Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа

Еврокомисарят зове ЕС да преосмисли ядрената си енергетика
Обновена: 15 мар 2011 13:27 | 15 мар 2011 10:12, Елка Василева
206
Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, заяви пред радио "Дойчландфунк" еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Йотингер отбеляза, че проектът „Белене“ е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

Освен това съществуват въпроси по финансирането на проекта, добави еврокомисарят.

За АЕЦ „Белене“ в момента няма европейски инвеститори, отбелязва ИТАР-ТАСС. Само Русия проявява интерес за строителството й, но след случилото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече строящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност.

На срещата на ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, заяви пред германската телевизия А Ер Де еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Йотингер призова участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи, пише БТА.

"Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, изтъкна Йотингер пред германска телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Крайно време да се откажем от мръсната и опасна атомна енергия!
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм чул хората да са спрели да летят със самолети защотот самолетите може да падат!!!Това дето такива лольовци го лялят е безумие!
72
1
 
4
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Ако впрегнем глупостта на "екологстващите" в производството на ел. енергия, сигурно ще направим много ток ...... но пак няма да е достатъчен.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баси! На разни *** тук им е по-важно кой ще строи централата, от това, ще има ли България надеждни енергийни мощности. Ами като сте толкова прости, турете си перки ако щете и на задниците, ама много боб ще ви трябва, за да ги завъртите. Събиране и изваждане се учи в първи клас - толкова ли е трудно да си направите сметката, че без ядрени мощности, България ще се превърне в перманентен вносител на електричество. Което е и целта на мафиозите, които ви промиват тъпите мозъци.
70
3
 
1
 
! Отговори
Ало пожарникаря преди 13 години
Той и на Фукушима безопастността беше 90% по добра от останалите централи в това число и от тази на Козлодуй, ама виж какво стана.
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
#58,миналата година 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй беше половин година извън строя - в планиран или непланиран ремонттрябва да си много заблуден за да твърдиш че АЕЦ Козлодуй е най-добрата централа
68
1
 
2
 
! Отговори
ДО70 преди 13 години
КЪВ ДОХОД ИМАШ ВСИЧКО СЕ ПРЕПРОДАВА ОТ КОРПОРАЦИИТЕ ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ НЕЩО ОТИВА ЗА НАС "ДЪРЖАВАТА" САМО РАДИЯТА Е ЗА НАС ПЕЧАЛБАТА Е ЗА ДРУГИ
67
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Няма съмнение обаче, че е крайно време да се откажем от мръсната и опасна атомна енергия!
66
2
 
4
 
! Отговори
Айде , отиде и ... преди 13 години
едничката надежда на България да печели от нещо. В страната няма производство / ама никакво / , един кьорав туризъм, който бледнее пред условията ,например, които предлага една Турция. Абе нищо няма в тая държава. Само едни скапани данъци, а никой не мисли ,че за плащането им трябва хората да имат РАБОТА / и то прилично платена/. Бог да пази България !
65
3
 
5
 
! Отговори
До 39 пубера преди 13 години
"Глупостта е отличителна човешка черта"Голям философ се извъди. Да може и в Дания и Австрия да няма АЕЦ-и не знам но тогава имат доходи от друго. А тук това е един от малкото ни останали доходи като външен продукт. Много по-далеч от теб съм от "фрази натъпкани в" главата ми по "партийни събрания. "
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДАНИЯ НОРВЕГИЯ АВСТРИЯ ПРИМЕРНО КАТО НЯМАТ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ДА НЕ СА УМРЕЛИ ОТ ГЛАД ИЛИ ДА СА С РЕЖИМ НА ТОКА
63
4
 
6
 
! Отговори
сг преди 13 години
БОЛЕСТТА ГЕРБ ДА СЕ ОСПОКОИ МАЛКО ДА СПРАТ ДА ПИШАТ ДИВАЩИНИ,ЯПОНИЯ ИМА 58 ЦЕНРАЛИ СЛЕД КАТО СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ТЕЗИ ЦЕНТРАЛИ ЩЕ БЪДАТ ПОСТРОЕНИ ОТНОВО.Я ЛАПАЙТЕ МАКАРОНИ И С БОРИСОВ У ЗАВОДА ЗА ***.БОЛЕСТ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ОТ ГЕРБ И ПОЛИТИКАТА НА ГЕРБ УМРЯХА ДОСТА ХОРА.
62
2
 
1
 
! Отговори
тото11 преди 13 години
то и за земетресението в япония с такава сила като сегашното се случвало един път на 1000 години но се случи нали!!! а тука някакви лаици ми говорят за 100 години...??? ти запознат ли си изобщо с НПСЗР???
61
3
 
8
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Много ме кефят аргументите на тия дето са против АЕЦ-а. 99% от тях се заключават в 1 изречение с по 5 писмени грешки и без нито 1 факт! А другата страна им дава данни, цифри, цени, факти .....АМА НАЛИ УОРЛИК КАЗА ДА НЕ СТРОИМ БЕЛЕНЕ, ТА СЕГА ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ВИЕМ В ХОР С НЕГО! Като не щете ток - стойте си на тъмно! И гасете компютрите!
60
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Давай Гюнтер, смачкай тъпите ядрени картуни в България. Те дори не са и ядрени, защото в словосъчетанието "Руска ядрена централа" най важната дума за тях е "руска".
59
3
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 13 години
Скоро трябва да изведем от експлоатаци почти всички термични централи, след което идва ред да спрем и Козлодуй. И тогава анализаторе непоръбен, от какво ще произвеждаме електроенергия, за да задоволяваме вътрешните си потребности. Ще внасяме ли?! Това може би е по - малка зависимост ... *** кратуните, като се изказвате така, поне мислете с главите си, а не с други части.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за справка след чернобил милиони се разболяха от рак!!!!
57
2
 
9
 
! Отговори
Фак ю преди 13 години
Абе тези европед*раси от ЕС искат всичко да затворят в България , защо бе ????
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей такива *** докараха и Германия на този хал. Изгониха си ядрените специалисти в чужбина и когато изведнъж се светнат, че с вентилатори няма как да компенсират затворените ядрени мощности, ще трябва да викат китайци и японци, за да построят нови или икономиката им да премине в неандерталски режим.
55
5
 
5
 
! Отговори
тото11 преди 13 години
И що за безумие е да се строи централа,коятоняма да е наша и да ни направи зависима от руските изчадия! Строителството на аец белене е най-голямото национално предателство в съвременната ни история!!! Стоп на аец белене незабавно!!!