НАП подозира 26 свои служители за връзки с "Недосегаемите"

В схемата са използвани и македонци, на чиито имена регистрирали фирми
Обновена: 15 юни 2011 14:44 | 15 юни 2011 14:43,
52
НАП подозира 26 свои служители за връзки с "Недосегаемите"
Снимка: архив МВР

От Националната агенция по приходите (НАП) подозират 26 свои служители в съучастие с престъпната група, източвала ДДС, която бе задържана при спецоперацията „Недосегаемите“.

По-голямата част от служителите са инспектори и ръководители на екипи от териториалната дирекция на агенцията в София, съобщиха от НАП.

Техните служебни и лични компютри са иззети, в момента се издирват документи и доказателства, свързващи данъчните с престъпната група.

Ако такива данни бъдат събрани, случаите ще бъдат предадени на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност, посочва изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Същевременно МВР съобщи, че при акцията „Недосегаемите“ са задържани 11 души и са установени над 100 фирми, контролирани от престъпната група. Сред задържаните е организаторът – 44-годишен мъж с инициали Б. Л., и главният участник в престъпната схема, който е криминално регистриран за извършване на данъчни престъпления.

По данни на разследващите измамниците са ощетили бюджета с над 21 милиона лева.

Установено е, че групата е действала чрез използването на фирми бушони, които осъществявали фиктивни продажби към реално действащи фирми – клиенти. Срещу тази „услуга” получавали процент от невнесен в хазната ДДС.

Контролираните фирми са от типа на т.нар. липсващи търговци и са регистрирани на името на криминално проявени, неграмотни и малоимотни хора от района на Видин. Нов момент в дейността на групата се оказало използването и на македонски граждани за регистриране на фирмите.

Чужденците идвали в България само за по няколко часа, като вероятно посещенията са организирани от престъпната група единствено с цел регистрацията на дружествата.

Фирмите, използвани в схемата, са регистрирани на едни и същи адреси, а ограничен кръг от лица били техни пълномощници. Голяма част от дружествата са били или са регистрирани по ДДС, като тези с регистрация от 2009 г. са дерегистрирани, вероятно заради натрупани данъчни задължения.

Още по темата

Всеки от членовете на престъпната схема имал точно определени задължения, посочват още от МВР.

Трима от задържаните са контролирали фирми, занимаващи се със строителен бизнес, внос и износ на месни продукти. Други двама са осигурявали контакти с действащи служители на НАП.

Сред задържаните са и две жени, извършвали счетоводното обслужване на голяма част от дружествата, и мъж, изпълнявал ролята на пълномощник – в това число и на офшорни дружества.

Разследващите са стигнали и до двама адвокати, ангажирани с търговските регистри на фирмите и до четирима души, занимавали се с набирането на „клиенти” в затруднено финансово положение.

На деветима от задържаните е наложена мярка за неотклонение за 72 часа.  

При акцията „Недосегаемите“ са претърсени 27 адреса, иззети са огромен обем счетоводни документи, над 30 касови апарата и 20 компютъра.

Открити са още 300 патрона и нумизматични предмети без сертификат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дивечера ще кажа на жената да сложи на масата за вечеря "вчерашната акция". "50 Кажи на жена си да не бърза до довечера може да има друга акция която няма нужда да се притопля. При Герб никога не се знае.
50
4
 
2
 
! Отговори
ЩО СИ МИСЛЯ, преди 12 години
че ,тези 26 са хората ,които пречат на другите да крадат по-яко ....а?
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дивечера ще кажа на жената да сложи на масата за вечеря "вчерашната акция".
48
5
 
4
 
! Отговори
XQ преди 12 години
В друга стана казусът Горсова щеше да свали правитeлствотоСтахотна статия в svobodnoslovo
47
1
 
12
 
! Отговори
леля Сийка преди 12 години
а кога на Ковачки 16 мил.лв. от ДДС ще попаднат в държавната хазна???????????????
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПИШЕТЕ ДОКАТО ВИ ПЛАЩАТ ,ЧЕ ЦВЪЦКО ЗАВЪРТА КРАНЧЕТАТА И ПАРИТЕ ЩЕ ПРИВЪРШВАТ!ОПИЩЯХА СВЕТА ,че ДЯНКОВ НЕ ПЛАЩА НА ДРУГАРЧЕТАТА!ПИЩЕТЕ ВАШАТА VVVVVVVV СЕГА И СЪДИИТЕ ДА АРЕСТУВАТ,МАМА СЛЕД КАТО СЕ НАПРАВИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СЪД за 60 има готови разследвания САМО ЧАКАТ НОВИЯ СЪД иначе няма смисъл то гоцевите съдии/КРАДЦИ/присъда да чакаш
45
0
 
4
 
! Отговори
Ivory преди 12 години
Че то всички са в кюпа. Не само 1-н дърпа конците. Но не им ли се прокъсаха джобовете само да крадат. В крайна сметка това са нашите пари.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахаха! сигурно гинеколозите вече са станали е експерт-счетоводители и одитори:)))))
43
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
42Де е Октопода! Главата да не е оня, дето Боко му свали шапка! Ама той ли е щом Боко му се прекланя!?
42
6
 
32
 
! Отговори
дааа, преди 12 години
При 3-ната коалиция ,такива неща не се показваха ,всичко беше ......о'кей?А сега като откраднеш ,и разбират даже обокновените хора ,....какво нахалство ?
41
7
 
32
 
! Отговори
Октопода преди 12 години
Октопода му мачкат пипалата все повече и повече май... Затова другарите са в пълна мобилизация тук - бълват компромати и вият на умрело! Чуйте им паническия вой - аууууу Цеко Сифоняяя, Цвък, Цвък, уаааа....
40
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аууу! Каква масирана акция! Абе гербери защо МВР пусна ДДС-рите:))))) Не съда, а МВР:) Я светнете незнаещите:))))
39
4
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Забрави и...... ДСБ !
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно символ на тази акция е Цеко Сифоня:)
37
1
 
7
 
! Отговори
далече от истината преди 12 години
Това е само ....подозиране ,и то само на 26 -----най-бедните и .....до там !
36
7
 
16
 
! Отговори
joe преди 12 години
След ден-два в Парламента БСП ,ДПС,СК,РЗС ще скочат слещу Цветанов.Сами си правете изводите кои са покровителите на ДДСарите.Ще се излеят няколко тона помия върху Цветанов и Борисов.
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Троян разказват, че качулатите вечерта си направили чеверме за успешната акция по залавянето на кравите:))))
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всяка власт си назначава своите хора на такива възлови позиции.Значи крадците са смрадливи ***!
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А качулатита за Владимирка Янева ще има ли!?:) Едни "Софийски имоти" ограбила с татенцето си, а Цвъцко я лансира:)
32
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На показните акции на Цветанов и на хвалбите на Герберите има един основен недостатък . Не се вижда ефекта от цялата тази работа. Корупция няма бандитите заловени...., а пари в хазната няма. Така беше и когато изчезна златото за 30 милиона от митниците. На втората седмица заловиха извършителите, а златото не намериха. Изпукаха 4 милиарда от резерва, не могат да вдигнат на никого пенсиите с 5 лева(въпреки, че много им се иска), а иначе само хвалби и гюрултия.