава, с идея за коварничка лъжа, ще кажем ний на хората сега, че това не е сяра а летничка роса. И хората ще ни повярват ей така, както за всички други подлички неща. И радостни поседнали на зелената трева, ракийка пийнали с по линийка една. Така завършила тази весела история, как решена е поредната пародия, затова мисля да ви пожелая весел ден, последен може би, но пък необикновен. Димитър Бончев
808
0
 
1
 
! Отговори
Магда преди 15 години
някой очевидец ще напише ли истината,защото официалнитевласти непрекъснато опровергават това и онова,ноне казват нищо конкретно..