Еврото навършва десет години в атмосфера на криза

Валутата не успя спечели нито сърцата, нито пазарите в Европа
1 яну 2012 11:34, Златко Желев
15
Еврото навършва десет години в атмосфера на криза
Снимка: Reuters

Еврото се наложи от десет години в портмонетата на милиони европейци без обаче да успее да спечели нито сърцата им, нито пазарите, които днес поставят под въпрос съществуването му, информира Франс прес.

Използвана още от 1999 година на финансовите пазари, единната европейска валута нахлу във всекидневието на 12 европейски страни на 1 януари 2002 година, а франковете, дойче марките и италианските лири си отидоха.

Днес еврозоната обединява 332 милиона души в 17 страни. В средата на 2011 година в обращение имаше 14,2 милиарда банкноти и 95,6 милиарда монети на обща стойност близо 870 милиарда евро, по данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Политици и икономисти не престават да изтъкват ползите от единната валута:

"По-голям избор и стабилни цени за потребителите, повече сигурност и възможности за предприятията ипазарите", както и "осезаем признак за европейска идентичност" - така Европейската комисия хвали еврото в интернет сайта си.

Само че с дълговата криза, започнала в Гърция през 2010 година, преди постепенно да завладее цялата еврозона, старите дрязги излязоха отново на повърхността, евроскептиците добиха по-голяма увереност и недоверието между страните от Севера и Юга никога не е било така ярко изразено.

"Въпреки безспорните му предимства при пътуване, потребителите така и не се почувстваха щастливи с еврото, у тях си остана първоначалното усещане за покачване на цените", отбелязва Андре Сапир, икономист от центъра Брюгел за проучване на икономическата политика в Европа.

ЕЦБ действително се постара да бди за стабилността на цените от 1999 година, ограничавайки инфлацията до 2 процента, но потребителите се вторачиха във всекидневните си покупки на хляб и бензин и останаха с усещането за ускоряване на инфлацията във всички страни, приели еврото.

А онези, които продължават да обръщат цените в предишните си национални валути, сравняват с цените отпреди 10 години, на което пък се дължи общото усещане за по-висока инфлацията у повечето европейци, обяснява Андре Сапир.

А европейската идентичност, която трябваше да бъде циментирана от еврото, понесе тежък удар с дълговата криза и безкрайните разправии как да се излезе от нея - с германците, хулещи гърците за техния "мързел", и италианците и французите, преоткрили езика на омразата срещу Германия.

През декември страните от еврозоната се споразумяха за засилят бюджетната дисциплина в европейските договори, но без да прекрачат прага на федерализма.

Никой обаче не мисли сериозно за връщане към предишните национални валути, въпреки че носталгията се шири все повече, особено сред германците, които бяха много привързани към дойче марката - синоним на следвоенното икономическо чудо - и които имат усещането, че вечно плащат заради съседите си.

Евентуален края на еврото би бил катастрофален за европейските банки заради предвидимото обезценяване на валутите на страните от Южна Европа, на които те са кредиторки, подчертават икономистите. А в Германия, чиято валута значително би поскъпнала, конкурентоспособността в износа ще се стопи и това ще доведе до масова загуба на работни места.

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман неотдавна изтъкна с ирония по повод слуховете за тайно печатане на марки във федералната република:

"Няма план Б, няма печатарски машини в мазето на Бундесбанк", посочи той.


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Нещо не сте наясно.. преди 8 години
Ако има криза в Гърция , то тя засяга държавните учереждения и предприятия.
Частните фирми , са БОГАТИ с капиталите си и възможностите си.
СОЦИАЛНИТЕ ГЛЕЗОТИИ,които ползваха гърците ,просто ще умрат-ТЕ ОТИВАТ В МИНАЛОТО!
Точно това е НЕЩОТО,което гърците ,не могат да преживеят---СОЦИАЛНИТЕ ЕКСТРИ!
...но, ще се наложи да се разделят с тях!
Всички други "приказки" за излизане от ЕС ...и пр.---са, ПРИКАЗКИ ОТ 1001-НОЩ...!
БЕЗ, ЕС-----ГЪРЦИЯ-сама....,НЯМА БЪДЕЩЕ!
ФАЛИТА ИМ Е ....ОСИГУРАЦИЯ...
14
1
 
2
 
! Отговори
vhgffd преди 8 години
Така става с валута която е направена да зароби народа и по малките държави.Господ си знае работата.
13
3
 
0
 
! Отговори
до всички тъпаци преди 8 години
Нека всички знаят и да забравят този мит за гръцкия мързел, че взимали само кредити и ги харчели по незнам си какъв несериозен начин без отговорност и трвога!!! Гърция преди фалит беше с външен дълг към тираните от МВФ и ЦЕБ около 120% от БВП, за разлика от други евро-членки с много по-висок!! На скоро бях в Гърция и незнаете колко са уредени и далеч от мързеливи. Причините за ликвидирането на тази държава са ви много далечни за IQ-то и ограничените факти, с които сте запознати.
12
7
 
6
 
! Отговори
акуд преди 8 години
ЕС трябва да оцелее, това е "щита" за БЪЛГАРИЯ и Балканите. Не виждате ли индианците от анадола напират, щото скоро ще се приключи с петрола и ще трябва да ядат тръни и камъни
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да се срине тази година дано!
10
2
 
4
 
! Отговори
За 9 преди 8 години
Ало 9...
При правителствата е друго,там се задължава държавата, да вземе заем от чифутските банки.
"документални.кум" има много филми,които обясняват схемата.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като че ли банките ви карат насила да взимате заеми и да ги харчите за глупости....
Човек, който взима заеми за глупости е логично да фалира.
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дано му е последната!
7
6
 
9
 
! Отговори
ISTINATA преди 8 години
Много си ***, Страндже.

Гърция закъса не толкова заради разходите, колкото заради лихвите, които дължи по заемите, отпускани ЩЕДРО от френски и немски банки. Никой не е прокопсал от банки, В ТОВА ЧИСЛО ИТАЛИЯ, ИРЛАНДИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, УНГАРИЯ, ...
6
4
 
13
 
! Отговори
до пишман Икономиста преди 8 години
Икономист,фалираха,щото произвеждаха за 100,а харчеха 300,за да си подържат изкуственият стандарт.Набутаха ги в еврозоната,щото Голдман Сакс им стъкми счетоводството,за да изглеждат готови за еврозоната.На тях и спагетогризците.И защото имаха гео-стратегическо положение,по време на Студената война.Ако приравнят заплатите с китайските и забранят на борсата да се връткат повече пари отколкото икономиката произвежда,може и да се оправи работата.
5
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
нямам нищо против еврото като валута..даже напротив....трябва да има конкуренция на кървавите долари...имам против обаче към ЕС..на сила ни набутаха в него нашите управлявали ни по него време политици...не направиха референдум защото знаеха мнението на българина
4
6
 
21
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Много си ***, Страндже.

Гърция закъса не толкова заради разходите, колкото заради лихвите, които дължи по заемите, отпускани ЩЕДРО от френски и немски банки. Никой не е прокопсал от банки, В ТОВА ЧИСЛО ИТАЛИЯ, ИРЛАНДИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, УНГАРИЯ, ...
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който мрази парите, и парите го мразят. Аз обичам евърца и те идват при мене.
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано финикийците се обръщат в незнайните си гробове!!! Благодарение на тях сега целия свят робува на скапаните пари!
1
14
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 8 години
Мързеливи византийци... - изритайте ги и ги оставете да умрат от глад!!!...