"Златният" кмет на Хасково избяга след далавери за милиони

Нито един от подадените сигнали за злоупотреби срещу градоначалника не е дал резултат
13 мар 2009 08:29,
107
"Златният" кмет на Хасково избяга след далавери за милиони
Снимка: БГНЕС

Избягалият от страната скандален кмет Георги Иванов е нанесъл на община Хасково щети, които според предварителни и съвсем приблизителни изчисления надхвърлят милиони левове. Това са заключенията на разследващите органи.

Кметът, който се очаква да бъде обявен за общодържавно и международно издирване, е облагодетелствал с общинска собственост сина си Павел Иванов, баджанака си Камен Гърбев и фирмата "Арес-2002" ООД на Иван Петров - Джона, съсобственик в която е тъщата на кмета.

Сред "златните" далавери на кмета беглец са: отстъпени права за строеж на парцел в двора на РСПАБ за построяване на хотел от фирмата на сина му; продадена срещу 25 000 лева вила на областната администрация, препродадена впоследствие за над 300 000 лева от баджанака Гърбев; незаконно отнети 6 дка земи от църквата "Света Богородица", прехвърлени на фирма с участието на тъщата на Иванов.

Един от фрапантните примери за неизгодна сделка, явен конфликт на интереси и заобикаляне на закона е учреденото право на строеж върху общински имот от 4.09.2003 г. в полза на стария бизнес партньор на кмета Иванов, Манол Делчев от гр. Първомай. Според запознати, и до момента двамата имат общи бизнес интереси.

Самият Делчев обаче научава за споменатата сделка едва през 2006 г., когато е извикан да прехвърли това свое право на еднолично притежаваната от кметския син фирма "Бета-П" ЕООД. Тя е учредена през същия месец, когато собственикът й едва е навършил пълнолетие и е все още ученик. С куп административни нарушения, в противоречие с правила и норми, същият кметски син получава право на строеж на хотел върху 1271 кв. м срещу само 40 672 лв. - близо два пъти по-ниско от данъчната оценка.

Списъкът с далавери на забегналия кмет продължава с безобразията му в областта на строителството, където фирми на неговата съпруга, на другия му син Станислав Иванов и на приближени лица получават поръчки за изграждане и ремонт на различни обекти на обща стойност 5 471 667 лв. Комисията за борба с корупцията е сезирана и за друга незаконна схема на градоначалника на Хасково - граждани, нуждаещи се от административна услуга, са принуждавани да правят дарения в полза на общината, за да им бъде издаден съответен административен акт.

За целта кметът Иванов издава специална заповед № 06/5.01.2005 г. С нея се изисква подготвените разрешения за строеж или за въвеждането в експлоатация на обекти след подписа на главния архитект да му се представят "за контрол", тоест за административен рекет.

Неправомерни кметски действия лишават намиращото се в ликвидация дружество "Хасково Табак" АД от две негови сгради, намиращи се в града върху площ от 4368 кв. метра. Сградите - държавна собственост, са продадени при неясни основания, а в Агенцията по вписванията липсват документи за покупко-продажба на имота. Отказът на община Хасково, тоест на кмета Иванов, да издаде данъчни оценки на дъщерното дружество на "Булгартабак холдинг" му нанасят вреди в размер на около 200 000 лева месечно върху непогасените му задължения.

Учудващо е, че нито един от подадените до този момент не един и два сигнала за кметските злоупотреби до различни институции в държавата не е дал никакъв по-сериозен резултат. На никого не са направили впечатление и загубените от общината поради неявяване на последна инстанция съдебни дела. Така е изгубен апетитният бивш средношколски лагер в село Равда, придобит от престъпния наркобос Митьо Очите.

По същия нагъл начин сградата на Битовия комбинат в самия градски център отпада от общинските имоти и без много шум е закупена от приближената до кмета Иванов фирма "Алекса".

Само преди месеци Комисията за борба с корупцията в Народното събрание даде на прокуратурата 14 сигнала за корупция срещу Георги Иванов и срещу областната управителка Райна Йовчева. Те бяха за незаконно определяне на такса смет, продажби на силно занижени цени на общинския лагер в Равда и за продажба на бизнес центъра в града.

Подадените данни са още за общинския ТЕЦ, за който е имало наказателно дело, прекратено точно преди да се внесе обвинителния акт в съда, за продажбата на терен зад Математическата гимназия в града и на имот в парка Кенана, които веднага са били препродадени на много по-високи цени. Докато тези терени се продават, кметът умишлено забавял приемането на градоустройствения план на Хасково. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
mksi преди 15 години
ами в хасково за *** се намира работа,*** махала е сравнително обновена няма е тоталната мизерия има вид на един по нормален квартал не е бардак.нормално *** да подкрепят човек които е направил нещо за тях.за тези които не са от хасково влезте в сайта на общината разгледаите снимки и ще разберете защо защитаваме кмета
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да му се опростят всички грехове и да бъде жив и здрав да кметува.Такива хора трябват, а не зализани екземпляри със съмнителна човешка идентичност.
64
0
 
0
 
! Отговори
НЕЗНАЙКО преди 15 години
Гледах по телевизията Барекож...и ми направи силно впе4атление подкрепата на кмата от *** И ТЕХНИЯТ ЛИДЕР . ПИТАМ СЕ ЗА6ТО ЛИ Е ТАКА ???
63
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 15 години
най-безпристрастно предаването на БТВ от Хасково. Любопитно ми беше как ще се развие и признавам, че два-три пъти си сменях предпочитанията "за" и "против" кмета. Театърът беше пълен - с вездесъщия Яне Янев, с маститите общински съветници и хората размахващи различни плакати, викащи "горе" и "долу". Зад всичко това прозира една типично българска история - кметът е облагородил града, почистил го е, подкрепил е и пенсионери, и инвалиди, и други. И същевременно е облагодетелствал роднините си с каквото е могъл. А е могъл много, понеже и хляба, и ножа са му в ръцете. Не било незаконно, но е неморално. Но кой ти гледа морала в България? Ако си много морален и не играеш в Голямата Игра, ще ти теглят куршума, или в най-добрия случай няма да те преизберат.
62
0
 
0
 
! Отговори
помнещ преди 15 години
Сега ДАНС да го довърши, да съборят бетона от реката и да засядим отново тополите, които Щурците възпяха в идна от най-хубавите си песни
61
0
 
0
 
! Отговори
хасковлия преди 15 години
Тоя неглец изсече тополите и покри коритото на реката с бетон за да си направят ДПС депутати магазини и паркинги.Само Любка Качакова от екологичното министерство тогава скочи срещу него. Писа момичето в Труд, по радията говори, ама не можа да спре безумията.Сега да го осъдят и него и областната, която има не по малка вина за безобразията в града.
60
0
 
0
 
! Отговори
баба преди 15 години
Незнам защо си помисли че визирам определено Вас.Да си *** е нарицателно на "гъзоблизец",а не определение за етническа принадлежност.
59
0
 
0
 
! Отговори
mks преди 15 години
една от темите на които се набляга е сфлатирането на улиците от фирмата на сина на кмета.ами аз искам да кажа едно голямо евала на това момче вече две години няма пукнатини по асфалта да не говорим за дупки.това означава че момчето си е свършило добре работата.аз като жител на хасково гледам крайния резултат а кой е сфалтирал не ме интересува.преди това като се асфалтираха улици след 5 месеца имаше дупки,после пак се асфалтира и пак дупки.потози начин някои си пълнеше джобчето а това за мене е по голяма кражба.такаче избора сина на кмета да асфалтира е правилен
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НОРМАЛНО Е, ЗА ДА СЕ УПОКОИ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ДА СЕ ПРАВИ НЕЩО ПРЕД ПАРАВАНА! НО КАКВО СТАВА ЗАД НЕГО - ТОВА Е РАБОТА НА ПРОККУРАТУРАТА! Според мен този "мил човечец" има доста да обяснява за шуробаджанашката си политика! Интересното е, че всички които го защитават казват какво бил направил за града, колко чист бил! Това е чудесно! Но всичко това ми прилича на стокхолмския синдром в Дупница и Галевите! Човек трябва да може да погледне нещата и от друг ъгъл и ви уверявам, че при този обем на фактите няма начин да няма нещо мътно! Това че се обадил от германия не значи нищо, защото утре може да е на Каймановите острови на посещение при парите си!
57
0
 
0
 
! Отговори
Митре Влаха преди 15 години
Типично по ориенталски/турски/ ДПС се превърна в най-корумпирана и щуробаджанашка партия.Ех Ориент няма как да избягате от него фесове
56
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
да Хасково се разви - прили4а ве4е на Красив град Но това дава ли му право да върти далавери и да краде от парите на данъкоплатците помислете малко това демокрация ли е ...
55
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо преди 15 години
Не познавам кмета. Не съм от Хасково... Не съм и от този регион... Използвахме със семейството ми, почивните дни около 3 март, да отидем до Свиленград и Александрополис. По пътя, съвсем спонтанно решихме да се отбием в Хасково, хем да разгледаме града, хем да хапнем - бе малко преди обяд. Бяхме абсолютно впечатлени от чистотата, обновените сгради, спокойствието, хората... Може би хората от Хасково не оценяват това което имат - като град и обстановка, но им пожелавам да дойдат за 2 дни в клоаката наречена София, и ще мислят по съвсем друг начин. Възможно е да има някакви "далавери", но да се негодува срещу това което е направено - просто е нагло... Ако до 15 години София заприлича на Хасково по уреденост, чистота, ред, липса на дупки по улиците, ще е направо някакво чудо!
54
0
 
0
 
! Отговори
koi4o преди 15 години
ostavete go 4oveka! toi e svetec na fona na soatanalite upravnici v stranata ni. kvo sa tam 5-10 miliona za nqkolko godini. drugite pi4ove kradat podobni cifri za nqkolko dni, maksimum sedmica. ostavete gorkiq 4ovek namira:))))
53
0
 
0
 
! Отговори
werty преди 15 години
Обеля,Обеля,Обеля ......:))))))
52
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
до 46 алоооооооо , ако имаш предвид Турците , това не е наш кмет , обратното - ние искахме да бъде избран 4естен 4овек без зна4ение какъв е по националност за този далавераджия не е гласувал един Тур4ин пък и въобще не съм изненадан - типи4но Българско явление далавери
51
0
 
0
 
! Отговори
иво преди 15 години
просто немога да повярвам БТВ докаде стигнаха с този цирк от километри си личеше че е поръчково предаване.направете си извода какво желание има у някои хора да вземат властта в хасково не ми се мисли тогава какво крадене ще пада
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЛЮЛИН , ЛЮЛИН , ЛЮЛИН ЛЮЛИН
49
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 15 години
кметове като Иванов! Не съм от Хасково, но често ходя там. Това, което е направено в града, никъде го няма в България. Хасково е истинска перла!!! Оставете кмета да си върши работата! И стига с тези поръчкови журналистически "разследвания". Вие нормални ли сте бе?! Къде е избягал кмета, при положение, че се включи от Германия! ***, *** драскачи!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
миро преди 15 години
сега няма да спориме какъв квартал е ллин да бил съм там и знам това си е мое мнение.аз живея в центъра а не в студентски град верно там мизерията е пълна
47
0
 
0
 
! Отговори
Марко Тотев преди 15 години
Всеки народ си заслужава управниците.Този кмет кара трети мандат избран от народа!!!