Руският газ намаля. Москва мълчи!

8 страни са засегнати, сред тях и ние, ЕК обсъжда
Обновена: 3 фев 2012 18:44 | 3 фев 2012 15:45,
262
Руският газ намаля. Москва мълчи!
Снимка: Reuters

Осем страни се оказаха днес с намалени газови доставки от Русия.

Наред с Полша, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния, Гърция и Италия, в списъка се оказа и България. Засега Москва мълчи по темата.

Европейската комисия веднага отреагира, но обяви, че засега не възнамерява да предприема действия в помощ на страните, чиито газови доставки бяха намалени от "Газпром".

Говорител на енергийния комисар Гюнтер Йотингер заяви, че всички засегнати страни се справят с положението, като използват резервите си, купуват допълнителни количества синьо гориво от съседи или използват терминалите си за втечнен газ.

Още по темата

"Ситуацията не е критична. Ще говорим за такава, ако настъпи съществено намаляване на доставките и ако пазарните механизми не работят. В момента европейските хранилища са пълни", заяви говорителят.

Според Еврокомисията най-сериозно засегнати са Австрия, чиито доставки вчера са били с една трета по-малко от обичайните и Италия - с една четвърт по-малко.

Ройтерс съобщи, че количествата за България, Румъния, Гърция и останалите балкански потребители на руски газ също са спаднали с една трета.

Въпреки това Еврокомисията смята, че страните ще успеят да се справят. Оттам дадоха за пример Полша, която се е договорила с Германия, чиито доставки не са засегнати, да си дръпне нужния й газ от преминаващата през територията й германска тръба.

Словакия и Австрия са си сложили с финансовата помощ на ЕС компресори за обратно изпомпване на синьото гориво и можели да разчитат на западните си съседи.

За България през 2009 г. също бяха заделени около 45 млн. евро от европейския бюджет за изграждане на газови връзки с Румъния и Гърция, но двете системи още не работят.

Все пак Брюксел е информирал за ситуацията доставчиците на газ, собствениците на тръбопроводите, потребителските организации и страните членки, които заседават в групата за газова координация и може да ги свика спешно през почивните дни, ако положението се влоши.

Говорителят на енергийния еврокомисар съобщи, че Гюнтер Йотингер няма пряка връзка с ръководството на "Газпром" и се информира за действията на компанията чрез руското посолство в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
8
 
6
 
! Отговори
@214 преди 12 години
Москва пламти тоя път ама по-скоро ламти. позитанци скрийте се някъде
173
7
 
5
 
! Отговори
артемида преди 12 години
Няма страшно, бе..Америка ще ви поднесе газ на тепсия.....
172
5
 
7
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Имам идея да се направи паметник на жертвите на капитализма, състоящ се от четири фигури: едната на клошар, ровещ в кофа за ***, другата на просяк протегнал ръка, третата на бездомник лежащ на земята и последната на ***!
171
2
 
2
 
! Отговори
Боко, помисли малко! преди 12 години
Умора, слабост, колебание, всичко го остави. Ръката му машинално пресегна и взе брадвата; той машинално излезе из дупката си, машинално мина, като се сниши зад чувалите с жито; изправи се побледнял като мъртвец, спусна се въз Емексиза, който стоеше гърбом, и заби брадвата в тила му. Всичко това той извърши като насън. Турчинът грухна на земята, без да гъкне.
170
0
 
2
 
! Отговори
до 223 от славянин преди 12 години
Както и ГМО-тата!
169
0
 
8
 
! Отговори
Под игото преди 12 години
Вратата се удари силно.- Воденчарю, отвори! - извикаха по турски. Той пристъпи към вратата, натисна хубаво ключалката и се обърна пребледнял.Вратата се блъснаха пак и нов вик се чу, последванот кучешко джавкане.- Авджии - продума си воденчарят, който позна, че лае хрътка.- Какво ще правят тия проклетници! Тук е Емексиз Пехливан.Емексиз Пехливан, най-лютият пладнешки и нощен злодеец, беше разпространил ужас по околността. Преди две недели беше изсякъл цялата челяд на Ганча Даалият, в село Иваново. За него също казваха, и не нахалост, че отрязал главата на детето, което вчера докараха на кола в града.Вратата трещеше от ударите. - Аман - крещеше отчаяно воденчарят, - помогнете, хора! Няма ли кой? Марийке, ела мари! - викаше той отчаяно и безсъзнателно просеше помощ от слабото дете.Краличът следеше досега неподвижен сцената, която се разиграваше отпреде му, краката му трепереха неестествено, косата му настръхваше и студени тръпки пъплеха под кожата му.Всичко това, що изпита и видя тая вечер, от Марковата къща дотука, беше така неочаквано и страшно, щото му се струваше, че е сън. Писъкът на куршумите по-напред и после трясъкът на гръмотевицата и сега ечеха в ушите му. Мислите му се замъглиха. От най-напред той помисли, че турците идеха за него и че съдбата му е решена. Убеждението за пълната си безпомощност уби всичката му енергия, остана му само толкова, колкото да се предаде в ръцете на турците, за да избави воденчаря от отговорност. Но когато се видя, че ще бъде зрител на много по-ужасно нещо, и когато чу, че воденчарят викаше Марийка на помощ, луд гняв и отчаяние запали кръвта му. Той досега не беше видял кръв, но турците му се видяха като мухи. Умора, слабост, колебание, всичко го остави. Ръката му машинално пресегна и взе брадвата; той машинално излезе из дупката си, машинално мина, като се сниши зад чувалите с жито; изправи се побледнял като мъртвец, спусна се въз Емексиза, който стоеше гърбом, и заби брадвата в тила му. Всичко това той извърши като насън. Турчинът грухна на земята, без да гъкне.
168
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците са си лъжци и гадове
167
2
 
5
 
! Отговори
Ъпсурт преди 12 години
чалмата,дръпнатият и пияният руснак им разказаха играта на колонизаторите...
166
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В това време *** се беше крадешком приближил, спрял и втренчил очи в Огнянова. По безсмисленото му идиотско лице играеше някаква странна усмивка. В тоя лишен от разум поглед се четеше и дружелюбност, и страх, и удивление, които възбуждаше Бойчо в душата на Мунча. Преди години той беше изпсувал Мохамеда пред един онбашия, който го беше прострял мъртъв от бой. Оттогава в затъмнялото му съзнание беше оцеляло само едно чувство, само една мисъл, само един проблясък: ужасна, демонска омраза против турците. Като се улучи случаен зрител при убиването на двамата във воденицата и при погребението им в ямата, той доби непостижимо удивление и страхопочитание към Огнянова. Това чувство приличаше почти на култ. Той го наричаше "Руссиан", неизвестно добре защо. Из най-напред се уплаши от него на чардака, нея нощ, по-после привикна на Огнянова, който посещаваше често манастира. Той се пулеше в него и не сваляше очи; считаше го свой покровител. Когато го обиждаха манастирските ратаи, той ги заплашваше с Руссиана:"Ждъ кажа на Русссиана, и вассс да заколи!" И търкаше пръста на гърлото си. Но никой не отбираше смисъла на думите му; и за щастие, защото той ги повтаряше и в града, когато ходеше.
165
0
 
1
 
! Отговори
до 215 преди 12 години
Това го учехме на изуст едно време :)
164
2
 
4
 
! Отговори
Кретени преди 12 години
Къде се покриха червените активисти, които не искат за правим проучвания и добив на българска газ ? Защо сега не протестират против дефицита на вносната руска газ ? При недостиг или спиране на газта през зимата, предлагам първо на тях по списък да им бъде спирано отоплението !
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От сибирските мрачни хижи,от каменния Петроград,презрели делничните грижи,червените тълпи се нижат,сплотени твърдо брат до брат.А тъй жестока е борбата!Отде не плъзна хищен враг?И кой престъпник на земятане тръгна с кървав нож в ръкатада сее ужаси и мрак?Налете с кървави пълчищанастръхналият Капитал,обърна в дим и пепелищана Сибир мирните селища,вериги нови изковал.Но гръмна мълния метежнанад синовете на нощтаи в свойта участ неизбежнастопиха се кат преспа снежнанедоброими пълчища.Безумец е, кой хвърля шепапръст - с пръст слънцето да затъмни,и кой надежда храни слепада спре стихията свирепана океанските вълни.
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смирненски и Вапцаров са едни от най-великите български поети.
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В утрото на светла eра, с факела на нова вера,идат бодри ескадрони с устрем горд и набег смел,а над тях, кат хищни птици, кат настръхнали орлици,спускат се и разпиляват гръм шрапнел подир шрапнел. Кон изправя се, изцвили и отронил сетни сили,грохне мъртъв на земята някой воин поразен.В миг уплашен спира коня, но наново той догонястъпките на ескадрона, в общий прилив устремен. И развели буйни гриви, над пожънатите ниви,като вихър отминават ескадрон след ескадрон.Под копитата извива прах на облачета сивии премрежва с бронзов блясък огнения хоризонт. Ето татък край върбите екнаха пушкала скритии вълни от кървав пламък срещнаха се гръд със гръд;сви се буря безпощадна, зазвънтя стомана хладна кратка схватка и наново ескадроните летят... Ах, летете, ескадрони! В устрема ви милионипогледи са приковани със надежда и любов.Свил десницата корава, целий свят се днес изправястреснат, трогнат, очарован от победния ви зов. Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сградана световната неправда, на сподавения стони човекът да намери зад открехнатите дверимъртви старите химери на бездушния закон. Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,вий развихрени предтечи на безоблачните дни!С буря, мълния и грохот възвестете гордий походна възбунените роби, на червените вълни! И когато сетний камък на обгьрнатия в пламъки разруха древен замък се отрони в пепелта,вий слезнете от конете и земята целунете възцарете вечна обич, вечна правда на света.
160
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХРИСТО СМИРНЕНСКИМосква, Москва!Ти ярко пак пламтиш,ти пак туптиш!Ти пак си огнено сърцеи с ясна пурпурна усмивка бдишнад братски стиснати ръце...
159
3
 
1
 
! Отговори
фен на цар Симеон преди 12 години
Русофилско *** - продаваше свободата си по 95 долара за 1000 м3, ***, преоценен! Именно защото *** ти купуваха всичките *** сега не можеш да произведеш дори една дефектна лява обувка. Навиците са 2рото аз, несретнико!
158
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
208, аз не се оплаквам от нищо особено. Има само 2-3 неща, които ме дразнят: ЮДа слушам руска реч, да гледам *** физиономии и да чета комунистическата плява. Иначе в БГ си е съвсем прилично!
157
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е, на кривия... косъма му пречи, та така и на България все целия свят й пречи да покаже потенциала си.
156
1
 
2
 
! Отговори
до 205 преди 12 години
На българина всички са му врагове. Все някой ни е виновен. Като почнем от личния си живот и стигнем до международната политика, дето има ,,заговор,, срещу България. Първо ни бяха виновни 500 години турско робство, после фашистите, сега комунистите, след 30 години демократите и т.н.
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ot uter idva ot AMERKA spokoino