Нова схема: С една "Запис на заповед" разорени за ден!

Поне година доказвате, че документът е фалшив
Обновена: 2 фев 2017 15:01 | 2 фев 2017 13:25, Петя Славова
255
Нова схема: С една "Запис на заповед" разорени за ден!
Снимка: bTV

Всеки може да загуби парите си, ако някой твърди със Запис на заповед, че му е длъжник. Това става ясно от случай с жена от Враца.

Цветанка Иванова никога не е срещала Спас от софийския ромски квартал "Христо Ботев”. Разбира за съществуването му преди месец, когато във врачански банков клон става ясно, че е загубила парите от сметката си на стойност 35 хиляди лв. Тази сума Цветанка е изкарала след 10 години тежък труд в Израел, съобщава bTV.

Лист, наречен "Запис на заповед”, е единственото доказателство, според което тя е длъжник на Спас от "Христо Ботев”. Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът в лицето на съдия Емил Кръстев узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението.

Врачанските магистрати отбелязват, че законът е такъв. Всеки може да изкара длъжник всекиго. Истинността на този елементарен за фалшификация документ, не се проверява. Длъжникът трябва да докаже, че твърдението не е истина.

Самият Спас категорично отрича да познава жената и да й е давал пари, които след това да си е прибрал обратно по съдебен път.

Цялата процедура е извършена с пълномощно и договор за правна помощ от адв. Симеон Рачев Миков от Софийската адвокатска колегия. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени – на ръка или по банков път.

Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков.

По закон длъжникът трябва да бъде информиран за предстоящата конфискация на имуществото му. Това обаче не се случило. Цветанка не била открита на адреса си по лична карта във Враца, защото се преместила да живее на село месец преди аферата.

Под запор се намира и апартамента й в София, който жената давала под наем. Засега съдебният изпълнител обещава, че ще спре обявяването на имота за публична продан. До изясняване на случая, но отбелязва, че законът не го задължава да спре процедурата докато няма съдебно решение, че записът на заповед е фалшив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: измамаЗапис на заповед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДСК БЕЗ ДА ИСКА СЪГЛАСИЕТО МИ 2002г. . Превежда всичките ми пари на фирмата в сметката на НОИ за ДОО. НА ЧИНОВМИЧКАТА СЕ ПРОТЕГНАХ ДА И ДРЪПНА КОСАТА. А ОТГОВОРА И БЕ. ТОВА Е ДЪРЖАВНА РАБОТА. Е ЗАТОВА СЕ НАПУСКА ДЪРЖАВАТА.
160
0
 
28
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
доброволно изпълнение... Това го правят няколко престъпници, като този частен съдебен изпълнител, който се ползва с много силни протекции и му дреме на ***, защото държавата е разграден двор...тези, които трябва да му търсят отговорност, всъщност му осигуряват чадър....
159
0
 
29
 
! Отговори
адвокат преди 7 години
винаги има ром-бушон, управител на фирма или взискател... ако всичко е нормално идва истинския разбойник, а ром-а излиза от играта... Политиците и съдии, прокурори ги знаят тези неща, но не правят постъпки за промяна на закони и разпоредби... Много хора изгарят по прости схеми-корупция.
158
0
 
6
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
а точно това е направено от частният съдебен изпълнител.... Освен това по правилата на местната подсъдност, ако адресът на "длъжницата" е бил във Враца или Врачанско, то делото не може да бъде образувано при ЧСИ Чолаков, който има ограничена компетентност на действие в района на Софийски градски съд.... Пак казвам почти няма ЧСИ, което да преведе в деня на изтеглянето на сумата от банковата сметка на длъжника в сметката на кредитора и това при положение, че длъжника не си е получил Поканата за
157
4
 
9
 
! Отговори
юрк. Казанлиев преди 7 години
Поредната тенденциозна и некадърно написана статия пълна с какви ли не глупости. Хайде сега поред.1. Записът на заповед не е "една", а "един" мъжки род единствено число ЗАПИС, а на заповед пояснява какъв е видът на записа.2. Това не е хартийка, както го наричат в статията, а частен документ.3. Съдът НЕ узаконява нищо! Що за некомпетентно изказване! Съдът издава заповед за изпълнение, т.е. съдът заповядва на длъжника да изпълни доброволно, ако дължи. Длъжникът може да възрази, че не дължи.
156
0
 
6
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Тук проблемът не е при районният съдия, който е издал изпълнителния лист. Районният съдия не разполага с механизъм да прецени дали подписът е истински, това нещо се прави в установителното производство, когато длъжникът подаде възражение срещу издадения лист и заповед за изпълнение! Жената е смазана от ЧСИ Чолаков, който дори само на пръв поглед е извършил една камара нарушения, включително във връзка с уведомяването. Освен това никой ЧСИ не превежда на момента сумите на взискателя по делото,...
155
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Замесена е разбира се банката няма право да дава информация на никой с някаква бележка по закона за ЗЗЛ. Какви са тия ЧСИ откъде се нароиха защо съществуват въобще.
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мисля че историята не е описано нещо или е доста измислена, не ми се вярва ,някоя банка така лесно да се вкара в 35000 лв в евентуални разходи , нарушени се един куп правила за банкова сигурност, единствено институция може да действа по тази процедура.
153
0
 
13
 
! Отговори
Самосезирайсе Цацаро преди 7 години
Защо не се сезира или самосезира Прокурятурата Цаца...ата.Къде отиде Презумпцията за Невинност,особено когато обвиняват някого с явно фалшив подпис и документи с невярно съдържание?Защо съучастниците-адвоката на Дявола и ЧСИ-то в тази престъпна схема не са прибрани в затвора като автори на престъпна схема или поне съучастници?Къде е Прокуратуратябзащо не се САМОСЕЗИРА,ТОВА Е ОЧЕВАДНО?
152
0
 
15
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Всякакви лаици са се изказало тук, особено тези които твърдят, че банката била замесена. В случая става въпрос за класическа схема, в която участват Частният съдебен изпълнител и адвокатът на мнимия взискател /кредитор/, която схема всеки средностатистически адвокат може да скалъпи. Може, но не всеки го прави. Защо? Защото за да направиш такова нещо са необходими съответните протекции в съда, прокуратурата, министерство на правосъдието и камарата на частните съдебни изпълнители!
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ ВОЕНИЯ Е ПРАВ, ЧЕ Е ГРЪМНАЛ. Той е разбрал, че ТРУДА И ПАРИТЕ СА МУ НА ВЯТЪРА. Живота си е утишъл. КОРУПЦИЯТА Е ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ НАДОЛУ.
150
0
 
7
 
! Отговори
жоро преди 7 години
До АнонименИ съдията не е виновен. При представена пред него Запис на заповед той няма основание да откаже издаването на изпълнителен лист. Далаверата е станала при изпълнението, като "длъжника" не е поканен доброволно да изпълни задължението си. И да му бъде дадена възможност да направи възражение. ----Според ози нструмент "Запис на заповед" трябва да бъде изхвърлен от Търговския закон.
149
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е затова ше си бачкам в друга държава и ще си държа парите в чужда банка. 1 евро някой някъде да изтегли ме известява с мейл смс а ако е по голяма сума направо ми се обаждат преди да одобрят транзакцията. Докато в оня коптор сбедин хвърчащ лист ще те направят бедняк. Ае стойте си в панелките и се нааквайте в гащите щом някой тропне на вратата. Вижте ги румънците вдигнаха се и ще изметат правителството. Не народ а банда страхливци останахте там.
148
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАНКАТА Е ЧАСТ ОТ "ОПГ" -ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА.
147
1
 
12
 
! Отговори
ф преди 7 години
помните ли бившият военен от бургас ако не се лъжа ,дето гръмна банкерката какви ли въртели са му правили за да стигне до там(не го защитавам и нямам никаква връзка с него) но ако това ми се случи адвоката ще последва банкерката и отивам съдеиствам на следствието и там където трябва да ми дадът 30г ще взема 15г и това е
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩИТЕН СИ САМО В КОЛЕКТИВА. Извън Колектива не е сигурно .ТРУДА И СОБСТВЕНОСТА ТИ ДЪРЖАВАТА НЕЗАЩИТАВА. ТУК НЕ Е ЗАПАДА.
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При доказателство след една година примерно , длъжник е банката не някой си.Така че жената може да си ги изисква от банката ,банката е тази която е направила неправомерен превод.А парите са под 175 000 лв - така че не виждам какъв е проблема , все пак едва ли банката ще ти поеме разходите по разправията.Мисля че даже ще и намалят по техните изчисление и сумата ще стане някъде 33 900 лв върната сума.Но буломащината, не е малко.
144
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЛШОЙ ТЕАТРО РОМАНЕЛЕ С ГНИЛИ ЯБЪЛКИ. ТОВА НИ ОСТАНА ОТ РУСКИТЕ ЗАКОНИ.
143
0
 
39
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Ако бяхме нормална държава всички по веригата трябва да бъдат прибрани.Съдията,адвоката,*** и така...очевидна схема с няколко замесени лица
142
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
!??? Направо съм уплашен , как така за два дена ще ти изискат едни пари и ще ти ги запорират преди да са те уведомили , пък да не говорим ,че дори да докажеш че са те излъгали няма кой да ти върне парите