Дойче веле: Недостигa демокрация в София и Букурещ

В двете страни има тенденции за окопаване на политическите елити
Обновена: 22 юли 2012 19:33 | 22 юли 2012 18:04,
359
Дойче веле: Недостигa демокрация в София и Букурещ
Снимка: Reuters

Негативните оценки за България и Румъния в мониторинговите доклади на Европейската комисия са следствие от "недостига от демокрация" в тези страни, твърди германски експерт, цитиран от "Дойче веле".

В аналитичния материал, поместен на уебсайта на медиата, се цитира мнението на професора по история от Лайпцигския университет Волфганг Хьопкен, че този недостиг се дължи отчасти на факта, че България и Румъния имат малък опит в поддържането на демократични системи.

Експертът по история на Югоизточна Европа казва, че преди Втората световна война двете страни са били лишени от стабилна демократична база, а появилите се след това комунистически режими са задълбочили проблема, създавайки недоверие към публичните институции.

Още по темата
Според Хьопкен след падането на Желязната завеса липсата на демократични традиции е представлявала "голямо препятствие" пред обществата в България и Румъния.

"Да се очаква незабавното установяване на демократичен ред би било наивно", заявява лайпцигският учен.

В анализа на германското радио се цитира и Франц-Лотар Алтман, професор по международни отношения от Букурещкия университет, който посочва, че Румъния и България се нуждаят от парламентарна култура и политическа дискусия.

"Зад това се крие основната концепция, че моят политически опонент е враг, който трябва да бъде сразен с всички средства", констатира Алтман.

"Дойче веле" допълва, че вследствие на всичко това политическите елити в България и Румъния проявяват тенденция да се съсредоточават главно върху укрепване на позициите си.

"От тяхна гледна точка [на елитите] конституцията е символична формалност. Понякога поведението на тези елити е крещящо неконституционно. Чрез различни трикове те се опитват да подкопаят независимостта на съдебната власт, да ограничат правомощията на конституционните съдилища и да ерозират силата на публичните институции", коментира изданието.

Коментарът "Дойче веле" завършва с констатацията, че намесата на Европейската комисия е дала вече някои резултати - премиерите на Румъния Виктор Понта и на Унгария Виктор Орбан се отказаха от някои свои спорни ходове.

"Има и признаци, че България гледа по-сериозно на проблемите с корупцията и организираната престъпност", заключава германското радио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гацо, и един човек, убит без съд и присъда по волята на правителството, е подсъдно и неморално, като цялата ви власт. Само извратен мозък може да приеме убийството на политически опонент без съд и присъда за нещо нормално. Ето защо ЕС няма шанс в България. Тук все още има хора, като тоя гацо, които одобряват зверствата
239
2
 
1
 
! Отговори
До 303 преди 11 години
Имал си... Нищо не си имал, но нямаш гънки да го разбереш! И моят баща беше полковник! В 10 клас не ми разрешиха да отида с класа на екскурзия, защото щяхме да пътуваме с влак през Югославия! Приятелите ми бяха 14 дни на екскурзия, а аз 14 дни ревах в къщи! Жалки извратени подлеци!
238
5
 
2
 
! Отговори
гацо преди 11 години
Хааахахаха... И колко прасета са гледали у Белене, та са изяли 30 хил човека бре.... *** лешпера! Ти 30 хил човека на куп виждал ли си? хаха... прасетата изяли 30 хил. убити от комунистите.... хахаха! *** образа е тоя!
237
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народният съд не е бил легитимен съд. Там съдии са били ***, обявили се за комунисти, а обвинители - платени клакьори, които викали "смърт" по знак на партийните функционери. Осъдени са били вече убити хора. Присъдите не е можело да се обжалват. Убитите са били захвърляни в безименни гробове. Близките им са преследвани до девето коляно и са третирани като аутсайдери през целия режим на управление на комунистите. Няма носталгия към такова минало, каквото и да внушават някои медии
236
6
 
2
 
! Отговори
до Марк преди 11 години
Ти си ясен, от несеци те наблюдавам! Кажи на доктора да те връзва и да гаси лампата. А, и да ти спре уайърлеса, че май от него ти се разстройват мозъчните вълни... хаха!И да, имаше и такова нещо при комунистите - Армия! 140 хил. щика, с последна дума техника - около нас всички трепереха, а не ни се подиграваха, както сега! Баща ми беше командир на 7 хил. войника - повече от цялата ни армия в момента!И писатели имахме, и поети, и художници, и артисти, и архитекти, и лекари, и БАН - всичко!
235
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
298ЧЕРВЕН ЛАЖЕЦ--ГРАНИСАТА ЩЕШЕ ДА Е НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО,НО КРЕМАЛ ПОПРЕЧИ ЗА ТОВА,А И ОТСЕВЕРНА ДОБРУЖА ДАДЕ НА ГЕОРГИ ГЕОРГИОДЕЖ...САЩО И НИШ...
234
1
 
6
 
! Отговори
до 298 преди 11 години
И къде са погребани тези 30 000?Ами не са погребани - служили са за храна на прасетата в Белене, и точно за това става дума. След 10 ноември 1989, комунистите се бяха изпокрили, защото се страхуваха от възмездие. Понеже физическата саморазправа не се случи, сега си въобразяват, че хората са забравили. Не е така. Няма убийство без възмездие. Просто историята отрече комунизма като най-мракобесния режим в новата история.
233
2
 
5
 
! Отговори
До 295 преди 11 години
Заради комуназите в 21 век все още има хора по Родопите и Странджа дето още орат със Сивушка и Белчо! Туристите се скъсват да ги снимат и се радват на екзотиката! А истината е, че спешно трябва ше да алармират всички международни институции да помогнат на хората да се измъкнат от гадното бедняшко аморално комунистическо блато! Социалистическия строй е извратен! Да се натискат надолу можещите и да се избутват нагоре незнаещите и неможещите! Само така би оцеляла селската разбойническа върхушка!
232
0
 
4
 
! Отговори
нов бард--к преди 11 години
В ЕС имат много илюзии що се отнася до Източна Европа. Те си въобразяват, че хората там не виждат как бившата комунистическа върхушка намира добър прием у ръководителите на разните европейски комисийки като израз на една нова Ялта . Е , как ще има нова Европа със старите номенклатури. В България питаме как се прави нов бард-к със стари к,,.аки
231
5
 
3
 
! Отговори
А бре Марко преди 11 години
И къде са погребани тези 30 000? Дай да им сложим по една китка! Толкова са с убитите на фронта, където миеме срама от съдружието с вашия приятел Хитлер!Ако не беха руснаците и комунистите, границата между Югославия, Гърция и България щеше да е на плщада в Перник! Ще питаш ли защо?Малко са избили! Преди 2 години пукна един комшия, дето след 10-ти ноември се пенявеше и показваше ордени с пречупени кръстове, щеше да възражда Националните легиони!
230
1
 
2
 
! Отговори
Минавам преди 11 години
Минавам да поправя отново неграмотността:Пише се " не достига" , не "недостига".Би трябвало да са ви учили, че думите имат корени, представки, наставки. Ако не сте, научете това и не раздавайте неграмотност и некомпетентвост на гражданите.
229
2
 
5
 
! Отговори
и ..другата България преди 11 години
"баща ми беше полковник от армията" . Ти имаш друга България - тази на комунистическия елит. За хора като теб е разбираема носталгията към мрачната епоха на комунизма . Речникът ти навява спомени . Например, отношение към опонента, изразено с думата "***", отразява самочувствието на дете на номенклатурата, което знае,че е недосегаемо за критиката. Бъдещето му е вързано в кърпа, защото баща му е "полковник"- номенклатура от армията, коята прегази Чешката пролет, която убиваше в Унгария
228
6
 
5
 
! Отговори
До 277 преди 11 години
Ти да не се мислиш за интелектуалец бе,въшко такава неграмотна ! Добре , че бяха мразените от теб комунисти,защото още щеше да ореш на пра дядо ти келявата нива от два декара с Белчо и Сивушка,а нужника щеше да ти е на 150 метра в канавката на комшията и вместо тоалетна хартия щеше да използваш листата от джоджен и катуси !
227
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
разкриха ни
226
1
 
1
 
! Отговори
tod преди 11 години
Дочу Вълчев се представя непрекъснато за една медия , която отдавна не съществува!Продължава да дълва зловония по адрес на България и да упражнява "доверие" във всичко ставащо тук.Бих казал малко нескромното си мнение за предтавящите се медия, по точно казано от мен за тях- ***!
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ ЕДИНСТВЕНИ В СВЕТА СИ ПОЕХА ВИНАТА ЗА КЛАНЕТАТА С МЕЗЕ...
224
6
 
5
 
! Отговори
До 277 преди 11 години
Комунистите ви дадоха възможност да учите,да слезете от колибите , да си отръскате гащите от осилите и въшките, научиха ви , че къпането не е повод да си казвате "Честита баня" , да не спите с животните и да не ви хапят въшките и кърлежите ! Обаче селото и простотията се предаво по наследство ! Любовта към неграмотността също !
223
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВО ПЛАЧЕТЕ СРЕЩУ НАЙ--ОБИЧАНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИСТРОИ В СВЕТА--БЪЛГАРСКИЯ.НЯМАТЕ ПРАВО ЗА ТОВА.КОГАТО НА 09.09.'44 КРЕМАЛСКИТЕ ОРДИ ПОСТАВЯТШЕПАТА БАНДИТОПАРТИЗАНИ НА ВЛАСТ--ЗА ДА И СЛУЖИ,НАШИТЕ КОМУНИСТИ ИЗБИВАТ ХОРАТА В ИМЕТО НА НАРОДА.ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМАМЕ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЧОВЕК ОТ ЧОВЕКА,ДОКАТО ПРИ КОМУНИЗМА--ТЪКМО ОБРАТНОТО...ВСИЧКО ПРИ КОМУНИЗМА СЕ ПРАВИ В ИМЕТО НА ЧОВЕКА,НО ТОИ ПОЧИНА.НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАЙ--ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА,С ВЕЧНИЯ И ОБИЧАН ОТЦЕЛИЯ НАРОД КОМУНИЗЪМ.БКП !..
222
4
 
5
 
! Отговори
А бре 277, преди 11 години
а бре пръ^дльо, ти кой набор си? Кви интелектуалци са избили комунистите бре? Кой ти е набил в кухата кратуна тея легенди? Я погледни първите филми след 9-ти с какви актьори се снимат, кой свири в операта и филхармонията, кой преподава в университета и худ. академия? *** празноглавите брътвежи!При комунистите професиите учител и лекар беха институция, баща ми беше полковник от армията и стоеше мирно пред класната ми бре, ***! Кой смееше да посегне на лекар или на учител? ***!
221
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейската комисия няма никаква роля що се отнася до България.Нейните заключения са буря в чаша вода и парите които харчи са грешни пари.Докато Европа не скъса окончателно с комунистическото си минало като осъди геноцида в бившите соцстрани Втората световна война и Студената война, която я последва няма да завършат. ..каквото и да си мислят анализаторите на Дойче веле