ДДС-то взе главата на Мургина

Шефката на НАП напуска след скандала с източения милиард ДДС – фиктивен износ на алкохол, транзакции и престъпни строителни схеми
12 фев 2009 12:17,
66
ДДС-то взе главата на Мургина
Снимка: Булфото

Директорът на Националната агенция по приходите Мария Мургина е подала оставка, съобщиха служители от агенцията.

Днес в парламента независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев заявиха, че от година в страната действат организирани престъпни фирми, с покровителството на политици за източване на ДДС в особено големи размери.

„Източваните от бюджета суми от ДДС варират от порядъка на около 1 млрд. лв. И това е страшно за страна в условията на криза. Щетите са по-големи от годишната вноска в ЕС", заяви Димитър Абаджиев.

Яне Янев пък се спря на схемите, по които е ставало източването.

С най-много средства по ДДС е ощетен бюджетът от фирми, занимаващи се с фиктивен износ за страните от ОНД и Румъния.

Специално място е отделено за фиктивния износ на алкохол.

"Изворът на минерална вода в Горна баня не би имал такъв дебит, какъвто алкохол фирмите са изнесли за няколко месеца", категоричен е той.

Втората схема е по фиктивни транзакции – при покупка на стока на ниска цена, която след това се продава на многократно завишена.

Определени схеми за източване са реализирани и в строителството.

„Живеем в криминална държава, управлявана от политическа мафия“, заяви Янев.

Според него Мургина отговаря за методическите указания в НАП, но методично е източвано ДДС-то и методично са рекетирани фирми от данъчните, за да могат групировки и едри олигарси да източват средства от Държавния резерв.

Dnes.bg припомня, че от снощи Мургина е с отнет достъп до класифицирана информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Коси4а преди 15 години
Дето казваше че тя е най-добрата... сега поне разбрахме в какво!
24
0
 
0
 
! Отговори
birnika преди 15 години
хайде плащайте си данъците, че идват избори
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ми така е като няма разтрели вече!!! Ще си крадем ще си мамим ще си лъжем!! Някой ще дебелее друг ще мре и така! Колкото до тази агенция по приходите аз си мисля, че те като че ли повече разчитат на това някой да доиде да им даде и отчете какво точно е спечелил и да им плати! Ако ли не го направи, здраве да е! Вместо да тръгнат по фирми и предприемачи да събират парите които са си наши те разбираш ли ми съобщават какви били схемите за източванеи какво. НИЩО!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
ревизоро преди 15 години
Пак ще има много медиен шум, ще се образува дело срещу "неизвестен извършител" което ще се влачи. по него заподозрените ще се разболяват често и така до края на света, както се пее в трамвайния клип с другаря Станишев. А що се отнася до тази Мургина сега вероятно тихомълком ще я назначат на друга - по отговорна работа, докато се потули случяь. Например посолството в Казахстан не е ли свободно след като Филчев напусна?
21
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
едва ли ще и направят нещо по-така......тука има огромни мафиотски интереси.....ще я уволнят и ще замацат положението ...това ще стане
20
0
 
0
 
! Отговори
chris преди 15 години
"Аз... (бла-бла-бла... или "fill in the blanks"...), като един най-обикновен индивид/гражданин, както и в качеството си на основна структурна клетка на обществото/държавата, настоявам тази държава да се саморазпусне и да обяви пред света, че вече не съществува. Що се отнася до останалите ми колеги-сънародници - апелирам да проявим малко разум и да започнем всичко отначало, като за отправна точка вземем момента на "така и така, събрали се вождовете на племената, населяващи пространството източно-от-Тимок, северно-от-Родопите, западно-от-Черно-море и южно-от-Дунав, па решили да се обединят и да правят държава"."
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е само той, затвор си трябва и то доживотен! На 4 години осъдиха човек, откраднал 20 лева, вие сметнете тая колко заслужава (или този, който е виновен, може и да не е тя все пак)
18
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
ne vijdam vrazka s materiala po gore i komentara ti. I ostavi balgarite deto sa v BG da si praviat izvodite , ne im davai akal ot Germania. A inache : Живеем в криминална държава, управлявана от политическа мафия, заяви Янев. - tova izrechenie kazva vsichko
17
0
 
0
 
! Отговори
f преди 15 години
Не е ясно кое къде ще свърши!Някои нейни *** сега са в кабинета на Премиера Станишев с отговорности за сигурността. А не е ясно и бизнесът какво ще каже. Все пак основната изгода е била и е за големите фирми. Мътна работа.
16
0
 
0
 
! Отговори
ELATE V LOM.....! преди 15 години
PUBLICHNA TAINA E,CHE VSICHKI ROMI SE ZANIMAVAT S IZTOCHVANETO NA DDS,KATO TE SA CHAST OT SHEMA,KOYATO SE RAKOVODI OT POLITICI!ELATE V LOM I SHTE VIDITE ZA KAKVO STAVA VAPROS!PSEVDO BIZNESMENI OT ROMSKI PROIZHOD KARAT POSLEDNI MODELI DGIPOVE I GIVEYAT KATO BAROVCI!NALI SI NYAMA POLICIA I PRAVOSADIE.......!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей де сега напуска и довечера е на полета за Хавайте и наще полицай и прокурора докато пуснат заповед за задържането и тя вече ще е духнала от страната с няколко милиона .Нищо няма да и направят на тази нито ще и вземат парите нито имотите и хотелите.
14
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
za Bulgaria i tja se nari4a ATAKA
13
0
 
0
 
! Отговори
Минаващ преди 15 години
Не случайно всички бългрски политици и най вече орешарски ревностно пазят една ставка при това 20%. Това е огромно поле за кражби и злоупотреби.
12
0
 
0
 
! Отговори
КРАДЛА преди 15 години
Откраднала един милиард и само си подала оставката!!! Голям резил за нас като граждани!!! Спете ***,спете! И гащите от ще ви събуят Мургина,Станишев и сие,като сте заспали овце!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
smehh преди 15 години
Затворче...?Харесвам чувството ти за хумор!!!:)В БЪЛГАРИЯ нокои за нощо не можеш да вкараш в затвора(справка-В. ТОПЛОТО)!Иначе поздравления-радвам се че не съм единственият ,който мисли така!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
kvo da vi kaja преди 15 години
ами как да очакваме после да ни дават пари от европа,хората не пасат трева.сардим се че ни спряли парите и не било хубаво а висши чиновници вартят далаври.е кои ще ни вярва че няма да ги свием????????????????????????????????????????????? ????
9
0
 
0
 
! Отговори
още един бивш бирник преди 15 години
айде честито. дано нещатата не свършат тук.
8
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
В друго време й е бил направен прощъпулника към данъчната администрация: "Тя е в системата на данъчната администрация от 1997 до 2003 г. като заместник главен данъчен директор и ръководител на проекта за изграждане на НАП."
7
0
 
0
 
! Отговори
glista преди 15 години
basi POZOR-a uj durjavnite instituciii ot tqh trqbva da vzemame primer i te ni uchat na PRAVILNI neshta a kurec 1 sled 1 se srivat shoto tochno te grizat durjavata otvutre :D POZOR i nishto poweche sa
6
0
 
0
 
! Отговори
баща ти преди 15 години
отнемане на имуществото там, или прокуратурата няма да се САМОСЕЗИРА, как ще се самоизсира за всякви други дребни престъпления а за източване в милиони не се, ей така ще си живеем в нашия милионерски рай, за кокошка няма прошка за милиони няма закони