Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа

Еврокомисарят зове ЕС да преосмисли ядрената си енергетика
Обновена: 15 мар 2011 13:27 | 15 мар 2011 10:12, Елка Василева
206
Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, заяви пред радио "Дойчландфунк" еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Йотингер отбеляза, че проектът „Белене“ е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

Освен това съществуват въпроси по финансирането на проекта, добави еврокомисарят.

За АЕЦ „Белене“ в момента няма европейски инвеститори, отбелязва ИТАР-ТАСС. Само Русия проявява интерес за строителството й, но след случилото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече строящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност.

На срещата на ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, заяви пред германската телевизия А Ер Де еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Йотингер призова участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи, пише БТА.

"Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, изтъкна Йотингер пред германска телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
4
 
! Отговори
до 84 преди 13 години
Лобистите са основно във ВЕИ сектора. Какво се получава напрактика? Всички "инвеститори" се юрнаха в изграждане на ВЕИ проекти в България, защото - първо, не влагат собствени пари, а безплатен ресурс по европрограмите; второ, преференциалните цени на електроенергията от ВЕИ са такива, че "печалбата", която ще бъде платена от българските потребители е огромна и бърза. Т.е. дават ти едни пари без лихва или безвъздмезно, ти ги превърташ в България очетворяваш ги за кратък период от време и ...
93
0
 
0
 
! Отговори
До Чукундур преди 13 години
А бе не четеш ли последните новини, че от вчера това удължаване е замразено.
92
1
 
1
 
! Отговори
razko6 преди 13 години
I deset atomni zentrali da otvori Bulgaria, pak 6te si ostane nai- misernata strana v Evropa.
91
0
 
8
 
! Отговори
До Чукундур преди 13 години
***, аз живея в Германия, знаеш ли че една заместник кметица от зелената партия не даваше зарешение години наред да бъдат пуснати две атомни центали до Хамбург, едната след планов ремонт, другата за презареждане. Германците са хахо по две направления. Първо пуснаха 6 милиона турци и сега се чудят как да ги изхранват и второ купуват ток от Франция която го произвежда с ядрени централи
90
1
 
1
 
! Отговори
до 89 преди 13 години
ТИ В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕШ БЕ ИЗПИЛЕН МОЗЪК,КОЙ С КОГО ВРАЖДУВА???***.НАРОДА ПОЛУДЯ ВИЕ ЗОМБИТА ЛИ СТЕ КАКВИ СТЕ БЕ???Я *** ДА НЕ СЕ МЪЧИШ КИР .
89
0
 
2
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
# 91 Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи да удължи живота на атомните електроцентрали в Германия средно с 12 години след изтичане на настоящите им срокове на функциониране.Цитиран от Ройтерс правителствен представител посочи, че централите ще бъдат разглеждани в две групи.Удължаването на живота им ще бъде базирано на възрастта и стандартите за сигурност.
88
1
 
1
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
# 87 neoАбе научи се да пишеш бе ***!
87
0
 
0
 
! Отговори
Пожарникар преди 13 години
До 75.Чети становищата на МАЕ за Фукушима, не дрънкай на посоки и за нивото и' на сигурност!
86
0
 
1
 
! Отговори
до чукундура преди 13 години
недей лъжи искаха наистина за още 12 години да удължат но сега се отказаха от тази идещя Меркел върна назад иначе губи изборите
85
3
 
1
 
! Отговори
тото11 преди 13 години
какви печалби ви гонят от аец белене бе червени ***....??? парите ще отиват при руските изчадия и националните предатели от бсп и герб ,а за народеца един голям... и скъп ток от съветски аец с реактори от сега остаряли 1980г модел ,руските пияници казват,4е при евентуално изпълнение на обекта ще бъде готов 2017г което е абсурдно най-малко до 2020 и какво ще имаме централа с 40 годишни реактори ,които ще трябва да ги затоворим... Строежът на белене е спасителната сламка на ***!!!
84
2
 
0
 
! Отговори
Гласът на разума преди 13 години
С Руснаците сме в два различни враждуващи лагера. Само луд човек ще позволи на врага си, да му строи атомна централа. Ми те могат да ти компрометират безопасността още при строителството. Нали си спомняте какво стана със самолета на поляка, който беше ремонтиран в Русия.
83
0
 
0
 
! Отговори
v преди 13 години
РЕ : Ало пожарникаряЧе какво е станало?Ако другаде беше се случило ландшафта нямаше да го има, а хората да се затрили безследно!Браво на японците! Такова силно бедствие отнесоха и все пак се справят САМИ (!) с минимална загуба на население!
82
1
 
0
 
! Отговори
neo преди 13 години
az njama nishto protiv AEZ' ite. NO ne i v bulgaria. zashto li ? ZASHTOTO v bulgaria njama dostatu4no dobri kadri za da obslujvat tazi AEZ, shte stane zemetresnie i shte sa v absoljutna panika !!!! A puk za starite AEZ v Germania ne berete grija, tam sa si bash eksperti i si znajat rabotata, taka 4e ne im kritikuvaite starite AEZ !!
81
1
 
3
 
! Отговори
ХЙУ преди 13 години
ЦЯЛА ЕВРОПА ДА ОТВОРИ ТРУДОВИЯТ СИ ПАЗАР ЗА БЪЛГАРИ И ДА НИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН,ТОГАВА ЩЕ ЗАТВОРИМ АЕЦ.ДА СПРАТ ДА НИ ДИСКРИМИНИРАТ,ЗАЩОТО ДАВАТ ПОДАНСТВО НА АРАБИ И ТУРЦИ ,А НА СБЪЛГАРИТЕ ДИСКРИМИНИРАТ С ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА РАБОТА И ШЕНГЕН.СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА И ВИЖТЕ КАК ВИ ЦАКА МИЛАТА ВИ ЕВРОПА.
80
2
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Германия като най-голям производител в света на вятърни генератори имат интерес да водят политика към ликвидиране на ядрената енергетика,,,Добре де. Стига свободни съчинения! Четете медиите подяволите! Преди 2 месеца, Германия удължи експлотационния период на АЕЦите си с 20 години!
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИМА ДОСТАТЪЧНО АЛТЕРНАТИВИ НО ЕНЕРГО ЛОБИСИТЕ ЩЕ ЛЪЖАТ И МАЖАТ ДО ПОСЛЕДНО ГОВОРИМ ЗА БРУТАЛНО СВИНСКИ ПЕЧАЛБИ ВСЕ ПАК
78
1
 
7
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Само наивниците мислят че ядрена авария на територията на съседна нам държава няма да ни засегне.За сведение в Румъния се изгражда АЕЦ Черна вода точно срещо България.Ама нали инвеститорите са френски и ние трявада се откажем от наща и да купуваме от тях.За сведение в Франция има 58 реактора Финландия строят Дания строят .Само ние спиран=ме строежа след като сме наляли 2 милиярда.Това ще бъде пирона в ковчега на БОКО тиквата.
77
0
 
2
 
! Отговори
Пожарникар преди 13 години
До 74.Ти трябва да си много непросветен, за да говориш така. Ремонтът е едно - ниво на сигурност е съвсем друго. Все едно да ме питаш защо колите "Мерцедес" се чупят?! Но при катастрофа с "Мерцедес" ще имаш много по-малко пожарения, отколкото при катастрофа с "Трабант", например. Боже, колко мъка има по този свят, Боже!
76
1
 
3
 
! Отговори
Интереси преди 13 години
Германия като най-голям производител в света на вятърни генератори имат интерес да водят политика към ликвидиране на ядрената енергетика. Цената на тока в Германия гони 50 цента. Може ли България да си позволи левче за киловат? Но на кой ли му пука?
75
0
 
0
 
! Отговори
До 73 преди 13 години
Грешиш