Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев

Здравният министър е с парична гаранция от 2000 лв.
30 мар 2010 13:34,
219
Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев
Снимка: БГНЕС

Сделка с антивирусните препарати "Тамифлу" стои в основата на повдигнатото обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев.

В съобщение на сайта на прокуратурата се посочва, че Нанев е обвинен затова, че на 16.12.2009 г., при условията на продължаващо престъпление и в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки.

И двете сделки са между министерството и "Рош България" ЕООД  за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

Още по темата

Според обвинението от тези сделки са произлезли значителни вреди за Министерството на здравеопазването –  2 454 319,20 лева.

Сумата се явава разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и  договорената цена от министерството за доставка с "Рош България".

"Касае се за особено тежък случай, като са нанесени имуществени вреди в особено големи размери", коментира наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Антивирусният препарат е купен на по-висока цена, а доставката му е направена, след като е обявен краят на грипната емидемия, посочи тя.

Прокурорката обясни още, че британската оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договирите с Рош, освен това оферта им е била по-изгодна както за цена, така и за срокове и разфасовки на препарата.

Министърът обаче сключил двата договори с Рош за доставка на "Тамифлу" на стойност 6,5 млн. лв.

Маргарита Немска отказа да коментира дали Божидар Нанев се е облагоделствал лично от сключените договори.

"Използван е механизмът на Закона за обществените поръчки - при форсмажорни обстоятелства (у нас тогава имаше грипна епидемия) е използвана процедурата "преговори с потенциален купувач", каза тя.

По думите й, разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании. Прокурор Немска обаче отказа да назове кои са те, както и не коментира дали прокуратурата проверява други договори с подписа на Нанев.

Освен на Нанев, обвинение ще бъде повдигнато и на директора на Дирекция "Бюджет и счетоводство" към МЗ Димитрина Николова.

Тя също е била призована днес, но се е явила без адвокат. Даден й е срок до 72 часа, за да си намери защитник и бъде предявено обвинението.

Прокуратурата ще поиска от СГС отстраняването от длъжността на министъра, но преди това да стане факт, Николова също трябва да се сдобие с обвинителен акт.

На Божидар Нанев е наложена "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Пред БТА главният прокурор Борис Велчев коментира, че когато е взето решение срещу Нанев да бъде повдигнато обвинение, лично е уведомил премиера за това.

От своя страна Бойко Борисов уверил Велчев, че всеки, който наруши закона, трябва да понесе последствията за това.

Dnes.bg припомня, че в разгара на истерията "свински грип", в аптеките имаше голям недостиг на "Тамифлу" – основното оръжие срещу вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
5
 
! Отговори
дони преди 14 години
Че Бат ти Бойко ли няма да ги знае тея на тъмното? Все пак е бил в системата ан МВР и то на престижен пост. Явно му е изгодно да не ги изважда. Ще видим!!!
61
1
 
0
 
! Отговори
One_of_many преди 14 години
AAA znachi ti prevejdat pari po bankov pat ,Ili prosto nqkoi drug sased *** ti e kazal da kajesh 4e si ot Swecia . BTW qvno maika ti dobre q shibat tuka v BG 4e ima parichki da te prati tam. Sledvashtiq kato q prasna sledvashtiq pat za 1 ,2 leva shte i kaja da ti predade mnogo pozdravi xaxa.
60
0
 
3
 
! Отговори
maleee преди 14 години
tiq ne si igraqt na drebno, qvno im e qsno 4e nqma da se zadarzat za dalgo
59
2
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 14 години
а иначе се чуди ,как да дере хората със здравни осигуровки?само,като му видя арнаутската муцуна и ми е ясен!той не беше ли ходил на разноските на някой в странство?95% от герб са комунисти!Може и 90% да са ,не по-малко
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Към писача на горната "статия" и още повече към редактора му:Какво е "рок", "достОвка", "бретансата", "облагоделствал" и още няколко такива? А за неправилното използване на "затова" вместо "за това" сами си проверете речника.
57
1
 
1
 
! Отговори
СФ преди 14 години
Не е задължително да е давала. Имай предвид, че не всички пиявици спонсорират партиите. Това са си едни стари лобита, кото само се нагласят по течението. Там игрите не са по време на изборите и не са толкова политически. Това е "бизнесът", на който му е все едно кой управлява - той се нагажда и започва да цица яко. Тия, които плащат кампаниите са що годе на светло. Другите са си удобно на сянка.
56
1
 
2
 
! Отговори
NERON преди 14 години
MAIKATI MI PLASHTA DA JA KLATIA GERBERSKI *** , JIVEA VUV SWECIA I IMAM BIZNES ,A HODI DA DYHASH NA BOKO
55
0
 
4
 
! Отговори
дони преди 14 години
Какво ще хващат и ще махат. Тая бизнес класа нали е давала пари за предизборна кампания, бе. Е, нали все някога трябва да се отплатят.
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Н някои маий не им е изгодно да се повдигат обвинения срещу предишното правителство.Дано скоро време има някой от тези престъпници в затвора
53
3
 
0
 
! Отговори
One_of_many преди 14 години
Molqte kaji mi kolko ti plashta za da pishesh tuk,molqte --- TI SI ***
52
0
 
3
 
! Отговори
ama kak преди 14 години
za6to ministerstvoto e kypilo tiq vaksini ?? sled kato ne sa bezplatni za naroda
51
0
 
5
 
! Отговори
Дани преди 14 години
За 6 месеца - 2 млн, хихихи. Добре действат.Тежко ни и горко.
50
0
 
9
 
! Отговори
СФ преди 14 години
Какво очаквате? Естествено е, че има още за дялане. Ако мислите, че в ГЕРБ всички са от честни по-честни много се заблуждавате. Има една "бизнес" класа, която винаги гледа да се залепи на гърба на силните на деня и да продължи да смуче като пиявица. Номера е да ги хванат овреме преди да са окрали всичко и да ги разкарат както се маха пиявица - с огън и после стъпкваш. Който и да е на власт винаги ще се намерят тарикати да се облажат.
49
3
 
3
 
! Отговори
Ко преди 14 години
Лелееее,.. залагам всичко, че ще го оправдаят "триумфално" :),...
48
5
 
6
 
! Отговори
NERON преди 14 години
GERB= NOVITE KRADCI PO NAGLI SA I OT KOSTOV CIGANINA . VUN DA GI IZGONIM TIQ *** I NEKAUDURNICI KRADLIVA SGAN , ZAKONITE NA KRYM NA KRADECA DA M USE OTREJAT RACETE ,ILI KITAI -DA SE RAZSTRELIA NA STADIONA I NQKOI DALI SHTE KRADE VE4E A !
47
0
 
1
 
! Отговори
ha ha ha преди 14 години
Interesno, za neizgodnite sdelki i za techovete vav kabineta Stanishev oshte nikoi ne e potarsen ot prokoraturata, a kolko barzo uspjaha da proverjat novite ministri !????
46
0
 
8
 
! Отговори
++ преди 14 години
"Сумата се явава разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания и договорената цена от министерството за доставка с "Рош България"." Националната здравна служба на UK явно не плаща комисионни. Хак им е нека губят търговете!
45
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 14 години
Не са малки запетайки, а "звездички" - червени ***.
44
1
 
7
 
! Отговори
Смех преди 14 години
Почти - цялата ни нация е крадлива. Нак-лошото е че честните хора не стават политици. Дано бойко ги измете всички - и от свойте и от чуждите че иначе загиваме като държава.
43
0
 
12
 
! Отговори
точка преди 14 години
Мноооооооооооооооооооого *** народ сме! Ако го дадат на прокуратурата са *** щото не могли да крадат без да ги усетят!Ако не го дадат на прокуратурата, са същите като предишните!!!И това го казват някакви малки запетайки по форумите, от които нищо не зависи.