Загиналият мигрант - убит от рикошет

Групата афганистанци не е била въоръжена
Обновена: 16 окт 2015 12:00 | 16 окт 2015 07:09,
205
Загиналият мигрант - убит от рикошет
Снимка: Булфото

Загиналият в Средец мигрант е загинал от рикошет на куршум, изстрелян във въздуха от граничен полицай. Това каза пред "Фокус" главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Той е ранен в тила, а впоследствие е починал. 

Групата афганистанци, задържани в околностите на град Средец, не е била въоръжена, каза Костов пред Нова телевизия. До стрелба от страна на полицаите, които патрулират в района, се стига, защото вероятните бежанци отказват да спрат след дадено разпореждане.

"Снощи около 22.00 часа наш граничен патрул от трима служители в района на град Средец се е натъкнал на около 50 нарушители. Пристъпват действия към проверката им, срещат съпротива в следствие на което един от служителите използва оръжиев. Стреля във въздуха и по негови данни следва рикошет. Наранен е един от нарушителите, който в последствие почива в реанимацията", обясни Костов.

Той посочи, че в района на местопроизшествието са задържани 54 незаконно проникнали в страната чужденци.

"Първоначално те съобщават, че са с произход от Афганистан. Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма", допълни Костов и допълни, че те са се придвижвали пеш в трудно достъпен релеф в силно пресечена местност.

В 8 часа днес премиерът Бойко Борисов, заедно с главния секретар на МВР Георги Костов, ще дадат брифинг във връзка с инцидента.

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер изразиха тази нощ съпричастност с България по повод вестта за престрелката между незаконни имигранти и органите на МВР край Средец, предаде БТА.

На пресконференция след края на заседанието на Европейския съвет тази нощ в отговор на въпрос Жан-Клод Юнкер отбеляза, че не е уведомен за случая.

Още по темата

"Въпреки това мога да кажа, че ние сме с България", заяви председателят на ЕК. 

"Премиерът Бойко Борисов ми съобщи преди да напусне", поясни от своя страна Доналд Туск. "За мен този инцидент е поредното доказателство за важността на срещата ни днес. Защитата на външните ни граници е най-важното нещо сега. Премиерът Борисов знае отлично, че сме готови да подкрепим България и българската администрация", каза Туск.

Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България, която досега беше избягвана от мигрантите, които се отправят към Западна Европа.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
ПСЕВДО ЖУРНАЛИСТИ-НЕ СТЕ НИТО ХОРА,НИТО БЪЛГАРИ,А ОЩЕ ПО-МАЛКО С МОРАЛ ДА СТЕ ЖУРНАЛИСТИ.***!ЗАПОЧВАМ ДА СЪЖАЛЯВАМ ЗА ТОДОР ЖИВКОВОТО ВРЕМЕ ,ВЪПРЕКИ НЯКОИ НЕЩА...НА ТАКОВА ПИСАЧИ ДА ИМ СЕ ОТНЕМАТ ПРАВАТА И ЗАБРАНЯТ ПУБЛИКАЦИИ!
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа и всички българи заставаме безрезервно зад този граничар само тъпата комерсиална журналистическа гмеж търси под вола теле.*** долнопробни!
105
0
 
4
 
! Отговори
Koko преди 8 години
И защо не е улучил ? Иначе браво, че все пак е успял за опази границата
104
0
 
9
 
! Отговори
Fan преди 8 години
Писна ми от тези гнусни псевдо-бежанци, добре организирани, винаги с претенции...но самите те не спазващи никакви закони. Бежанци били? От Турция? Там война ли има?И като си бежанец - защо не минеш през КПП-то?! Ми че то утре аз така ще ида на границата, ще мина където ми падне - и ако ми искат документи ще кажа вълшебната дума 'бежанец' и хоп - може да минаваш през всички граници и за теб да се грижат както за много от местните не...
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано се уплашат,мюслитата и да не идват вече при нас.По старото трасе - Гърция,Македония и нататък,докъдето искат.София се превърна квартал на Кабул,остана само да ни задължат да носим бурки и да се търкаляме пред джамията в безумен транс.
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 124 Бягащи от войната така ли...ами интересно бягство.Нека влезнат по нормален начин в страната.Ако твоят син беше на мястото на граничаря дали щеше да ни наричаш кръвожадни комунисти.Поредните терористи са били хванати както се предполага ,от тези които ни пазят по границата,а остават без подкрепата на управляващите.Това само в БГ може да се случи.Както се казва...няма добро ненаказано..
101
1
 
9
 
! Отговори
Безтолерастно преди 8 години
Мигранти са,ако са на границата по надлежния ред.А "бежанец" е статут,който се дава при отговаряне на определени условия.Относно смъртния случай - ако е от рикошет,граничният служител може би трябва да бъде смъмрен за небрежност.Ако пък е от право мерене - да бъде награден.
100
1
 
15
 
! Отговори
Киро преди 8 години
Браво на човека! Защитил е границата, затова му се плаща и най-накрая полицай, честно и съвестно изпълняващ дълга си! Безспорно за награда.
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не е от рикошет, да се предложи граничаря за награда.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От рикошет от Луната.
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма"===Хм, звучи като много странна, много хомогенна група, за да са просто мигранти.
96
2
 
16
 
! Отговори
Suisse преди 8 години
Момчета един съвет, следващият път още 53 рикошета и ги заравяте. Всичко ще бъде забравено, никой няма и да знае. Така мутрата няма да прави циркаджийски сценки в Брюксел и да ви тровят живота разни предателски нпо-та. Ние скоро трябва да си върнем България и да накажем политиците от прехода.
95
2
 
25
 
! Отговори
СЛУЧАЙНО МИНАВАЩ преди 8 години
ТОВА Е ГРАНИЦА И ТРЯБВА ДА СТРЕЛЯТЕ ТОЧНО В ЦЕЛТА, НЕ ДА РАЗЧИТАТЕ НА РИКОШЕТ, Г-ДА ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ!
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им се даде оръжие и техника на границата, както руснаците пазиха мира в Крим. ЕС много приказки, но те няма да дойдат да помогнат, а нашите момчета трябва да се оправят
93
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не се кажат истинските причини, за да се стигне до стрелба. Нашите граничари са били провокирани по някакъв начин. Кой знае тези афганистанци какво са правили. И защо се взима оръжието на граничаря, един вид психологически натиск че е виновен ли? Трябва да се награди за заслуги към родината. Нямат вина, те са там за да пазят народа, а не да раздават бонбон и локуми на бежанците.
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Млади и здрави къде са тръгнали !млади и здрави ако преминат границата между САЩ и Мексико
91
2
 
38
 
! Отговори
Judge Dredd преди 8 години
Журналистите, тези не са мигранти!!!" "...възраст между 20 и 30 години, твърдят, че са афганистанци и определено са в добра спортна форма..." - TOВА НЕ СА БЕЖАНЦИ, А БОЙЦИ! МИНИМУМ 90% СА ТАКИВА, А НЕ ЖЕНИ И ДЕЦА БЯГАЩИ ОТ ВОЙНАТА В СИРИЯ! ТЕЗИ ЯКИ 20-30 ГОДИШНИ СА ТУК, ЗА ДА НАЛОЖАТ ХАЛИФАТ И ДА РЕЖАТ ГЛАВИ!!!!НАГРАЖДАВАНЕ НА ГРАНИЧАРЯ!ВЪОРЪЖАВАНЕ НА ВСИЧКИ С КАЛАШНИЦИ И КАКВОТО Е ОСТАНАЛО..."
90
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може да има *** като: 111 "браво"?Това може да бъде само комунист-атакист!
89
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво искате от хората, животни такива, те бягат точно от такива кръвожадни комунисти като вас!
88
0
 
9
 
! Отговори
Ооо... преди 8 години
" Трябва да подкрепим България"! Готови сме да потупаме и цялата ви администрация по рамото.