Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци

На другия полюс са датчаните, сочи проучване
Обновена: 28 ное 2012 21:08 | 28 ное 2012 21:08, Елка Василева
112
Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци
Унгарците, също както и българите, са недоволни от качеството си на живот. Снимка: архив, Reuters

Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци, а най-доволни и щастливи са датчаните, сочи оповестеното днес европейско проучване на качеството на живот (EQLS).

То е изготвено от Юрофаунд  – Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, която е орган на Европейския съюз.

Средното равнище на удовлетворение от живота на европейските граждани е 7,1 по скала от 1 до 10, се посочва в прессъобщение на сайта на Юрофаунд.

Според проучването няма разлика в равнището на задоволство от живота при жените и мъжете, но при хората на възраст между 50 и 64 години се отчитат по-ниски нива на удовлетворение, както и при хората, които не могат да работят, безработните и самотните родители.

Равнището на оптимизъм и щастие е спаднало с над 20 процента в някои страни от ЕС, а над една трета от хората отчитат влошаване на финансовата си ситуация през изминалите пет години.

Резултатите от анкетата до голяма степен отразяват икономическата реалност, като най-оптимистично настроени са гражданите на Дания и Швеция, а най-песимистични са гърците, италианците и португалците.

Проучването дава една обща картина на живота според европейците през последните пет години на икономическа криза. Анкетата обхваща 27-те страни членки на ЕС както и седемте страни кандидатки за членство.

В сравнение с последното проучване през 2007 година повече хора, които са имали добри доходи и качествени домове, сега се борят с безработицата, дълговете и несигурност, свързана с жилището, а достъпът им до услуги е по-труден, се посочва в прессъобщението.

Според проучването за много хора е по-трудно да "свържат двата края" - 7 процента изпитват големи трудности. Сред отделните страни членки се наблюдават значителни разлики - от 22 процента в Гърция до 1 процент във Финландия.

Повечето европейци (70 процента) посочват в анкетата, че биха поискали пари назаем от роднини и членове на семейството, а 12 процента отбелязват, че биха се обърнали към приятел, роднина или някой друг, а 8 процента биха поискали от компания,
предоставяща такава услуга. Десет процента отговарят, че няма да могат да помолят никого, като това важи в особена степен за 15-те процента от анкетираните, които са с най-ниски доходи.

Повечето европейци определят здравето си като "добро" или "много добро" (64 процента). Все пак 9 процента отбелязват, че здравето им е "лошо" или "много лошо", като делът на жените е по-голям (10 процента), отколкото на мъжете (8 процента).

Доверието в обществените институции, правителството и парламента също доста е намаляло в ЕС. Най-големи са спадовете в страните с най-сериозни икономически проблеми като Испания и Гърция, отбелязва Юрофаунд.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
15
 
14
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Абсолюто и официално ми писна от подобни статии и 'научни' трудове......Проучвания направени на принципа: "Една жена ми каза....."Не вярвайте на подобни глупости, излезте сутрин от апартаментите си с усмивка, с положителна настройка, свършете си работата както трябва, зарадвайте близък или случаен човек с приятен жест... това е живота! Всичко си зависи от нас. Аз съм от хората които твърдо вярват, че е само въпрос на време преобразяването на страната ни в приятно място за живот :) Позитивизъм
71
3
 
27
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
КАК ДА Е ЩАСТЛИВ БЪЛГАРИНА И ДА Е ДОВОЛЕН ОТ СТАНДАРТА СИ НА ЖИВОТ ? КАТО БЛЪСКА КАТО ЖИВОТНО ЗА 400-500 ЛВ. А ТОВА СА 200-250 ЕВРО. СТАРИТЕ ХОРА ПЕНСИОНЕРИ ЖИВЕЯТ СЪС СРЕДНА ПЕНСИЯ ОТ 100 ЕВРО. А ЦЕНИТЕ НИ ЕВРОПЕЙСКИ,ДОРИ В ДРУГИТЕ СТРАНИ ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ СА ПО ЕВТИНИ,А ТАМ ВЗЕМАТ СРЕДНИ ЗАПЛАТИ ОТ 2500 - 3000 ЕВРО. КЪДЕ ОТИВА НАШИЯ ТРУД ЛИ ? ОТИВА ЗА ПОМОЩИ И ДА ХРАНТУТИМ *** ***- *** КОИТО ПОЛУЧАВАТ ОТ 1000 ЛВ. СОЦИАЛНИ НА СЕМЕЙСТВО. ЕТО КЪДЕ СА ПАРИТЕ НИ МИЛИ ХОРА.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За българите разбирам, ама за унгарците ми е малко странно.
69
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kакво се оплаквате от премиера си бе?Неуспоримо красив и сексапилен- всички журналистки и жените ви припадащи по него.Доктор на нАукитеРисува .Почетен член на Съюза на Художниците.Свири на пиано. Има го в ю-тюбаСпортист, известен футболист от ТигритеБизнесмен .- участвал и първите печеливши бизнесиДуховитКомунистАнтикомунист
68
4
 
5
 
! Отговори
О са преди 11 години
А уж най големите европейци хахахахах разбиращи от всичко, пък са най зле, не искат турция в ес хахахаха *** койти бръсне скапания съюз, ето пропаднахте какво се гордеете с тоя съюз много сте зле
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така,че влезте по форумите на българи,работещи,живеещи и учещи в Дания и вижте какъв 'мизерен' живот водят!Тука е за можещи,а не за мързеливи и далавераджий!Тука просто няма как да стане!Има ред,няма и братя 'роми'!Образованието ти е безплатно и на ниво!От цял свят има студенти!Как е в България?52 платени университета,диплома,и хоп,а сега накъде!?Човек е създаден да се развива!Още повече,ако има семейство и деца ще помисли най-вече как да им уреди бъдещето!Иначе лесно е да завиждаш от компютъра
66
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мебелист съм в мебелна фабрика!Да има много момчета и момичета българи общаци по логистични складове,но първо работят наравно с останалите и получават наравно с останалите!Тука хората са в 21 век и работят предимно с автоматизирани машини,а не носят на ръце и гръб!Плюете и коментирате без да си направите труда да отидете и видите!От понеделник до четвъртък се работи от 7 до 15 часа,в петък от 7 до 14.30 часа,събота и неделя се почива!Пари за транспорт,пари за храна,пари за отпуска ти се дават!
65
19
 
9
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
АЗ БЯХ В ЧУЖБИНА НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ТУК Е РАЯ НЕБЕСЕН И ПАРИТЕ СЕ БЕРАТ ПО ДЪРВЕТАТА,ИМА СИ ХУБАВИТЕ СТРАНИ НО СА МАЛКО .НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ДА СЕ ПРИБЕРА У ДОМА
64
18
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
жив и здрав! Ама щом тук си бачкал за четири стотака и там няма да се издигнеш повече от общак . И нали ти е ясно, че пак ще живееш мизерно в сравнение с датчаните родени и учили там.
63
2
 
33
 
! Отговори
компир преди 11 години
Те Унгарците, ако имаха проста тиква като нашата за премиер, тотално щяха да се отчаят от живота, техният Виктор Орбан не ходи като да реже ленти на кръстовища и отсечки, а отстоява националните им интереси, колко пъти е имало "разправии" между ЕС и Унгария........
62
6
 
31
 
! Отговори
ред преди 11 години
ДА ИЗБЯГАМЕ ВСИЧКИ И ДА ОСТАВИМ БЪЛАГАРИЯ САМО ТЕРИТОРИЯ
61
0
 
6
 
! Отговори
do 65 преди 11 години
kaji im go pi4,4e nqkoi kratuni nishto ne znaqt-skandinavski strani ne sa USA,kydeto da si emigrant ozna4ava da si edna NULA.Tuk (Norwegiq) ,nikoga ne sym se 4uvstval emigrant dori za mig i ne sym mil 4inii,nito sym strigal ovce,nito sym kopal kartofi.Rabotq v pe4atnica.
60
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами не смятам,че мизерствам в Дания!Бачкам си здраво,получавам това,за което бачкам винаги на две седмици и живея!Гладен,жаден и мизерен живот не водя!Да липсва ми слънце защото тука постоянно е мрачно и дъждовно,но мотивацията ме кара да не обръщам внимание!На критиците ще им кажа,че мина времето,в което бачках за по 400 лв я ми ги дадат,я не и да кърпя месеца!Обаче повече ми пречеше гнилото общество,а не държавата!И едно ще ви кажа:за датчаните няма значение какъв си,а гледат дали си бачкатор
59
4
 
22
 
! Отговори
Рени преди 11 години
бих емигрирала с удоволствие и ще го направя сега, докато съм млада!
58
37
 
9
 
! Отговори
Анкетата преди 11 години
Доволни ли сте от живота си в България?Да +Не -
57
8
 
31
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
Ха, нищо учудващо. Водещи са скандинавските страни в които властта социализмът, за това пък у нас и в Унгария хората са крайно недоволни. И двете страни се управляват от десни ***.Да живее БКП! Слава другари, вечна слава на Българската комунистическа партия, дарила българският народ с 45 години просперитет, безгрижен живот, сигурност и спокойстиве.
56
22
 
3
 
! Отговори
стига преди 11 години
Защо им обяснявате бе? Да си стоят имигрирали на майната си, за какво са ви тука още прошляци да се бутат по улиците и да обикалят с мизерните си коли из големите градове. Да се махат, прав им път. Ама не го правят и по цял ден седят по българските форуми за да си уплътняват времето и да злобеят, че нито има къде да отидат, нито с кой да си кажат 2 думи и ги подритват като кучета по света. Ама тука много големи го вадят и едва ли не чакат някой да ги покане да се върнат. ***!!!
55
3
 
2
 
! Отговори
do 55 преди 11 години
Tq daniq e ravna kato bilqrdna masa-kvi ti ski.Toi ,4oveka ,zatova idva v Norvegiq
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз бих емигрирал в Канада или САЩ, където всички са емигранти като мен
53
0
 
4
 
! Отговори
do 51 преди 11 години
I jenta taka razpravq ,no az sym si hishtnik :)...nqma da jivq 1000 godini,q .. :)))..a pusha i po 1 kutiq cigari na den :)...i sym 88 kila ot kakto se pomnq