Брюксел отваря първи цигански катун

Общината нае парцел, за да направи лагер за каравани
Обновена: 5 авг 2011 07:00 | 5 авг 2011 07:00,
112
Брюксел отваря първи цигански катун
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Общината на Брюксел нае парцел, за да построи на него катун за прииждащите в страната роми. Катунът – по европейски образец – с ток и вода, на който ромите ще могат да паркират караваните си, ще бъде открит официално през септември.

Той ще бъде първи за кралството, което няма собствено ромско население, но е на пътя на странстващи ромски семейства.

Брюксел е предпочитано място за българските и румънските цигани, а след падането на визите за Сърбия, Албания и Македония миналия декември – и за стотици роми от Балканите, които са привлечени от социалните помощи в Белгия.

Решението, избрано от властите, обаче едва ли ще е от полза за българските роми, които живеят предимно у роднини или в необитавани къщи. Малцина от тях разполагат с каравани, които са задължително условие за ползване на мястото.

Общината на Брюксел реши да наеме един парцел в крайния квартал Харен, където на ромите ще бъде разрешено да паркират караваните си до три седмици. Мястото ще бъде достатъчно за 21 каравани, съобщи говорител на кметството.

Харен е избран заради сравнително ниските цени на земята. Столицата е получила терена за символичната сума от 1 евро за срок от 27 години. Циганското селище ще има ток и осигурено водоснабдяване, поясниха от кметството.

Управата на белгийската столица взе решението под натиска на жителите на друг периферен квартал – Недер-над-Хеембеек, където катунджиите се самонастаниха, а местните пропищяха от необичайните привички на нежеланите си съседи.

Под влияние на съседна Холандия селищата от каравани са обичайна гледка в Белгия, в която много хора с ограничени доходи избират този начин на бягство от високите наеми и цени на имотите. Лагерът в Харен обаче ще е първият, специално предназначен за ромски фамилии.

Междувременно британският вестник „Индипендънт” съобщи, че 10-те хиляди румънски и български роми, прогонени от Франция миналото лято, са се върнали в страната. Но сега живеят при по-лоши условия, тъй като възрастните са загубили работата си, а децата са пропуснали учебната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: брюкселромибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дано на наш *** толкова му хареса там, че забрави да се върне! И да вземе и брат`чедите! Само, че още на 3 ден местните хора ще пропищят! Защото тия от Брюксел идея си нямат, какво чудо ще им се натресе!
70
1
 
22
 
! Отговори
Циганин преди 12 години
Бързо максимален брой *** да се пренесеме у Белгиа. Там помощи, нещо чорафте и сме гот - тука треба да одиш да краднеш и да се мориш.
69
0
 
12
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
А-а-а.Не е първия!Първия го построиха га направиха централата на ЕС у Брюксел.*** е мноо по-скъп.
68
0
 
21
 
! Отговори
Archi преди 12 години
А ние сме пионери в тази област и още преди Брюксел го построихме в Градската градина в София пред Народноя театър. Там денонощно *** и българи си ядат, пият, ***, пеят *** се и спят по пеики и под дървета и храсти под будния поглед на Общинска охрана и полиция.Там никой не ти иска документ от къде си и как живееш, а купона е безкраен! Ние сме първи, а Брюксел ряпа да яде, от нас видя!
67
0
 
18
 
! Отговори
Helly преди 12 години
Тази идея изобщо не е нова - в Ирландия отдавна процидират по този начин - оградена територия с ток и вода и място за караваните. Ако караваната спре извън този периметър, например под прозорците на твоята къща - идва полицията и ги разкарва от там на момента. Явно няма спасение от тази напаст никъде, за жалост :(
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не забравяйте, че дори *** да отидат в Европа, тук ще дойдат други ***, още позле от Азия и Африка и гражданство ще им дадат
65
0
 
33
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
Ха да ви е честито, другари брюкселци! Таз година един, догодина - 1000 такива! Да им видите "благината" на т.нар. роми! Пък да ви питаме после, що не сте ги интегрирали.Да видим, кое ще е по-важно за вас - ромската "традиция", или законите ви...Само, да не правите някое театро - за наша поука, защото ще ви се стъжни!С *** договорка няма и плъзват като *** ;)
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да им земат по една сателитна чиния за връзка с космоса
63
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало държавата! Веднага да им се отпуснат каравани на нашите и да заминават! Не трябва да изпускат влака! Сега е момента да превземем кралството!
62
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Правозащитниците да съберат пари от собствените си джобове и да им купят каравани
61
0
 
25
 
! Отговори
аз не разбира преди 12 години
какви каравани имат ***? вие знаете ли колко струва една каравана и транспорта и?...а за това че *** са се върнали във Франция си беше ясно...само дето се изумих, че са имали работа и децата им са ходели на училище, тва вече е плод на същата развита фантазия, която вярва, че *** имат каравани и ще живеят в тях цивилизовано
60
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямали собствено ромско население....Ще е разберат колко са били щастливи до сега.:)
59
0
 
19
 
! Отговори
Шукар Манго преди 12 години
Да им помогнем с наште *** като ги изпратим безплатно в катуна"Брюксел" автоматически!
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега е моментът патриотичните и онези ла**а правозашитните и най миризливите "от хелзинки"да информират сичкото *** за тази облага докато на са се усетили мамалигарите.
57
0
 
27
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ще гласувам за Белгия на Евровизия-та... - почуствах ги близки...
56
0
 
28
 
! Отговори
МАНГО преди 12 години
МАШАЛЛА БРЮКСЕЛ.ЩЕ НИ УСЕТИТЕ ПО ДЖОБОВЕТЕ....ХЕЙ РЪЧИЧКИ ХЕЙ ГИ ДВЕ.
55
0
 
45
 
! Отговори
ined преди 12 години
Айде чистито Брюксел днес един катун, догодина 100...
54
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои насила искат да създадат белгийския Андерш Брайвик...
53
0
 
29
 
! Отговори
wtf преди 12 години
Браво бе, това ли е интеграцията? Ако искате им организирайте и семинар на тема "Как да крадем"!
52
0
 
36
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ЗАСМЕНЯМ каруца, на 160 хил км, лети жанти, ригинална боя металик, афтопилот, с куче за`ларма, многто глям шибадах- озад трабантуниг за КАРАВАНА. Спрафки- Факултето