Парите за лечение на деца – отклонявани към лични сметки!

Павел Александров вземал подкупи от родителите на болни деца
20 апр 2016 15:00,
196
Парите за лечение на деца – отклонявани към лични сметки!
Снимка: Булфото, архив

Средства от Фонда за лечение на деца в чужбина са били отклонявани към лични сметки. Това са установили разследващите преди днешните арести на шефа на фонда Павел Александров и още 8 длъжностни лица, които направиха ГДБОП и спецпрокуратурата, твърди "24 часа".

Освен това самият Александров вземал подкупи от родители на болни деца, които са му носени на ръка. При акцията в неговия кабинет били открити пликове с пари.

Още по темата

Александров злоупотребявал и с настаняването на болните деца и семействата им при лечение във Франция. Той ги насочвал към свои апартаменти и по този начин прибирал сумите, които държавата плаща за настаняване на болните деца.

Злоупотребите са били документирани от ГДБОП и спецпрокурорите със специални разузнавателни средства, имало и свидетели, които са помогнали на разследването.

Освен Павел Александров за 24 часа са задържани още 8 души от администрацията на Фонда. В момента продължават обиските и изземванията.

"Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца", сподели пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му щом има намеса на ГДБОП това навежда на мисълта, че има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек.

"През годините винаги е имало проблеми с работата на Фонда и сме го отдавали на това, че има пари, които трябва да се разпределят между хора с по-големи нужди от обективните възможности на Фонда", разказа още Стойчо Кацаров.

Според него се е създавало впечатление за прозрачност във Фонда, но вероятно зад нея са били скрити неща, които не са били видими за обществото.

Както Dnes.bg писа при операция на ГДБОП днес бяха арестувани над 10 души от Фонда за лечение на деца в чужбина. Задържан бе и председателят Павел Александров.

През август 2014 г. служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков върна като директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, който бе уволнен в началото на октомври 2013 г., след като управлява фонда в продължение на три години.

Тогава здравният министър Таня Андреева обясни, че той е освободен заради нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство.

Ненков обаче мотивира връщането му с това, че по времето на управлението на Александров "фондът е работил по релси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бреей, тия от ГЕРБ срам нямат! Крадат като за последно и с г*ъза си. Тц, ТЦ.
42
1
 
12
 
! Отговори
цецко цачев преди 8 години
И този никой не го е виждал ,никой не го познава
41
1
 
5
 
! Отговори
Д-р преди 8 години
Фондовете за лечение в чужбина на деца и на възрастни не заплащат транспорта на болния и на придружителя му,както и настаняването.Това се плаща от болния.Фондът заплаща само медицинската дейност в чужбина-изцяло или частично и тогава болният си доплаща разликата.Възрастни,които отиват за еднодневен престой за операция в Германия се настаняват в частни квартири и постъпват в болницата за 24 часа в деня на операцията.Ако фондът е плащал транспорт и квартири това е злоупотреба!!Ако лечението е по-продължително пациентът се настанява естествено в болницата,както и придружителя на детето!!
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До валериТе не само са знаели, най-вероятно и са си делили краденото. Няма как да крадеш и да не си платиш нагоре по веригата, иначе веднага изгърмяваш.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гербист-столичанКак точно е помагал? Като е крал парите и отказвал лечение на деца ли? Що нямаме китайското правосъдие, дето за едни бебешки млека с некачествена суровина, просто ги изправиха на площада с един взвод срещу тях. Следващия със сигурност много би се замислил дали да повтори делата на предшественика си. А тоя господ да му въздаде според заслугите и дано неговите деца са следващите, които да се молят за лечение! Проклет да е! Що за *** трябва да си за да крадеш от болни деца???
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи Орешарски го уволнява, а тиквата го назначава пак. И се чеше по кратуната че имало корупция. Ами тя е в герб! Оставка бе!
37
3
 
21
 
! Отговори
валери преди 8 години
Много добре , почваите ги наред , и Ненков и Андреева са знаели какви ги върши , и те под отговорност, браво на Москов !
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей,няма отърване от тая нагла *** така наречените комунисти.Мафията е окупирала държавата и съдебната система.Бойко ги погна,но не е достатъчно.Време е и няколко съдии да търкат наровете в една килия с рецидивисти,за да се стреснат и си оправдаят заплатите и комфорта като богопомазани.
35
15
 
10
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 8 години
Поредното доказателство за корупцията при Орешарски. ГЕРБ са го изгонили, а оная Андреева гинеколожката на Моника Станишева го р върнала веднага на работа!
34
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова е отвратително деянието му, че направо нямам думи...А като се сетя, че наскоро родители осъдиха фонда, защото отказал лечение на детето им, междувременно детето е починало, наистина си мисля, че смъртното наказание даже му е малко на тоя!
33
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На времето Тато вкара в затвора сина на един от най-близките си съратници-Янчо Таков! А сега едини слязъл да пикае и му откраднали тефтера/ тогава най-вероятно щяха да ву отскубнат пикалото/,друг един *** цели 5 апартамента,*** той-най-невинен от всички,трети от парите за бежанци крал като невидял,сега и този никаквец.....Бантунстанско-мутренска държава!
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 28Той Господ си знае работата, но някой трябва да уреди срещата...
31
2
 
25
 
! Отговори
Емигранта преди 8 години
Наистина ще ми писне един ден,ще се върна и ще гърмя наред
30
27
 
2
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
Лесно е да се каже че човека е виновен, но нека да бъдем реалисти. Човекът е помагал на нуждаещите се деца да получат нужното лечение в чужбина, голяма отговорност е висяла на плещите му и нека да не го обвиняваме напразно. Малко са хората които могат да понесат подобен товар, почти съизмерим с товара на политиците.
29
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Господа...другари,на мен лично ми се изясни,че изпълнителната власт в сегашния й...вариант е ялова,по отношение на собственият си самоконтрол по министерства,агенции и пр.държавни управленски звена.По тошово време,във всеки завод,комбинат и нагоре,имаше ухо на ДС и т.н. държавен и партиен контрол и немедлено се вкарваха без много шум в панделата тези,дето ближеха повече от медеца.Къде го сега тоз...контрол.Действа се на...принципа;ако се...размирише много,влиза ДАНС и си измиваме...ръцете.
28
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Противник съм на смъртното наказание, но ако това е вярно, аз собственоръчно бих го удушил публично. Като знам една колежка какво препати за да получи финансиране от фонда и да спаси дъщеря си - нямам думи.
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30Не разстрел, бесилка трябва и то публично.
26
0
 
28
 
! Отговори
Е -н преди 8 години
Поредният долен червей, който все още стъпва по тая нещастна земя, вместо да е под нея...
25
0
 
32
 
! Отговори
... преди 8 години
Колкото и ГАДНО да звучи МНОООООООГО се СЪМНЯВАМ тоя да го ОСЪДЯТ! А и най-вероятно тоя не е САМ в тия далавери!
24
2
 
22
 
! Отговори
Deja преди 8 години
Дано се разболее от всички болести, от които са се лекували децата!