245 престъпни групи смазали антимафиотите през 2012 г.

Най-тежките форми на престъпност били овладени, смятат ГДБОП
Обновена: 10 апр 2013 20:57 | 10 апр 2013 20:46,
76
245 престъпни групи смазали антимафиотите през 2012 г.
Снимка: архив, МВР

ГДБОП е неутрализирала 245 организирани престъпни групи през миналата година. Това сочи отчетът на дирекцията за 2012 г., съобщиха от МВР. 

В голяма степен са овладени най-тежките и общественозначими форми на престъпност. Образувани са общо 1342 досъдебни производства и  124 следствени дела, се казва в отчета.

За организирана престъпност са повдигнати обвинения на 469 души, от които са осъдени 446.  71  от неутрализираните престъпните групи са се занимавали с наркотици. В тях са членували 370 души, отчита ГДБОП. 

28 престъпни групи за трафик на хора са били спрени. Повдигнати са обвинения на 64 души.  По-голям е броят на неутрализираните престъпни групи и на установените жертви в сравнение с предходната година. И през 2012 г. сексуалната експлоатация е най-предпочитана форма на престъпна дейност от българските организирани престъпни групи. Отчетена е засилена активност на престъпните групи, занимаващи се с трафик на жени с цел сексуална експлоатация от България за Германия и Франция, посочват антимафиотите.

За корупция са повдигнати обвинения на 20 души и са осъдени четири длъжностни лица, в резултат на работата на ГДБОП. Антимафиотите са разследвали седем представители на съдебната власт, от които са осъдени двама магистрати. Разкрити са 21 случая на извършени престъпления по служба и подкупи.

Спрямо 16 длъжностни лица от съдебната и държавната власт са приложени дисциплинарни и административни мерки. ГДБОП е провела разследване по осем случая на корупционно поведение на длъжностни лица при възложени обществени поръчки. Разкрити са два случая, свързани с корупция.

През 2012 г. е работено по 313 случая за документиране и разкриване на престъпна дейност, свързана с изпиране на пари - с 38% повече от предходната година. Неутрализирани са 17 организирани престъпни групи със 79 участници. През периода са образувани 88 досъдебни производства и 8 следствени дела. Установени са щети на приблизителна  стойност от 170 милиона лв. и са обезпечени около 23 милиона лв., които при евентуалното им рефинансиране от престъпните групи биха могли да генерират корупция.

При престъпленията срещу данъчната и осигурителната система с най-висок дял са тези, свързани с неправомерно усвояване на ДДС. От общо регистрираните около 250 хиляди фирми по ДДС, над 12% в различна степен са участвали в престъпни схеми, се казва още в отчета на ГДБОП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: престъпностГДБОПотчет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Туле преди 11 години
На мен ми е интересно шефовете на този сайт не се ли влияят от мненията на читателите относно неграмотността на служителите им - драскачи на *** статии, с още по-*** заглавия. Очевидно им е все тая, ами предлагам да се махнем от сайта им, и да си пишат статии на гаргите.
64
0
 
3
 
! Отговори
(: преди 11 години
Толкова малумно заглавие съществува ли изобщо? Само днес и бнюз са способни на такава мисловна дейност.
63
0
 
1
 
! Отговори
--- преди 11 години
Да продалжат през цялата година такива добри новини.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Смазали"? Бухахахахахахаха
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес,какви са тези вицове?!
60
1
 
4
 
! Отговори
Алекс.Петр... преди 11 години
СМЕеееХ-х-х-х-х ;)))
59
1
 
6
 
! Отговори
ДО 58 преди 11 години
А защо пазят още Румен ШАДРАВАНА ,ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ ЛИ ?
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на един антимафот по колко групи се падатзащо не са го изчислили
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия щеше да е много смешна, ако не беше толкова трагично положението у нас. Всичко това е пълен цинизъм. Престъпността и корупцията са навсякъде. А тези я били "смазали".
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
престанете с гербавата пропаганда
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЛЯ БЛЯ Затова ли пазят БОКО и ЦЕЦКО сякаш са на война
54
0
 
14
 
! Отговори
jan преди 11 години
От антимафиотите някой жив останал ли е? След като са смазани от толкова групи.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
антимафиотите са мафиоти и злодеи, те пречат на българският бизнес да се развива
52
2
 
8
 
! Отговори
53 преди 11 години
Това са приказки от общ характер, да кажат колко от тях са с ефективни присъди с иззети имущества придобити.по престъпен начин?
51
1
 
11
 
! Отговори
Въпросче преди 11 години
ХАХАхахахаХХХХАААААААААЗамислих се следното нещо: Какво ще стане ако се легализира употребата на коноп (трева, марихуана, гръсти, канабис - едно и също е!) дори и с лечебна цел в България? Не зададох правилно въпроса. Колко занимаващи се с наркотици ще хванат тогава? :-))))))))))ХАХАХАХА Обявяваме един достъпен плевел за наркотик, който хората ползват като билка и после се справяме с наркопрестъпността.... ехххххххххххх пак не е весело а?
50
2
 
18
 
! Отговори
Чудя се дали? преди 11 години
Какво ми прави силно впечатление:1. Парите, които са вложени за превенция на престъпността надвишават в пъти ефекта от тях!2. Всеки ден хванали по 1-2ма с трева и отчитат резултати с напушени деца?!?!?Странно, но излиза, че хората плащат бюджета на МВР, а те използват парите да пазят истинските престъпници. Така хората са още по наплашени, тоест можем да им взимаме повече да ги пазим и май колелото се върти така а?
49
1
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
BRAVO TOVA BE NAI-NOVIQT VIC .XAXAXAXAXA
48
1
 
10
 
! Отговори
Крив макарон преди 11 години
"Групите смазали антимафиотите" - По добро откровение не бях прочел....
47
1
 
4
 
! Отговори
Bai Hoi преди 11 години
To tui ako e vqrno Boko da e rqznal i lentite na pone 2 zatvora che nemoi gi sabere !!! Mislq si che e porednata luja na Cecko i Boko !!!
46
0
 
27
 
! Отговори
радио Ереван преди 11 години
Съобщение от радио Ереван: "Сутринта бандити, преоблечени като полицаи, са обрали банка, и са били подгонени от група полицаи, преоблечени като бандити.