Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци

На другия полюс са датчаните, сочи проучване
Обновена: 28 ное 2012 21:08 | 28 ное 2012 21:08, Елка Василева
112
Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци
Унгарците, също както и българите, са недоволни от качеството си на живот. Снимка: архив, Reuters

Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци, а най-доволни и щастливи са датчаните, сочи оповестеното днес европейско проучване на качеството на живот (EQLS).

То е изготвено от Юрофаунд  – Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, която е орган на Европейския съюз.

Средното равнище на удовлетворение от живота на европейските граждани е 7,1 по скала от 1 до 10, се посочва в прессъобщение на сайта на Юрофаунд.

Според проучването няма разлика в равнището на задоволство от живота при жените и мъжете, но при хората на възраст между 50 и 64 години се отчитат по-ниски нива на удовлетворение, както и при хората, които не могат да работят, безработните и самотните родители.

Равнището на оптимизъм и щастие е спаднало с над 20 процента в някои страни от ЕС, а над една трета от хората отчитат влошаване на финансовата си ситуация през изминалите пет години.

Резултатите от анкетата до голяма степен отразяват икономическата реалност, като най-оптимистично настроени са гражданите на Дания и Швеция, а най-песимистични са гърците, италианците и португалците.

Проучването дава една обща картина на живота според европейците през последните пет години на икономическа криза. Анкетата обхваща 27-те страни членки на ЕС както и седемте страни кандидатки за членство.

В сравнение с последното проучване през 2007 година повече хора, които са имали добри доходи и качествени домове, сега се борят с безработицата, дълговете и несигурност, свързана с жилището, а достъпът им до услуги е по-труден, се посочва в прессъобщението.

Според проучването за много хора е по-трудно да "свържат двата края" - 7 процента изпитват големи трудности. Сред отделните страни членки се наблюдават значителни разлики - от 22 процента в Гърция до 1 процент във Финландия.

Повечето европейци (70 процента) посочват в анкетата, че биха поискали пари назаем от роднини и членове на семейството, а 12 процента отбелязват, че биха се обърнали към приятел, роднина или някой друг, а 8 процента биха поискали от компания,
предоставяща такава услуга. Десет процента отговарят, че няма да могат да помолят никого, като това важи в особена степен за 15-те процента от анкетираните, които са с най-ниски доходи.

Повечето европейци определят здравето си като "добро" или "много добро" (64 процента). Все пак 9 процента отбелязват, че здравето им е "лошо" или "много лошо", като делът на жените е по-голям (10 процента), отколкото на мъжете (8 процента).

Доверието в обществените институции, правителството и парламента също доста е намаляло в ЕС. Най-големи са спадовете в страните с най-сериозни икономически проблеми като Испания и Гърция, отбелязва Юрофаунд.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
12
 
! Отговори
помнещ преди 11 години
Още във времената на Тодор Живков,Унгария бе на първо място в Европа по самоубииства така че тяхното недоволство донякъде си е по рождение.Не така стоят нещата в Булгармангалистан.
11
6
 
20
 
! Отговори
честен комунист преди 11 години
Членувах в БКП и вярвах( и още вярвам) в социалистическата и комунистическата идея. С;ед 89-та инстиктивно аз както и половин България припознавахме БСП като наследница на БКП и затова гласувахме за нея. Гласувах за БСП и през 97-*** въпреки хиперинфлацията която допуснаха. Глаувах за БСП и през 2005-та и бях доволен че взеха властта. Но след като видях какви нагли кражби заменки и корупция допуснаха с ДПС, реших - никога повече глас за БСП
10
4
 
34
 
! Отговори
съвпадение преди 11 години
България и Унгария са единствените две държави в света с най-бруталното лихварство, съществувало някога. Най-високи лихви по кредити и най-ниски по депозити.Странно съвпадение!
9
3
 
31
 
! Отговори
agori преди 11 години
докато си чешите езиците по форумите а не се протестира пред парламента така ще бъде.
8
2
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
до 9напълно съм съгласен с теб, по цял ден само негативни новини
7
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И по бедни сме били българите - но и по-щастливи. Я си помислете за дядовците ви, живели през 3 войни и пак не е угасвало желанието им за достоен живот. Не е в портфейла проблемът, а в телевизора май-май...
6
8
 
3
 
! Отговори
ggb преди 11 години
Ne e vqrno,az sm balgarin i sm mngo dovolen ot jivota si.Kakvo me interesuva mizerstva6tite.Rabotnicite si namalih napolovina,a ostanalite var6at dvoyno pove4e rabota.I taka o6te pove4e zabogatqvam.E,moga li da sm nedovolen.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
брейййй чудно, а, от какво ли пък сме недоволни, то всичко ни е 6
4
16
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Да, но *** не са българи...
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами Българите не сме психопати ,че да сме доволни от нищетата.Кога стане живот ден за ден и борба за сметките не е много радващо.Доде датчаните най-трудния им избор е дали да сменят автомобила на 3 или 5 години или до кои курорт да скокнат.Социялния ад на България предполагам дори не е известен на ЕС защото се лъже и маже ,че сме добре.
2
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За Българите е нормално. Няма как да сме доволни от живота си, след като не живеем, а съществуваме и се борим за оцеляване.
1
9
 
17
 
! Отговори
Порки преди 11 години
там легално снимат порно тия унгарци от какво се оплакват