Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци

На другия полюс са датчаните, сочи проучване
Обновена: 28 ное 2012 21:08 | 28 ное 2012 21:08, Елка Василева
112
Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци
Унгарците, също както и българите, са недоволни от качеството си на живот. Снимка: архив, Reuters

Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци, а най-доволни и щастливи са датчаните, сочи оповестеното днес европейско проучване на качеството на живот (EQLS).

То е изготвено от Юрофаунд  – Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, която е орган на Европейския съюз.

Средното равнище на удовлетворение от живота на европейските граждани е 7,1 по скала от 1 до 10, се посочва в прессъобщение на сайта на Юрофаунд.

Според проучването няма разлика в равнището на задоволство от живота при жените и мъжете, но при хората на възраст между 50 и 64 години се отчитат по-ниски нива на удовлетворение, както и при хората, които не могат да работят, безработните и самотните родители.

Равнището на оптимизъм и щастие е спаднало с над 20 процента в някои страни от ЕС, а над една трета от хората отчитат влошаване на финансовата си ситуация през изминалите пет години.

Резултатите от анкетата до голяма степен отразяват икономическата реалност, като най-оптимистично настроени са гражданите на Дания и Швеция, а най-песимистични са гърците, италианците и португалците.

Проучването дава една обща картина на живота според европейците през последните пет години на икономическа криза. Анкетата обхваща 27-те страни членки на ЕС както и седемте страни кандидатки за членство.

В сравнение с последното проучване през 2007 година повече хора, които са имали добри доходи и качествени домове, сега се борят с безработицата, дълговете и несигурност, свързана с жилището, а достъпът им до услуги е по-труден, се посочва в прессъобщението.

Според проучването за много хора е по-трудно да "свържат двата края" - 7 процента изпитват големи трудности. Сред отделните страни членки се наблюдават значителни разлики - от 22 процента в Гърция до 1 процент във Финландия.

Повечето европейци (70 процента) посочват в анкетата, че биха поискали пари назаем от роднини и членове на семейството, а 12 процента отбелязват, че биха се обърнали към приятел, роднина или някой друг, а 8 процента биха поискали от компания,
предоставяща такава услуга. Десет процента отговарят, че няма да могат да помолят никого, като това важи в особена степен за 15-те процента от анкетираните, които са с най-ниски доходи.

Повечето европейци определят здравето си като "добро" или "много добро" (64 процента). Все пак 9 процента отбелязват, че здравето им е "лошо" или "много лошо", като делът на жените е по-голям (10 процента), отколкото на мъжете (8 процента).

Доверието в обществените институции, правителството и парламента също доста е намаляло в ЕС. Най-големи са спадовете в страните с най-сериозни икономически проблеми като Испания и Гърция, отбелязва Юрофаунд.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
недоволна преди 11 години
Българите сме най- ограбени .Политиците ни са най-алчни. некадърни и продажни.Ееее от какво да си доволен?
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 102.zateb e dobre ba6tatie kral milioni *** kakvo da pravyat ostanalite a za mutri zavrisigi vav giza bandit
90
2
 
2
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
В България си е супер. Не ви трябва Европа. Стойте си в България и се радвайте на живота, който сами сте си надробили. В Европа е гадно. Няма чалга, няма мутри... Там си ви е добре, само не се оплаквайте.
89
0
 
2
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
До UK Къде каза,че живееш.... в Чепинци?!
88
0
 
1
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
До Анонимен 94. Ейй ама ти си много информиран бе ей...само да ти кажа ,че въобще не си прав.Тук работим доста повече от голяма част от европейците колкото и да се опитват да ни убедят в обратното.Аз си скъсвам *** а заплатата така и не идва.Айде с тези заучени фразички дате няма!
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I tvoq poznat kato si doide tuka i bokluci nqma da moje da si kupuva 6toto nqma da moje da si kupi i hlqb dori ne govorete gluposti nikade ne e po zle ot tuk a tam ako i jena mu raboti i ne leji 6te sybira vseki mesec pone po 500 paunda moi 4ovek az sym hodil na dosta mesta i znam za kvo ide re4 tuka e glada tuka ne gledaite drugite te 6te se opravqt Gyrcite deto golqma kriza imalo vzimat po 500 evro minimalna pensiq i po 800 evro minimalna zaplata kvo lyjete horata samo zle bili ne e vqrno
86
0
 
3
 
! Отговори
Историк преди 11 години
Дами и господа.БЪЛГАРИ!Имайки в предвид, предизвикателствата на 21 век за целоста и единството на нашия малък народ, дължа да отбележа следното:Взимайки под внимание,че след близо 23 години "демократичен" преход, над 90% от населението ни води скотски живот, напълно логично е, че произлизаме от скотите!Надявам се,че това е напълно ясно на целия народ.Въпроса е,какво сме способни да направим,като единна и неделима нация от сега нататъкза просперитета на България?!
85
0
 
4
 
! Отговори
Д преди 11 години
Коментарите към статиите на dnes.bg са парадоксален източник на развлечение. Четеш мнение, смееш се, обаче в един момент разбираш, че авторът го е писал абсолютно сериозно, и ти става ясно как и защо сме стигнали до тук.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
85, не само, че много обичаме да плачкаме, но и тези, които най-много плачкат, най-малко имат основание за това, говори личния ми опит. Наистина бедните, наистина отчаяните думица не обелват, камо ли да циврят по форумите по цял ден и да реват заучени фразички.
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Унгарците в лицето на Виктор Орбан си имат своя Бойко-мухобойко.Не случаймо в Европа се говори за фашизиран уклон на управление в Унгария а в за Бг всички знаят за Милиционеро-КомунизЪма на Боко.
82
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стандарта в БГ е прекалено висок за диваците, които я населяват. Когато стигнете до сух лебец, това ще се опраите. Една страна просперира само когато народа бачка и не дрънка много. А сега явно ви е широко около врата, може да си позволите да се*ете по форумите до късна доба...
81
1
 
3
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Az pak sam super dovolen ot jivota si, ma to viarno che ne jiveia v BG. Inache i Balgaria si ima mnogo hubavi nesta, ne biva samo loshite strani da gledate, obrastaite poveche vnimanie na pozitivnoto! :)
80
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 11 години
Разлика между България и Унгариия много голяма !
79
8
 
14
 
! Отговори
Тюлена преди 11 години
До 86Абе отворко,знаем ви голямото печелене на *** в Англия. Върне се някой като тебе,изхарчи си събраното за 1-2 години бачкане там(5-10 000 паунда) за 2-3 месеца тука(щото в БГ стандарта е висок и паричките бързо свършват) и почва....."Батка дай да праиме някой далаверка,мангизите свършиха,не ми се ходи пак да се изгърбвам от работа в Англия........" -общо взето от големи баровци бързо ставате малки мишоци.....робувай си там в Англия и не ми се прави на велик .......
78
4
 
9
 
! Отговори
Разбира се преди 11 години
Българите са най-недоволни каквото и да става. Големи ревалници са повечето и винаги някой друг им е виновен.
77
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Киселето грозде е винаги кисело! Нещастниците които са се премилили с това изостанало нещастно правителство трябва да сърбат попарата.
76
20
 
30
 
! Отговори
UK преди 11 години
Напуснах България януари 1990 година.От тогава живея в Лондон и съм неописуемо щаслив.Тези глупави тези за изменици на България или редовните селски клишета че българите лъскали ***,беряли ягоди,грижели се за стари хора са подигравки. Един,дори и който да е пристигнал вчера българин без грам познание английски печели 5-6 пъти повече от колкото вие супер патриоти. познавам стотици хора българи които са тука в Лондон от 20-15-10 или от вчера. Всички са добре и не съм чул някой да говори за връщане. така че тези които са се примирили със свинщината в България да си продължават и да не се бъркат в живота на 2 милиона български емигранти живеещи по света.
75
3
 
4
 
! Отговори
Георги преди 11 години
Станишев е виновен,няма къкво повече да говорим!!!
74
3
 
2
 
! Отговори
вас преди 11 години
Първият Референдум за последните 22 години вече е насрочен. Предстои да се види доколко ще се възползваме от правото си на избор от този шанс. Нали при нормални условия за протичане на гласуването това е възможност да бъде чут нашият глас - гласът на гражданите, на народа.Без да сочим много цифри и данни, свързани със спрения крупен проект като АЕЦ "Белене", ще формулираме група въпроси, които може да улеснят гласоподавателите, преди да вземат своето решение, свързано с търсения път, водещ към просперитета и благоденствието на страната в ХХI век.Започваме с най-близкия, актуален въпрос - оправдано ли е продължаването на стъпки, които ограничават възможностите за по-добро икономическо развитие на България като тази, довела до затварянето на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй", приети под външно влияние и в полза на чужди интереси?Нормално ли е да бъдат пренебрегнати изразходваните досега стотици милиони за изграждане на площадката за АЕЦ "Белене" и монтажа на подготвеното за нея оборудване? Не ни се говори за очакваните разходи, свързани с евентуални неустойки, които ще трябва да плаща всеки от нас.На трето място, нормално ли е, особено в период на тежка криза, да се лишаваме от възможността да бъдат създадени над 10 000 нови работни места, в т.ч. на около 1000 места за висококвалифицирани ядрени специалисти и научни работници? По-добре ли е част от тях да напуснат България, а останалите да чакат на трудовата борса? При ръст на БВП около 2% годишно се вижда, че икономиката ни се нуждае от "озон" (а не от сегашната фискална рамка с негативните й ефекти) и инвестиции, за да се спре тъпченето на място.Струва си също да се направи сравнение между средствата, които ще се вложат при реално доизграждане на втора ядрена централа на площадка "Белене" с тези, които ще бъдат изплатени за внос на електроенергия от чужбина или от други местни доставчици за период от над 5 десетилетия, през които цената на тока ще расте.Още по-резонно, с поглед в идващото бъдеще, е да се помисли по-широко и предметно, естествено ли е България да се лиши от втора съвременна ядрена централа, която вече е лицензирана и по същество е Европейски проект и за потенциалните инвеститори. Не е ли това практически отказ от издигането и укрепването на геостратегическото положение на България и националната й сигурност в сегашния променящ се и несигурен свят. Може би има сили, които искат България да остане без атомна енергетика. Неслучайно в публичното пространство се поставя и въпросът - накъде върви България?Видимо дилемата, която породи въпроса, поставен на Референдума пред имащите право на глас - да има, или да няма втора АЕЦ - е да бъде разбран неговият смисъл и значимост. Резултатът трябва да даде отговор и на проблема, пред който е изправено нашето общество не от вчера, а именно - можем ли ние като граждани и народ да се сплотим и обединим в името на националните си интереси и по-доброто бъдеще на страната. Това остава да се види на 27 януари и зависи от участието в Референдума и гласа на всеки, който милее за България.
73
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бях в Будапеща преди два месеца, и ако тези хора са недоволни, то ние тук направо да дърпаме шалтера..