Брюксел закичва всеки европеец с данъчно ЕГН

Мярката е срещу измамите и недекларирането на приходи
Обновена: 30 юни 2012 15:13 | 30 юни 2012 15:13,
122
Брюксел закичва всеки европеец с данъчно ЕГН
Снимка: Reuters

Европейската комисия обмисля въвеждането на данъчно ЕГН, като мярка срещу данъчните измами и недекларирането на приходи.

В документ, издаден в Брюксел се казва, че до края на годината Комисията ще е готова с експертна оценка на въздействието за въвеждане на данъчен идентификационен номер и ако тя е положителна, ще изготви законодателно предложение за въвеждането му.

Идеята е всяко частно лице или фирма, подлежаща на данъчно облагане, да има такъв номер. Чрез него ще бъде по-лесно проследяването на парични потоци в други страни членки, както и извън съюза. Ще се улесни и работата на данъчните за лица и фирми, които декларират приходи в друга държава от ЕС, както и идентификацията на данъкоплатците.

Според Еврокомисията вземането на мерки срещу данъчните измами и избягването на плащането на данъци е спешна необходимост, тъй като броят им застрашително нараства.

Една пета от приходите на европейската икономика не се облагат, сигнализира Брюксел.

България е най-силно засегнатата държава в ЕС от проблема, тъй като над 32% от брутния й вътрешен продукт остава необложен при средно за съюза – 19%.

Еврокомисията обръща внимание, че неплащането на данъци и измамите ограничават възможностите на страните членки да събират по-големи приходи и да водят собствена икономическа политика.

Във времена на фискална консолидация, когато държавите трябва да орязват разходи и да увеличават приходите, данъчните измами правят тези задачи по-трудно изпълними, се казва в документа на Еврокомисията.

Брюксел разработва софтуер, който ще предложи на данъчните администрации в ЕС, за да улесни размяната на информация за поведението на данъкоплатците. Страните членки обаче ще решават дали да ги въведат, тъй като данъчната сфера е национална компетенция.

До края на годината ще бъде предложено и въвеждането на автоматичен достъп до националните бази данни за ДДС за всички страни членки, а също и изравняване на минималните наказания за данъчни измами и избягване на плащания в 27-те държави членки.

Еврокомисията предлага създаването още на международни одиторски екипи на принципа на тези, които борят тероризма и престъпността. Тяхната задача ще бъде да следят банковите преводи към офшорни зони и данъчни убежища. В офшорки в ЕС сега се държат 35% от небанковите депозити.

Препоръчва се и сключването на нови споразумения за разкриване на банковата тайна между ЕС и данъчни оазиси като Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Сан Марино и Андора.

Европарламентът и страните членки в момента разглеждат предложение за разширяване на обхвата на директивата за спестяванията, за да се регламентира облагането на структурираните пенсионни фондове и някои по-нови застрахователни продукти, които сега не подлежат на облагане.

ЕС отчаяно се нуждае от подобряване на ефективността и ефикасността на събиране на данъците, за да подпомогне усилията за данъчна консолидация, тъй като сега необложените приходи намаляват възможностите за маневриране и правителствата са принудени да увеличават данъците, за да си набавят нужните приходи, което удря гражданите и бизнеса, които най-често са добросъвестни данъкоплатци, се казва в документа на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
18
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Ами това е "новият световен ред"! Пълен контрол над мравките и пълно изцеждане,за да може малката и сговорна юдейска компания да става все по-богата. Кога ли ще им писне на хората и тогава....
91
2
 
45
 
! Отговори
ан преди 11 години
КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ ВСИЧКИ ВЪВ ЕСС ЩЕ ИМАТ МОНТИРАН ЧИП В МОЗЪЦИТЕ. ТОЗИ ЧИП ЩЕ СЕ КОМАНДВА ОТ ГЛАВНИЯТ КОМП В БРЮКСЕЛ. ПО ТОЗИ НАЧИН ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ ЩЕ ЗНАЯТ ЗА ВСЯКА ОВЦА КЪДЕЕ И КАКВО ПРАВИ. КОЛКО ТРЕВА Е ИЗПАСЛА КОЛКО МЛЯКО И ВЪЛНА Е ДАЛА. АКО НЕ ИМ ХАРЕСА МЛЕКОНАДОЯ И ВЪЛНАТА ОВЦАТА ЗАМИНАВА ЗА КЛАННИЦАТА. ЕТО ТОВАЕ СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА ПО ЕСС СТАНДАРД ДРУГАРИ МУТРЕСТАНЦИ. ДА ВИЕ ЧЕСТИТА ДРУГАРИ. УРААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
90
2
 
35
 
! Отговори
ДЕДО преди 11 години
Да ми закичат дедовия !!!!! Да го надедовя на европата.комисията и сичките комисарки !!!! назад към Азиатския съюз - Русия,Китай, Япония ,Индия и още некой с повечко пароци !!!!
89
0
 
26
 
! Отговори
Демотивиращ социал преди 11 години
Тепърва ще разбира българинът, как в много от богатите държави и по стари членове на ЕС от преди години, обикновените хора от народът са приучени да живеят по скромно и натясничко,често пъти избирайки и под наем и доброволно ограничавайки сами ламтежа си за голяма лична и недвижима собственост, само за да изпитат задоволството че са наказали и изиграли данъчните власти и не плащат високите прогресивни данъци за притежаването на по голяма собственост на безпощадно хищната данъчна система!
88
11
 
8
 
! Отговори
пак преди 11 години
като вярваш в бог то това не значе че съществува
87
4
 
5
 
! Отговори
пак преди 11 години
пак ли ти бе томасе ....ходи се моли в църквата стига си писал глупости ставаш банален!!!
86
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука пишат някакви адски смешници. Щели да излязат от ЕС! И като излезеш от ЕС, къде отиваш? На бунището. Като че ли сега някой ви е забранил да произвеждате и да изнасяте.
85
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
възродената римска империя определя квоти - какво и колко можем да произвездаме--------------- Toва може да го каже само болен мозък.
84
7
 
10
 
! Отговори
Томас преди 11 години
68Там е работата, че ти не познаваш нито вярващите нито Бог - както какъв твърдиш, че ако еди си какво еди си какво? Това, че не разбираш Божиите действия, не значи, че няма Бог. Вярващите не искат да живеят, като масата в света - не искат да живеят в охолство и слепота. Да казваш истината не е мрънкане. Като повярва човек нещата не потичат по мед и масло - напротив, тогава идват трудности и изпитания. Вярващия не гледа да краде, не гледа лесните печалби, не гледа постигне на нещо с рушвет.
83
1
 
4
 
! Отговори
jet преди 11 години
nqkoy moje li da mi dade suvet??vzel sam ot jet credit 20000lv!!!-trqbva li da gi vru6tam???i
82
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдират ли ви кожата бре ***...xaxaxaxaxaaaaaa
81
0
 
32
 
! Отговори
ime преди 11 години
Ако заплатата ви е 1000 лв данъците не са 300 лв а многоповече, 300 лв са директните които плащате от 1000лв след това от останалите 700 докато ги харчите плащате още 140 - 20 процента ддс остават 560 ,когато купувате акцизни стоки плащате и акциз ,когато плащате вносни още 10 процента мито, като добавите и местните данъци и някоя друга глоба и ще разберете че от 1000 лв плащате 700 за данъци
80
2
 
21
 
! Отговори
Бачкатор преди 11 години
Предвид казаното от Фактите, на кого и за какво да плащам данъци? На оядени нищоправци, дето се опитват да ми вземат залъка от устата и да ме юркат да работя до смърт за да има за техните търбуси ли? Ай ....
79
0
 
8
 
! Отговори
Андрешков авер преди 11 години
Подготвям едно ново, широко, удобно и лепкаво блато. Скоро ще го населя и с крокодили. Ще ги храня редовно с тлъсти корумпирани чиновници.
78
1
 
10
 
! Отговори
Фактите преди 11 години
Ако заплатата ви реално е около 1000лв, близо 300лв са данъците ви, в т.ч. осигуровки, здравни, фонд безработица и т.н. Срещу тези пари получавате:- обещание за пенсия ... ако доживеете 67 или повече години и има къде да направите стаж- здравна помощ, ако си платите избор на екип, дарение на болницата или просто си платите ... но в чужбина за да оживеете- комунални услуги от типа на почистване на улици, смет и поддръжка на сгради, които съществуват само на хартия- инфраструктура от соца ...
77
1
 
32
 
! Отговори
Вън от HATO и ЕС ! преди 11 години
Това са тумба дебелогъ3и мазни търтеи - нищоправещи, но коварни и хитри шуробаджанашки назначени чиновници (като нашите геpбaджии), чиято изконна мечта е пожизнено да си живуркат в сладко охолство с многохилядни евро месечни заплати, естествено на гърба на инициативните и работещи почтени хора! Ако България е решила да се съхрани като суверенна държавa с достоен народ, незабавно трябва да се разграничи от тези узаконени мафиотски заробващи структури! Някой да е видял нещо положително от тях???
76
2
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 11 години
Аз отдавна съм посочил правилното място за бирника - в блатото. А сега ще добавя, че ще потъва бавно и мъчително.
75
1
 
19
 
! Отговори
Просто и ясно преди 11 години
Никой не може да убеди хората, че данъците им се разходват в името и за благото на обществото. Очевадни са разрастващите се напълно излишни и корумпирани администрации, краденето от обществени, здравни и пенсионни фондове в огромни размери, бездънните бюрократични ями и т.н. България нито е изключение, нито е номер едно сред въпросните паразитни структури, така, че неплащането на данъци си има напълно логична причина - хората се чувстват излъгани и ограбени от правителствата си.
74
4
 
0
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
Не е тайна но за повечето НОМЕРАТА бяха на самооблагане и самоогрничаване според дохода!
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А чиповете кога:))))