Всеки десети пациент в ЕС е жертва на лекарска грешка

Шокиращи данни на ресорния еврокомисар за болничната хигиена
Обновена: 10 яну 2011 15:35 | 10 яну 2011 15:35,
62
Всеки десети пациент в ЕС е жертва на лекарска грешка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всяко десето лечение в болница в ЕС е погрешно. Шокиращата констатация прави еврокомисарят по здравеопазването Джон Дели пред Welt Online.

„В ЕС при всяко десето болнично лечение възниква увреждане за пациента. Много от тези лекарски грешки са можели да бъдат избегнати“, обяснява еврокомисарят и посочва възможностите – по-добро управление на болниците и постоянно обучени на медицинския персонал.

„Настояваме лекарските грешки да се хващат от съответните институции, да се улесни подаването на жалби и да се гарантира изплащането на обезщетения на засегнатите“, е позицията на еврокомисията, представена от Дали.

Последната трагедия в България, зад която се смята, че стои лекарска грешка, е смъртта на четиригодишно дете след операция на сливиците в ИСУЛ. По този повод стана ясно, че делата на пациенти у нас са почти обречени, защото никой лекар не иска да направи съдебна експертиза, която да уличи негов колега.

Не по-малко впечатляващи са и данните за вътрешноболничните инфекции в ЕС.

„Ситуацията е изключително тревожна. Около 37 000 души годишно умират в ЕС от вътрешноболнични инфекции, а 4,1 милиона пациенти годишно получават някаква инфекция в болниците“, казва ресорният еврокомисар.

Затова ЕК очаква болниците „в полза на пациентите да вдигнат до най-високо ниво мерките да поддържане на хигиената и да контролират строго и редовно изпълнението им.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
5
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 13 години
ЛЕКУВАЙТЕ СЕ В ДОМАШНА ОБСТАНОВКА,А НЕ В БОЛНИЦА .НИКОГА НЕ ГУБЕТЕ ВЯРА ,ЧЕ ЩЕ СЕ ОПРАВИТЕ.ВСЯКА БОЛЕСТ И НАЙ-КОВАРНАТА ИЗИСКВА МНОГО ВРЕМЕ И ПРОМЯНА НА НАЧИНА НА ЖИВОТ ,А НЕ ЛЕКАРСТВА.ТАКА ,ЧЕ НИКОГА НЕ БЪРЗАЙТЕ ,И НА- ВАЖНОТО НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА!!!!!
21
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В СЪБОТА 08.01.2011 Г. В РАННИЯ СЛЕДОБЯД СЕ НАЛОЖИ ДА ИЗВИКАМ ЛИНЕЙКА НА АДРЕС В СТОЛИЧЕН КВАРТАЛ "МЛАДОСТ". СЛЕД ОБАЖДАНЕ НА ТЕЛ. 112 КАКТО СИ МУ Е РЕДЪТ, СЪС ВСИЧКИ АТРИБУТИ. ЛИНЕЙКАТА ПРИСТИГНА СЛЕД 2 (ДВА) ЧАСА С ЕДИН ЛЕКАР И ЕДИН ШОФЬОР, СЛЕД КОЕТО СЛЕДВА 1 ЧАС РАЗВОЗВАНЕ МЕЖДУ РАЗНИ МЕДИЦИНСКИ ЗАВЕДЕНИЯ С ЦЕЛ НАСТАНЯВАНЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ. СТАВА ВЪПРОС ЗА ЛИЦЕ НА ВАЗРАСТ, С ИЗЦЯЛО ПЛАТЕНИ ОСИГУРОВКИ И Т.Н. МАГЯ САМО ДА КАЖА - МАМ*ЦАТА ВИ ДРУГАРИ ДОКТОРИ ДЕТО НЕПРЕКЪСНАТО ВРЕЩИТЕ ЗА ВАШИТЕ ПРАВА!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахаа е - теб наистина, ако те убият - никой няма да загуби :)))*** :)
19
2
 
4
 
! Отговори
maria преди 13 години
4e ima bezotgovorni ot tqx-ima,no ne vsi4ki sa takiva.Ne moje zaradi edin ili dvama vsi4ki da se slojat pod edin ob6t znamenatel.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Известно е, че в Белгия има практика да убиват умишлено емигрантите, за да не лежат на държав ата. За какво здравеопазване ми говорите, след като лекарите умишлено убиват емигранти и чужденци в Европейския съюз!!!! За България ще е нормално - всички кадърни и можещи лекари бягат към богатите страни. С 500 лв заплата и чистачките няма да ОСТАНАТ!!!
17
4
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 13 години
ако в ЕС грешат всеки десети, то при нас е всеки 7, но понеже всички доктори в едно гърне п...т, грешка няма.
16
4
 
19
 
! Отговори
лекар преди 13 години
аз също съм жертва на лекарска грешка.на всичкото отгоре и работя в системата.сама се преборих с проблема ,който всички смятаха за неизлечим.от тогава съм обект на непрекъснати ,наказания ,уволнения и какви ли не дивотии от страна на шефовете.безкомпромисна съм към всички грешки по отношение на лечението ,и хигиената на работното ми място.мисля ,че трябва да има повече такива безкомпромисни медицински лица по нашите родни болници.
15
2
 
7
 
! Отговори
ВА преди 13 години
Тази статия трябва да ни успокои,че и другаде грешаш,а?
14
6
 
5
 
! Отговори
Евреин - конспиратор преди 13 години
Не може само за една грешка, по нашите таблици докторския живот е 1730 шекела, а твоя е 15. Разстрелваме доктора само ако поради немърливост умрат 120 такива като тебе.
13
4
 
12
 
! Отговори
Разбирач преди 13 години
Проблема с лекарската солидарност е голям. Във всички последни нашумяли у нас случаи с лекарски грешки, самите лекари проявяват голяма солидарност към колегите си. Единственото решение в този ред на мисли е оценка на извършената работа и експертиза е да се прави с помощта на лекари от др. държави Германия и т.н.
12
2
 
8
 
! Отговори
MONIKA преди 13 години
Taka e,no na ZAPAD VINOVNITE LEKARI vlizat v ZATVORA i otdelno PLAWTAT HILADI EVRO ili DOLARI.
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъпите доктори да се разстрелват след процес по съкратената процедураза повече от една лекарска грешка.
10
5
 
8
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Подтекста е,че там лапат големи пари и тук лапат.И на двете места се същите ла.на.
9
0
 
3
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Лесно.
8
0
 
15
 
! Отговори
кака Пенка преди 13 години
това звучи доста гадничко,който не работи той не допуска грешки ,лошото обаче е,че тук става въпрос за човешки съдби.......
7
2
 
19
 
! Отговори
da ama ne преди 13 години
И сега какво ще излезе - че това е нормално, да не ритаме. Айде стига вече. Нали ако се докаже, че европейски доктор е убил с безхаберие или незнание пациент ще го разпорят от съдилища и глоби. Скоро ще чакам статии, че и в Европа оцеляват на жизнения минимум получавайки една десета от разходите си. Друг път.
6
8
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
дядо ми казваше че доктора не е доктор докато не засее един декар гробища
5
2
 
8
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Бегайте,да бегаме към Антарктида!Там имаме парченце и поне атмосферата е относително стерилна!
4
1
 
5
 
! Отговори
Въпросче преди 13 години
Как се получава вътрешно болнична инфекция?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те,както трудолюбиво и целенасочено ги избиват,скоро лекарската грешка открито ще означава жив пациент