108 нелегални мигранти задържани през март, най-много в София

МВР отчита скок на задържаните за наркотици
17 апр 2024 10:33, Красимир Ангелов
2
108 нелегални мигранти задържани през март, най-много в София
Снимка: БГНЕС

Досъдебните производства и задържаните за престъпления, свързани с наркотични вещества, се увеличават от началото на годината, показва анализ на Междуведомственото звено на прокуратурата и МВР.

Увеличават се образуваните досъдебни производства и задържаните лица за престъпления, свързани с производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества от началото на 2024 г., показват данните на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването по досъдебни производства, свързани с наркотици и нелегална миграция.

В периода 1-31 март 2024 г. задържаните са 1020 в сравнение с 970 през месец февруари и 693 - през януари. Ръст се отчита и по отношение на образуваните досъдебни производства - през март те са 877, в сравнение с 803 през февруари и 589 в първия месец на 2024 г., съобщиха от прокуратурата.

В резултат на съвместната работа на прокуратурата и МВР през март 2024 г. са проведени 515 специализирани полицейски операции за противодействие на незаконната миграция и 549 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици.

Разкрити през изминалия месец са 12 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотици. Само в Апелативен район-Пловдив при проверки, претърсвания и изземвания на три места са заловени общо 143,2 кг марихуана, като за територията на цялата страна количеството е 251,8 кг. При специализирана операция в Бургас са намерени и иззети 32 кг амфетамин и метамфетамин.

137 са образуваните в периода 1-31 март 2024 г. досъдебни производства за незаконно преминаване през границата, а през февруари те са били 93. Задържани са 108 лица, най-много на територията на СДВР - 71.

На 29.03.2024 г. е проведена специализирана полицейска операция в центровете за настаняване към Държавната агенция за бежанците в кварталите „Овча купел“, „Военна рампа“ и „Враждебна“. Извършени са проверки за наличие на забранени предмети, наркотични вещества и установяване на граждани, обявени за общодържавно издирване, без документи за самоличност и пребиваващи неправомерно в центровете. Проверени са 680 чужди граждани, шестима са задържани за установяване на съпричастност към криминални деяния.

За периода 1-31 март 2024 г. са влезли в сила 329 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 138 съдебни акта за незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната (престъпление по чл. чл. 279, 280 и 281 от НК), показват още данните на Междуведомственото звено.

Специализираното междуведомствено звено бе създадено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август т.г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ами те софиянците са Mигранти са полицаите - пращат ги къде ли не и не може да се разбере на кого служат.