Поредна експертиза не изяснява смъртта на Чората

Експертите не са категорични от какво е починал Ангел Димитров
12 май 2010 15:34,
29
Поредна експертиза не изяснява смъртта на Чората
Снимка: БГНЕС

Нова експертиза не доказва категорично причината за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Според допълнителната експертиза, представена днес пред Военноапелативния съд, е възможно той да е починал от задушаване, причинено от позата, в която е бил поставен при ареста си.

Самата поза обаче не е достатъчна за настъпване на смъртта му, отбелязват експертите.

Тя трябва да е съчетана с много други фактори, като увреждания на организма, причинени от употреба на наркотици, заболявания или от притискане на тялото.

По тялото на Чората не са открити травми, които категорично да говорят, че са причинени от притискане по време на ареста, смятат вещите лица.

Още по темата

Те отбелязват, че ако Димитров е удрян по време на ареста му, това може да доведе до специфично състояние на стрес, което уврежда целия организъм.

Вещите лица са извадили част от заключенията си от експерименти, проведени върху животни, стана ясно още на днешното съдебно заседание.

Ангел-Димитров – Чората, почина през ноември 2005 г., по време на ареста му при полицейската операция "Респект" в центъра на Благоевград.

Подсъдими за смъртта му са майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Майор Писов вече бе осъден на 18 години лишаване от свобода, а останалите получиха по 16 години затвор.

Делото е връщано няколко пъти от Върховния касационен съд за доразглеждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
ммм преди 14 години
28 - напълно съм съгласна с теб. От този град съм и са ми мнооого познати нещастните истории, които предизвика това семейство.
24
0
 
3
 
! Отговори
баф мааму. преди 14 години
Скапано правосъдие,че там е мафията-главата и.Не са икапчица виновни полицаите.Защо самообесиха дофтора а?Изащо толкоз рев и сълзи за един доказан бандит ,който ви тровеше децата,толкова ли ви е мъчно за такива ***.Игра на съдиите да си натъпчат още джобчетата от родата на ЧОРАТА. Що не ревете за децата си че, ги тровят.ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА С ТЕЗИ ***.А СЪДИЙСТВОТО ПЪЛНА ПРОВЕРКА И НОВИ ХОРА ,НЕОМЪРСЕНИ НА КЛЮЧОВИ МЕСТА. СЪС СТАРИ *** НЕСЕ ПРАВИ НОВ БЪРДАК!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Към поредицата странни факти около това дело, дали да не споменем и факта, че председателят на военния съдебен състав, който осъди полицаите - ген. В. Пенгезов, се оказа член на мафията ??? Колко ли е готино да си полицай-антимафиот, и да те съди мафиот - за това че си дръзнал да арестуваш друг мафиот ????
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами Раданов беше написал експертиза, която не се поддържа от НИТО ЕДИН съдебен лекар в българия, но за сметка на това устройва идеално роднините на Чората и топи полицаите. Бидейки ЕДИНСТВЕНИЯ съдебен медик, който твърди че Чората е умрял в следствие от побой, Раданов е дал мнение в полза на роднините на Чората. Експертизата му вече е факт и той вече не им е нужен жив. Напротив - ако остане жив, той може да си промени мнението и да оправдае полицаите. И изведнъж умира. Страннно нали ?
21
0
 
1
 
! Отговори
Ranik56 преди 14 години
Точно това - ме накара да напиша коментар - 9 . Четох вниманелно статията и гледах 2-ва пъти клипа .Друг е въпроса - защо доктора си сложи край на живота .
20
2
 
3
 
! Отговори
До тези които мислят преди 14 години
Има публикация в е-вестник - е, вижте всички там прикаченото видео от моргата /чудно защо този материал не е представян и показван в съда?/ . Е, за мен не е много чудно - ами вижте сами - този труп не е на човек преживял приживе жесток побой, както се твърди. Защо ли не се виждат следи от жесток побой?!? - ЯСНО Е - ЗАЩОТО НЕ Е БИТ. Ясно се виждат следите от извършената аутопсия!, както и тези от белезниците на ръцете и теренната травма на главата и коленете и ... и нищо друго. Никакви синини, никакви други наранявания ЗАЩОТО ТАКИВА НЯМА.А и в това отношение всички експерти по делото до сега са категорични, включително и проф. Раданов - НЯМА НАРАНЯВАНИЯ И СЧУПВАНИЯ НА ЧЕРЕПА И НА ДРУГИ КОСТИ. Експертите са единодушни с проф. Раданов и за друго - ИМА ОТКРИТ КОКАИНОВ МЕТАБОЛИТ В УРИНАТА на Чората, както и за това, че изразеното посиняване не е с травмятичен произход, а е следствие на бързо, внезапно настъпила смърт.
19
0
 
2
 
! Отговори
Очевидец преди 14 години
Основна причина за смъртта на Димитров е позиционна асфикция, която е довела до механично блокиране на дихателните функции в резултат на позата в която е бил поставен пострадалия, като от нея е настъпила остра дихателна и съречно-съдова недостатъчност.Благоприятстващ терен за възникване на асфикцията при Димитров са били хроничните му заболявания:- ограничена подвижност на белите дробове от установените масивни сраствания на висцералната и париеталната плеври двустранно по странични и задни повърхности;- разширен и препълнен стомах (1500 мл.)- но най-вече болестно увреденото хипертрофично сърце. На фона дори само на хипертрофични промени на сърцевия мускул е възможно да настъпи внезапна смърт и без други опосредстващи фактори. В конкретния случай анализа на данните и проведените изследвания ни дават основание да приемем, че са налице и данни за болестни промени на сърдечния мускул, които се наблюдават при хронична...Прочитане на целия коментар злоупотреба с кокаин. Тези промени често водят до проява на аритмии, дори и след прекратяване консумацията на кока и респективно, особено със съчетаване със стресова ситуация са мощна предпоставка за настъпване на остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност.
18
1
 
3
 
! Отговори
Очевидец преди 14 години
За да бъдем обективни - вижте, бях в съдебната зала и това което се чу вътре не е това което отразявате в публикацията си по случая. И шестимата експерти бяха категорични - причината за смъртта на А Димитров /"бизнесмена?!?" най-известен като Чората/ не е травматична. Като заключават: " ...от медицинска гледна точка в никакъв случай не може да се приеме, че е била налице тежка черепно-мозъчна травма, още повече такава, която да доведе до смъртта на Димитров. 2. Считаме, че разкъсването на аортата, както и установения малък кръвоизлив в лява гръдна половина не са прижизнени и с голяма вероятност те са настъпили по време на проведената аутопсия. Дават становището си за причините за тази смърт:
17
0
 
2
 
! Отговори
ranik56 преди 14 години
#16-ти - Анонимен .Абе Човече ,какво да ти обяснявам ?! ти няма да разбереш .Виждал съм Американски полицай ,който уби /разстреля / заподозрян -само заради това ,че направи " Подозрително движение " .Случая - Чората - ми е през . . . Неговата смърт ми е БЕЗРАЗЛИЧНА - ТОЙ няма да трови вече децата на хората .
16
0
 
3
 
! Отговори
ranik56 преди 14 години
Няма нищо странно - такива са правилата за задържане .Напомням ВИ - за убийството /разстрела / на полицаите в жк.Люлин - те трябваше ли да умрат ?! Те бяха на служба - на работа , както всеки един човек - отишъл на работа ,и . . . . Защо тогава не ревахте а ?! .. . . .Така е -" Стражари и Апаши "
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
След като не изяснява, как досега наричахте тези полицаи престъпници? След пет години се оказва, че няма категорични доказателства как е настъпила смъртта на този бандит, обаче журналята и "демократичното общество" заклеймеха тези хора, като убийци. Същите тези "демократични медии", които скочиха като ужилени срещу арестите на Николай Цонев и Алексей Петров и ги обявиха за незаконни, а обявяването им за престъпници, като клевета, щото още не били осъдени от съда. *** държава!
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Оказал съпротива и затова съвсем законно (и правилно от морално етична гледна точка) са го убили ? Да ти имам нещастастна логика ! Ако ще единствената (според теб) рана да е счупено нокътче, фактите сочат, че Чората е мъртъв. Едва ли Халеевата комета е виновна за това.
13
2
 
3
 
! Отговори
до номер 9 преди 14 години
Абе човек - не е ли странен факта че заради един единствен човек са изпратени 5ма вълкодави? Този човек бил със болно сърце и системно злоупотребяващ с накортици... И 5 човека не могат да го озаптят? 2ма са се качили да го свалят от къщи, другите 3 го чакат долу - ако са необходими 5 защо 3ма чакат долу?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Остана и до врачки да се допитат след Х експертизи.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Усмивки от старите ленти..... 5 ченгета го убиват от бой, после бил се задушил... Докато полицията ни се изживява като наследник на комунистическата "народна милиция" - може да прави каквото си иска безнаказано - няма оправия!
10
7
 
6
 
! Отговори
Nasko преди 14 години
Kakavto i da e Chorata toi vse pak e chovek i za kakvoto i da e vinoven ima sad i prisada!Znae se che policaite biat i nikoi ne gi nakazva sas sigurnost sa go ubili i triabva da si ponesat nakazanieto kakvo kato sa policai vav zatvora no ne im se iska zashtoto znaiat kakvo gi chaka tam!Ubiici sa tova e istinata i ne e neobxodimo tolkova pati da se vrashta deloto za prerazglejdane sramota!!!
9
8
 
11
 
! Отговори
Българче преди 14 години
Какъвто и да е бил Чората, на целия Народ Български е ясно, че в МВР работят и много прости и некадърни полицаи. Аз лично ще отида да запаля една свещ, ей така, с надеждата да се потвърди присъдата над "полицаите" (кавичките не са случайни). В цялата история на България е имало случаи, в които властта се е използвала за упражняване на насилие (с и без аргументи) и е категорично НЕДОПУСТИМО да се крие истината и да се оневиняват тези ПРЕСТЪПНИЦИ.
8
2
 
4
 
! Отговори
РОСЕН преди 14 години
до9 Какво ще кажеш за сучая с Красьо Черния Не е ли същото Ако малко се поровиш в базата данни в службата си ще разбереш че един от полицаите е тръгнал да събира кредитите раздадени от Чората на хората от списъка Най лесно кредит се погасява като се елиминира кредитора
7
3
 
8
 
! Отговори
ranik56 преди 14 години
Значи , ако - ти си полицай - просто те записвам в моето тефтерче и срещу името ти- написвам сума . Ти , обаче не ме и познаваш и не си я взел .ВЪРВИ ДОКАЗВАЙ - в съда ,че това е така . Тефтерчето за ,което говориш - някой може да си го завре - някъде .То не е документ - такива "димки " се пускат за баламурниците . Чората - оказа съпротива при арест . ЕДИНСТВЕНИТЕ БЕЛЕЗИ /РАНИ /СА ОТ БЕЛЕЗНИЦИТЕ И ОХЛУЗНА РАНА НА ДЯСНОТО СЛЕПООЧИЕ .Дроирано - Зомби
6
6
 
5
 
! Отговори
адвокат преди 14 години
ако бяха обикновени хора до сега да бяха си излежали 5 г. и да чакаха другите 10 в затвора........срам и позор.