Чеченецът Чатаев – свързан с убийството на BG шофьори

Ивайло Кепов и Георги Лазов бяха обезглавени в Ирак през 2004 г.
3 юли 2016 07:30,
66
Чеченецът Чатаев – свързан с убийството на BG шофьори
Снимка: Булфото

Ахмед Чатаев, сочен за организатор на атентата на летището в Истанбул, е свързан с групировка, отговорна за обезглавяването на двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов в Ирак през 2004 г., съобщиха турски медии, цитирани от "24 часа". Справка в черния списък за борба с тероризма на САЩ, в който Чатаев фигурира от 2015 г., сочи, че чеченецът е свързан с организацията "Джама'ат ал-Таухид уал Джихад" ("Единобожие и джихад"). Тя се смята за клон на "Ал Кайда" в Ирак.

На 8 юли 2004 г. "Единобожие и джихад” обяви, че е отвлякла Георги Лазов и Ивайло Кепов, и заплаши да ги екзекутира, ако САЩ не освободят всички иракски затворници. Българите са хванати, докато превозват автомобили, купени от иракски граждани в Германия. Няколко дни по-късно групировката излъчи запис с обезглавяването на един от двамата нашенци. Екстремистите обвиниха българското правителство, че е съюзник на американците, като участва с военни сили в кръстоносния поход в Ирак. 

Още по темата

Премиерът Бойко Борисов тогава бе главен секретар на МВР и лично отиде в Ирак с цел освобождаването на българските граждани. Външният министър Соломон Паси пък предприе безпрецедентна акция по спасяването на шофьорите и в телевизионно интервю с Корана пред него помоли терористите за милост, но без успех.

В черния списък за борба с тероризма на САЩ Ахмед Чатаев - Едноръкия фигурира с много имена. Известен е още като Майер Дейвид, Елмир Сене, Ахмед ал Шишани.

Според американските служби той ръководи специален чеченски батальон, част от "Ислямска държава”. Чеченецът е от 2003 г. със статут на бежанец в Австрия, който през годините го спасява от екстрадиране в Русия. Той е бил задържан по различни обвинения в Швеция, Украйна, България и Грузия.

Същевременно разследващите в Турция потвърдиха самоличността на двама от камикадзетата в Истанбул - Раким Бургаров и Вадим Османов. Властите се добрали до имената им от компютър, останал в квартирата им, който не бил с унищожен харддиск. Османов наел квартирата в квартал "Фатих”. И двамата имат руски паспорти. Третият терорист, отговорен за смъртта на 45 души, остава неизвестен.

Турският президент обвини "Ислямска държава”, че стои зад самоубийствения атентат на летище "Ататюрк”. "Те нямат нищо общо с исляма. Те принадлежат на ада. Който убие една душа, все едно е убил цялото човечество”, каза Реджеп Ердоган по адрес на терористите.

Броят на арестуваните във връзка с атентата в Истанбул е достигнал 41 души, съобщи Ройтерс. В петък бяха задържани 17 души в Газиантеп.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
няма нищо,службите си свършили работата си,само,че на летището в Истамбул убиха 45човека и над 200 са ранени,обяснете че сте си свършили работата на близките на загиналите и пострадалите и дали ще им стигнат камъните или ще вземат нещо друго.
43
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както се вижда и сега - всичко лошо и зло е свързано с Русия!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В миналото, достъп до книги много е нямало. Само аристокрацията е имала достъп до библиотеки от типа на Александрийската. Хората вкъщи са имали или Библия или Коран... ей такива неща са чели. Нямало е списание "Мениджър" или "Плейбой" или "Технолъджи тъдей" и т.н. Та затова в един момент на много места по света това им остава единственото четиво и до днес. Защо? Защото големите и победителите изсмукват малките и слабите и ги превръщат в колонии и люпило за роби. Някои хора сами искат да са роби.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Жената е тази която дава живота, но за ислямиста тя е вещ и нейната грамотноста се счита за грях."Първо помисли - дали според теб "ислямист" и "мюсюлманин" са еднакви неща? Ако да - защо? Ако не - пак защо? В Исляма е казано, че писаното слово е по-ценно от кръвта на мъченик. И всеки трябва да бъде грамотен, без оглед на раса и пол. Нещо което в юдаизма го няма! Имало е периоди в човешката история в които ислямския свят е бил водещ е наука и техника. И това е много дълъг период. Как ли така?
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чудна работаТака като гледам коефициента на интелигентност на хората които харесват празните ти приказки, не смятам, че християните в България са много напред умствено. Що се касае до евреите, те са със същото ДНК като арабите. Те са братовчеди. Така че хайде да не си говорим празни приказки какви били евреите и дали били много умни. Виждам, че си евреин и си дърпаш чергата към твойте си намерения и желания за оплюване на всичко що не е еврейско, ама не всички пасат трева. Имай го предвид!
39
6
 
0
 
! Отговори
? преди 7 години
Путин и Кадиров не казват нищо.Другиъте 2-*** са с руски паспорти.За Путин НЕ е новост, но ЗАЩО построи най-голямат джамия в Москва ПРЕДИ да отиде в Сирия?Реверанс?
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не "BG шофьори", а български шофьори! БЪЛГАРСКИ!!!Списвачите в този сайт дали празнуват 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура?!?
37
1
 
8
 
! Отговори
чудна работа преди 7 години
Ако Бог е Един трите религии са човешка манипулативна измишльотина. Жената е тази която дава живота, но за ислямиста тя е вещ и нейната грамотноста се счита за грях.Корана е книга. Как тази книга се чете от хора, които са с най-нисък процент на грамотност в света ? Следователно Корана се чете от многа малка част от хора които наричат себе си мюсюлмани. За евреите например знаем, че са с най- висок процент на грамотност. Момичета на 12 и момчета на 13 са задължени да четат от Библията
36
1
 
7
 
! Отговори
citizen преди 7 години
Тоя на снимката се нужда е от екстрадация в Русия. Леко да го пратя на остров Огнен да копае руда .... Смъртната присъда ще е дар за него .
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момчета, не разбирате ли, че един евреин настройва мюсюлмани срещу християни като ви пуска фалшиви цитати уж от Корана или Библията?А Исляма и Християнството са най-близките религии на тази земя!
34
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Исус казва... "мъжете християни трябва да се съвокупляват помежду си и да оставят жените на мъже от друга вяра".А това как ще го коментираш? Цитирам библията.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не търся логика. Цитирам."И как цитираш нещо, което никога не си чел?
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗАЩО"В Корана пише че трябва да се убиват Мъже , Жени и Деца ."Не, в Корана не пише такова нещо. Това ти сега току що сам си го измисли! :)))
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе търся логика. Цитирам. А ти взами та отвори твоят свят коран и прочети какво проповядва.Ако знаеш да четеш
30
2
 
8
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
В Корана пише че трябва да се убиват Мъже , Жени и Деца .Колкото по-жестоко , толкова повече жени ще имат Мюсюлманите .Това е религия която е Кръвожадна и Канибалска .
29
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Just a little quote from the Quran, the holy book of the Muslims.if any one killed a person, it would be as if he killed the whole of mankind; and if any one saved a life, it would be as if he saved the life of the whole of mankind - The Holy Quran (Chapter Five, Verse 32).
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЦЯЛАТА ФРАЗА ОТ КОРАНА - който убие ЕДИН МОХАМЕДАНИН, УБИВА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО"Помисли логически. Никога цялото човечество не е било от мюсюлмани и само с мюсюлмани. И самите мюсюлмани винаги са го знаели. Не ти се връзва приказката. Опитай с някой друг циркаджийски номер! :))) Дори и да е за мюсюлманин, според теб са загрижени за всички останали дето не са мюсюлмани, дори и мюсюлманите да представляват само 1-2% от населението на Земята. Няма логика. Няма логика в това което казваш.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЦЯЛАТА ФРАЗА ОТ КОРАНА - който убие ЕДИН МОХАМЕДАНИН, УБИВА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО"Няма как да цитират такава фраза, която си написал, понеже в Корана я няма. Иска ти се да я има, за да можеш да оплюваш Исляма, ама просто я няма! :)))Това за което говориш го има в Талмуда - свещена книга на евреите, а не на мюсюлманите. Нещо май си объркал религиите. Пий едно кафе да се събудиш.
26
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Моля господа псевдо-журналисти да цитирате след думите на Ердоган "Те нямат нищо общо с исляма. Те принадлежат на ада. Който убие една душа, все едно е убил цялото човечество, ЦЯЛАТА ФРАЗА ОТ КОРАНА - който убие ЕДИН МОХАМЕДАНИН, УБИВА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО Що се отнася до неверницитем тоест ВСИЧКИ които не проповядват ислама, те могат спокойно да бъдат убивани и а това убиецът се награждава с отиване в рая, нали знаете, ТЕХНИЯ рай, дето ги чакали 72 девици хурии и същто малки момченца ...
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нека кажат чие протеже е бил , на президента лично или нашите служби са го пазили златния чеченец?