ДДС-то взе главата на Мургина

Шефката на НАП напуска след скандала с източения милиард ДДС – фиктивен износ на алкохол, транзакции и престъпни строителни схеми
12 фев 2009 12:17,
66
ДДС-то взе главата на Мургина
Снимка: Булфото

Директорът на Националната агенция по приходите Мария Мургина е подала оставка, съобщиха служители от агенцията.

Днес в парламента независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев заявиха, че от година в страната действат организирани престъпни фирми, с покровителството на политици за източване на ДДС в особено големи размери.

„Източваните от бюджета суми от ДДС варират от порядъка на около 1 млрд. лв. И това е страшно за страна в условията на криза. Щетите са по-големи от годишната вноска в ЕС", заяви Димитър Абаджиев.

Яне Янев пък се спря на схемите, по които е ставало източването.

С най-много средства по ДДС е ощетен бюджетът от фирми, занимаващи се с фиктивен износ за страните от ОНД и Румъния.

Специално място е отделено за фиктивния износ на алкохол.

"Изворът на минерална вода в Горна баня не би имал такъв дебит, какъвто алкохол фирмите са изнесли за няколко месеца", категоричен е той.

Втората схема е по фиктивни транзакции – при покупка на стока на ниска цена, която след това се продава на многократно завишена.

Определени схеми за източване са реализирани и в строителството.

„Живеем в криминална държава, управлявана от политическа мафия“, заяви Янев.

Според него Мургина отговаря за методическите указания в НАП, но методично е източвано ДДС-то и методично са рекетирани фирми от данъчните, за да могат групировки и едри олигарси да източват средства от Държавния резерв.

Dnes.bg припомня, че от снощи Мургина е с отнет достъп до класифицирана информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 15 години
1. Не е вярно , че Мургина и Орешарски са откраднали 1 000 000 000 лв. чрез източване на ДДС. Точно обратното те са внесли в хазната тази сума.2. Не е вярно , че 1000 данъчни в НАП (от общо 7000) се занимават с кражби и далавери. Точно обратното - 1000 данъчни от НАП (от общо 7000) не се занимават с кражби и далавери.
64
0
 
0
 
! Отговори
Караборун преди 15 години
Немой така бе, колега. За да се разруши нещо, трябва да е съществувало. Че за каква структура говорим, когато данъчната администрация през 1991 г. се пръкна без устройствен закон и като се започна една та, дето се казва, до вчера. Не виждаш ли, че тези дето отидоха от НОИ в НАП-а още мязат на ударени скобари, които се мъчат да запазят равновесие. Голяма бъркотия, голям сеир! Ами за материалните данъчни закони какво ще кажеш? Има ли поне една година без промяна? Е па, нема и нема как да бъде иначе, оти там у МинФин-а има много лапачи дето си организират чрез посредници курсове за ограмотяване на "простите" и "невежите" за могат да си папкат. Спомни си само ЗДП, действащ през 1996 г.- той беше шедьовър, четеш и се чудиш тези редактори до кое отделение са учили. А, че тая кака е *** и от класа, спор няма. Ама то на тази служба и няма как да има читав човек. Бъди зрав. Отървал си се.
63
0
 
1
 
! Отговори
Асен Проданов, Бурга преди 15 години
ПУБЛИЧНА ТАЙНА Е, ЧЕ НАЙ-КРУПНИТЕ ДДС-ИЗМАМИ СА ДЕЛО НА ГОЛЕМИТЕ БОСОВЕ,, ЧИИТО ИМЕНА ЕЖЕДНЕВНО СЕ ВЪРТЯТ ИЗ МЕДИЙНОТО ПРОСТРАНСТВО. ТОВА СА ХОРА И СТРУКТУРИ ПЛЪТНО СРАСТНАЛИ С ГОЛЕМИТЕ ПАРТИЙНИ ЦЕНТРАЛИ И НЕИЗМЕННО ЗАКРИЛЯНИ ОТ ТЯХ НА НАЙ-ВИСОКО ДЪРЖАВНО НИВО. КОРУПЦИЯТА СРЕД УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е ДОБИЛА МЕГАРАЗМЕРИ И РЕАЛНО ЗАСТРАШАВА ДА СРИНЕ ТОТАЛНО ДЪРЖАВАТА НИ. ИЗТОЧВАНЕТО НА МИЛИАРДИ ОТ ДДС И ВСЕВЪЗМОЖНИ ФОНДОВЕ ХРАНИЛКИ Е ВЪРХА НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ У НАС И ТЯ СЕ РЪКОВОДИ НЕ ОТ РАЗНИ НЕОБРАЗОВАНИ МУТРИ ***, А ОТ ДОСТОЛЕПНИ ПОЛИТИЦИ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТРИ, ВИСШИ МАГИСТРАТИ И ПОЛИЦАИ. ОПАЗВАНЕТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И БОГАТСТВАТА ИМ Е ПО МАФИОТСКИ ОБРАЗЕЦ. ЗАКОНЪТ НА КОЗА НОСТРА ОМЕРТА, ТОЕСТ КОЙТО НЕ МЪЛЧИ, ЩЕ УМРЕ Е КРЕПОСТНАТА СТЕНА ИЗОЛИРАЩА НИ ОТ ТОВА МАСОНСКО ОБЩЕСТВО.КОЙТО ДРЪЗНЕ ДА Я ПРЕКРАЧИ НЕМИНУЕМО СТАВА ТРУПНА ХРАНА ЗА МЕДИИТЕ И СЪДЕБНИТЕ МЕДИЦИ. ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ТРУДНО ДА ВИДИМ ТЕЗИ БОЖЕСТВА ИЛИ ФАРАОНИ, КОИТО СА НА ВЪРХА НА ПИРАМИДАТА И ДА СЕ УДИВИМ ОТ ПОСТИЖЕНИЯТА ИМ. ВИДИМ Е САМО ВЪРХА НА АЙСБЕРГА, НО ТОЙ Е ТВЪРДЕ МАЛКА ЧАСТ ОТ КАРТИНКАТА. ЦЯЛАТА МОЖЕМ ЕДИНСТВЕНО ДА СИ Я ПРЕДСТАВИМ, НО СЪС СИГУРНОСТ РАЗМЕРИТЕ Й СА ТАКИВА, ЧЕ ЩЕ НАДХВЪРЛЯТ И НАЙ-СМЕЛОТО ВИ ВЪОБРАЖЕНИЕ. ЗАЩОТО СТАВА ДУМА ЗА ОЩЕТЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ С МИЛИАРДИ ВСЯКА ГОДИНА, КОЕТО ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО ТРАЙНО И МОЖЕ БИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СЪСИПВА ИМИДЖА Й КАТО ЧЛЕН НА ЕВРОСЪЮЗА. ВСИЧКО ТОВА СЕ ЗНАЕ И Е ИЗЛИШНО ДА ПРАВИМ КАТО ЩРАУСА, КОЙТО КАТО СИ ЗАРИЕ ГЛАВАТА В ПЯСЪКА СЕ УСПОКОЯВА, ЧЕ НЕ ГО ВИЖДАТ. ТОВА Е ПРИЧИНАТА ДА СМЕ В ВСЕ В КРАЯ НА ОПАШКАТА НА ЕВРОПА ПО ИКОНОМИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ, ПО ДОХОДИ И ОБЕЗПЕЧЕНОСТ, ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СТАНДАРТ. ЗАТОВА ПЪК ВОДИМ ПО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ И НЕРАЗКРИВАЕМОСТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, ПО КОРУМПИРАНОСТ НА ПОЛИТИЦИ, МАГИСТРАТИ, МИТНИЧАРИ И ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ, ПО СМЪРТНОСТ И БЕДНОСТ. ТЕЗИ СА ПРИЧИНИТЕ ДОВЕЛИ ДО МАСОВА ЕМИГРАЦИЯ НА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ, ОТЧАЯНИ ОТ БЕЗЗАКОНИЕТО И БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТТА У НАС. ТОВА СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ОТРИЦАТЕЛНИЯ ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО (БЪЛГАРСКОТО, А НЕ *** И ТУРСКОТО) У НАС. ТОВА СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ДРАСТИЧНИЯ СПАД НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ НИ КАТО НАЦИЯ, ЗА ИЗРАЖДАНЕТО И ДЕГРАДАЦИЯТА НА ПОКОЛЕНИЯТА НИ. КАК ПРИ ЦЯЛАТА НАША ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ДА СЕ ГОРДЕЕМ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ? ХОРАТА СА ОБЕЗВЕРЕНИ, ОТЧАЯНИ И ПОТРЕСЕНИ ОТ ЕЖЕДНОТО НАСИЛИЕ, МОШЕНИЧЕСТВО И БЕЗЧОВЕЧНОСТ. ХОРАТА ВЕЧЕ НЯМАТ ЗАДРЪЖКИ И СКРУПУЛИ В БОРБАТА СИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ. ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО Е МИТ, ЛИПСВА СПРАВЕДЛИВОСТ И МИЛОСЪРДИЕ, НЯМА ВЪЗМЕЗДИЕ. СКОРО ЩЕ ИМА ОЩЕ ПО-ЯК ДЕФИЦИТ НА ДОВЕРИЕ И НА ЕЛЕКТОРАТ. НАРОДА НАИСТИНА СЕ ПРЕВЪРНА В МАСА, КОЛКОТО И ДА Е НЕБЛАГОЗВУЧНО ТОВА ЗА УШИТЕ НА ДЕМАГОЗИТЕ. НО МАСАТА НАЙ-ЛЕСНО СЕ ПРЕВРЪЩА В ЛАВИНА И МАЙ НАТАМ СА ТРЪГНАЛИ НЕЩАТА. И АКО НЯКОИ СЕ ОПИТВАТ ДА ВИ ЗАБЛУДЯТ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ВЯРНО, ТЕ ПРОСТО СЕ ОПИТВАТ ДА ПОНАМАЛЯТ МАЛКО МАСАТА НА ЛАВИНАТА, КОЯТО ВЕЧЕ ПРАЩИ ОТ НАПРЕЖЕНИЕ.АСЕН ПРОДАНОВ, БУРГАС
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
според мен ще има и др оставки ,защото идват избори и се знае кои ще управлява и за да нямата проблеми в бъдеще събират си багажа и дим да ги няма
61
0
 
0
 
! Отговори
Леферов преди 15 години
Замислял ли се е някой,че абривиатурата НАП е една голяма лъжа. Защо НАП, а не ДАП? Кое й е националното на тази агенция? Да е чул някой да има Закон за събиране на националните вземания или Закон за лихвите върху национални вземания?! Може би тия таксилдари ( дали заслужават да ги наричам така, защото тези в Османската империя са вземали 10 %, а сегашните ни режат "зелките" ? ) искат да събират паричките и на българите от Западните покрайнини, затова си нарекоха агенцията национална? Ха! Ха! Е, признавам, че ДАП би звучало в ушите на някого като едновремешно транспортно предприятие, ама да си бяха напрегнали мозъците да измислят нещо по-смислено. Да споменавам ли, че данъчната администрация е зачената греховно, т.е. без закон, а с едно измислено постановление ( май беше номеро 200 ) през м. ноември на онази 1991 г., когато без ясни правила поставяха верни хора за началници и събираха от улицата хора за таксилдари. И така до днес. А що се отнася до симбиозата - нормотворци от МФ, данъчна администрация, счетоводни къщи ( а защо не и колиби ), експерт-счетоводители, то тя е ясна на всички ни. Да му мислят тези, които си мислят, че с много труд и хъс могат да направят нещо. Зато jе наша држава смрдлjaк. Живи и здрави !
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
За крадлата-ЗАТВОР,ЗАТВОР и пак ЗАТВОР
59
0
 
0
 
! Отговори
Gary1 преди 15 години
партиите, партиите майки и закрилници ,тези под чиито протекции се назначават хора на подобни постове
58
1
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
Като са я служила тая Доганова дали не са знаели ,че МОЖЕ ДА КРАДЕ КАТО ТЯХ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ !?? Естественно знаят ,че ще СВИЕ 500 МИЛИОНА ЕВРО И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТРОЙНО *** ЩЕ СИ ГИ ПРИБЕРАТ и сега ТЯ СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА И ПИТО ПЛАТЕНО!??Е кво става ЗНАЧИ другите обикновенни хора си плащат данъците и ДДС а тия в ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА КРАДЪТ ПАРИТЕ И СИ ПРАВЯТ ПАЛАТИ У НАС И В ЧУЖБИНА
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето че и на Мургина й се размина съдебния процес!
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
за учудените от случката... тя Марийка отдавна искаше да се махне и да се покрие, още преди 2 год когато стана въпрос че служебно е финансирала сватбата на сина си в Шератон със скромната сума от 680 000 лева държавна пара за лични цели. Бойко борисов й беше обещал като дойде на власт да не я пипа, ама както върви май на бойко ще му се размине властта, та сеналожи Мургина да връща малко пари тихомълком. После тя изби парите донякъде, ама останаха още едни 420 000, които няма как да върне или не иска да ги върне и най-тънкия вариант е да напусне или да я уволнят, иначе трябваше да иде на съд. Така сега няма да я съдят и готово! Пито-платено, кой накъдето е си тръгва и да го обдухват прецаканите, тоест - държавната хазна!
55
0
 
0
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 15 години
Дали каката не е направила яко пачки, а?!?! Ей, комунистите даже не лапат така зверски!!! Айде "материала" да оди да гласуе, оти има още за прибиране...нема само она да щипе!!!
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Санкциите за "нарушения" са огромни, по-високи от тези за предумишлено убийство или тероризъм, но те се прилагат ЕДИНСТВЕНО за изкарващите си хляба хорица по пазарите.Неиздадена касова бележка - хоп 2000 лв.АБСУРД!Има дейности, които НЕ Е необходимо да бъдат контролирани, поради простта причина, че немогат да генерират кой знае какви доходи и за тях един лицензионен или патентен режим е напълно достатъчен. Така цялата данъчна *** дето храним ще стане излишна.Забелязали ли сте, че като стане въпрос за нарушения, НЕплащане на данъци ВИНАГИ медиите показват сергиите по пазарите, КОЕТО Е СМЕШНО.п.п.Защо големите вериги НЕ СА сред ГОЛЕМИТЕ данъкоплатци?
53
0
 
0
 
! Отговори
Мигленка преди 15 години
се в нацийката жалка!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КАК МОЖЕ ДА СЕ СТАНЕ ГРАЖДАНИН НА ИРАН ? знае ли някой?
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво значи " ПОДАЛА ОСТАВКА " ? Това са ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА,отнети от мизерните левчета на любимите на Станишев пенсионери, на болните ,на инвалидите , на сираците на всеки един от нас !!! ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД МИЗЕРСТВА , ЗА ДА КРАДАТ МИЛИОНИ ПРИЯТЕЛИТЕ - ОЛИГАРСИ НА ПЪРВАНОВ , И ЦЕЛИ МАФИОТИЗИРАНИ СТРУКТОРИ НА БСП ,ДПС И ЦАРИСТИ РАЗНИ !!! КРЪВ КАПЕ ОТ РЪЦЕТЕ ВИ ГОСПОДА "УПРАВНИЦИ" - НАРОДЪТ НИ ГО Е КАЗАЛ " ИДВА ВИДОВ ДЕН " !!! БЕСИЛО , А НЕ ОСТАВКА !
50
0
 
0
 
! Отговори
rldk преди 15 години
ИМА И ДРУГИ ЗА ГОНЕНЕ ДА ГИ ПОЧВАТ НА РЕД СЪЩАТА ЧУМА СИ РАЗИГРАВА КОНЯ И В БЛАГОЕВГРАД ЗЛОБНА КОРУМПИРАНА ***
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
prodaljavai v sashtoto tempo,izkaraim vsichki kirlivi rizi na tiy bokluchi,vklychitelno i na tay piynicha na snimkata.............!
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е сега най после разбрах колко крадът тия над нея искам да съм министър делим 50-50
47
0
 
0
 
! Отговори
данакоплатец преди 15 години
а на бас на по 1 млрд че никой от тия няма да влезе в затвора
46
0
 
0
 
! Отговори
nen преди 15 години
Мургина е поредния крадец назначен на отговорна държавна служба.Аман от шарлатани искащи на гърба на държавата да си оправят живота до десето колено...........