Дойче веле: Недостигa демокрация в София и Букурещ

В двете страни има тенденции за окопаване на политическите елити
Обновена: 22 юли 2012 19:33 | 22 юли 2012 18:04,
359
Дойче веле: Недостигa демокрация в София и Букурещ
Снимка: Reuters

Негативните оценки за България и Румъния в мониторинговите доклади на Европейската комисия са следствие от "недостига от демокрация" в тези страни, твърди германски експерт, цитиран от "Дойче веле".

В аналитичния материал, поместен на уебсайта на медиата, се цитира мнението на професора по история от Лайпцигския университет Волфганг Хьопкен, че този недостиг се дължи отчасти на факта, че България и Румъния имат малък опит в поддържането на демократични системи.

Експертът по история на Югоизточна Европа казва, че преди Втората световна война двете страни са били лишени от стабилна демократична база, а появилите се след това комунистически режими са задълбочили проблема, създавайки недоверие към публичните институции.

Още по темата
Според Хьопкен след падането на Желязната завеса липсата на демократични традиции е представлявала "голямо препятствие" пред обществата в България и Румъния.

"Да се очаква незабавното установяване на демократичен ред би било наивно", заявява лайпцигският учен.

В анализа на германското радио се цитира и Франц-Лотар Алтман, професор по международни отношения от Букурещкия университет, който посочва, че Румъния и България се нуждаят от парламентарна култура и политическа дискусия.

"Зад това се крие основната концепция, че моят политически опонент е враг, който трябва да бъде сразен с всички средства", констатира Алтман.

"Дойче веле" допълва, че вследствие на всичко това политическите елити в България и Румъния проявяват тенденция да се съсредоточават главно върху укрепване на позициите си.

"От тяхна гледна точка [на елитите] конституцията е символична формалност. Понякога поведението на тези елити е крещящо неконституционно. Чрез различни трикове те се опитват да подкопаят независимостта на съдебната власт, да ограничат правомощията на конституционните съдилища и да ерозират силата на публичните институции", коментира изданието.

Коментарът "Дойче веле" завършва с констатацията, че намесата на Европейската комисия е дала вече някои резултати - премиерите на Румъния Виктор Понта и на Унгария Виктор Орбан се отказаха от някои свои спорни ходове.

"Има и признаци, че България гледа по-сериозно на проблемите с корупцията и организираната престъпност", заключава германското радио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм *** ,но ти предлагам да ме хванеш за .*** !
219
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Боко твърди , че по-демократично правителство от неговото няма ! Чудя се ,на кой да вярвам - на Боко сикаджията или на Дойче веле ?!
218
4
 
3
 
! Отговори
Качо преди 11 години
Да, знам за неколко убити оъ комунистите след 9-ти - неколко мераклии да се снимат с партизански глави, героите от жандармерията, затрили дечицата от Ястребино, неколко специалисти по вадене на нокти в полицията, "елитът", ял и пил с германците и псувал царя, че не иска да изпрати войската на източния фронт...Общо взето и французи, и холандци, и белгийци, и италианци, да не говорим за гърци и сърби са се отнесли доста по-сурово с феновете на германците в страните си
217
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистите не само избиха интелектуалците при завземането на властта у нас с помощта на окупационните войски на СССР. Освен това по време на цялото комунистическо управление се гледаше с лошо око на интелигенцията. Заплащането на труда на лекари, учители и инженери беше многократно по-ниско от реално вложения от тях труд и това е известен факт. Сега продължава тази пропаганда. При последното увеличение на нощния труд на лекарите с 50 стотинки започна масова кампания срещу цялото съсловие.
216
0
 
2
 
! Отговори
до 271 преди 11 години
Точно за това става дума. Геноцидът си е геноцид и старата номенклатура управлява днес. Това не означава, че хората им имат доверие.
215
0
 
6
 
! Отговори
demos преди 11 години
Да,няма да има ревизия на комунистите,които станаха милионери за една вечер.Казват,че е минало време т.е. чакат да мине давностния срок.Един среден счетоводител може да проследи забогатяването много лесно,като се видят колко данъци е платил другаря,колко имота е продал ,колко е заменил или колко е закупил.Това е аритметика за първокурсник бъдещ икономист.Но...в когото са парите,в него е властта,така че няма да стане,каквото и да ви говорят.Бойко обеща нещо ,но до сега виждаме само пушилка.
214
3
 
2
 
! Отговори
Пешо Комунето преди 11 години
На куц мозък лагерите му пречат да блесне! хаха1Те тези дето са били в лагери отдавна вече си получиха екстрите и си налегат парцала. Не става ясно защо некви смешници само останаха да цикат на чужд гроб...
213
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Костов е виновен за всичко
212
7
 
1
 
! Отговори
Пешо Комунето преди 11 години
И колко точно човека умориха комунистите в тези лагери, че нещо не стана ясно? Ако се верва на една карта, станала популярна на плаката по време на първите избори, би трябвало България да е намалила наполовина популацията си. Десетките хиляди избити би трябвало да са напълнили цели полета с гробове... Де ги? Или сме ги изнасяли на консерви за гладните в Африка?Легендарните кланета по лагерите всъщност се свеждат до Сашо Сладура, бащата на Богдана Карадочева и още 2-3-***...
211
1
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
MNOGO 4ETKI NA GERMANIA NO GERMANIA JIVEE 21 VEK I E SKASALA SAS TOVA KOETO VIE SI MISLITE VIE STE 1940 GODINA . DEMOKRACIA 4OVECHTINA, A NE ZLOBA I FACHIZAM . NA ZAPAD KOMANDVA VLASTA DARJAVATA A NE FUTBOLNI AGITKI I ROKERI.
210
0
 
8
 
! Отговори
говежди надежди преди 11 години
Ех,ако конфискуваха и милиардите на незаконно забогателите в прехода,цена нямаше да имат.Но никой няма такова намерение. При неравен старт всичко е опорочено още в началото и никога няма да има оправия.
209
0
 
5
 
! Отговори
demos преди 11 години
Лайпциският учен е стигнал до тия умозаключения,след утринната си гаргара на устната кухина.Той не е разбрал,че в България парите са в комунистите,другите партии и партийки са пипалата на октопода и още няколко поколения ще е така т.е. децата ни ще остареят в псевдодемократично бандитско общество.
208
1
 
6
 
! Отговори
за сведение на 258 преди 11 години
миналото трябва да се помни , за да не се повтаря
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
258При това така изнагляха, че дори обясняват колко по добре е било в кочинката тогава, от това да си свободен сега.
206
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
258Знаеш ли защо не си прав ?Защото тези, които създадоха лагерите, изтрепаха маса българи и прецакаха 3 поколения българи, сега се прекръстиха на БСП и всячески се опитват да забравим какво беше.
205
0
 
3
 
! Отговори
асдф преди 11 години
"Не достига" се пише отделно!
204
2
 
8
 
! Отговори
Тиквата преди 11 години
Бай Милиционер прави избори в Белоградчик,и ако това не е демокрация какво е!?
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За голямо съжаление трудно можеш да забогатееш честно,само с труда си,без да експлоатираш други хора,освен ако си Марк Цукерберг.Пустата алчност изяжда главата и когато няма пасти идва Парижката комуна,ВОССР ,арабско лято и.т.н.Циклите на живота.
202
5
 
4
 
! Отговори
Стуци до 252 преди 11 години
Знхаеш ли защо в Брюксел са в 21 век, а ние сме в 19? Щото там гледат напред, а такива като тебе се взират само в сенките от миналото и за да са им по-тъмни и страшни, си светят с факли от катран, който изцеждат от душичката си!
201
1
 
7
 
! Отговори
без коментар преди 11 години
ЕС не е излязла с ясно становище по въпроса с концлагерите в България. България също няма да излезе с таковаВсички знаят колко проблеми създават т.нар. *** барони и колко са недосегаеми. В същото време и засега е осъден само цар Киро. Малко познат факт е, че той е един от малкото свидетели срещу садистите в лагера на смъртта в Ловеч. ...