Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци

На другия полюс са датчаните, сочи проучване
Обновена: 28 ное 2012 21:08 | 28 ное 2012 21:08, Елка Василева
112
Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци
Унгарците, също както и българите, са недоволни от качеството си на живот. Снимка: архив, Reuters

Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци, а най-доволни и щастливи са датчаните, сочи оповестеното днес европейско проучване на качеството на живот (EQLS).

То е изготвено от Юрофаунд  – Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, която е орган на Европейския съюз.

Средното равнище на удовлетворение от живота на европейските граждани е 7,1 по скала от 1 до 10, се посочва в прессъобщение на сайта на Юрофаунд.

Според проучването няма разлика в равнището на задоволство от живота при жените и мъжете, но при хората на възраст между 50 и 64 години се отчитат по-ниски нива на удовлетворение, както и при хората, които не могат да работят, безработните и самотните родители.

Равнището на оптимизъм и щастие е спаднало с над 20 процента в някои страни от ЕС, а над една трета от хората отчитат влошаване на финансовата си ситуация през изминалите пет години.

Резултатите от анкетата до голяма степен отразяват икономическата реалност, като най-оптимистично настроени са гражданите на Дания и Швеция, а най-песимистични са гърците, италианците и португалците.

Проучването дава една обща картина на живота според европейците през последните пет години на икономическа криза. Анкетата обхваща 27-те страни членки на ЕС както и седемте страни кандидатки за членство.

В сравнение с последното проучване през 2007 година повече хора, които са имали добри доходи и качествени домове, сега се борят с безработицата, дълговете и несигурност, свързана с жилището, а достъпът им до услуги е по-труден, се посочва в прессъобщението.

Според проучването за много хора е по-трудно да "свържат двата края" - 7 процента изпитват големи трудности. Сред отделните страни членки се наблюдават значителни разлики - от 22 процента в Гърция до 1 процент във Финландия.

Повечето европейци (70 процента) посочват в анкетата, че биха поискали пари назаем от роднини и членове на семейството, а 12 процента отбелязват, че биха се обърнали към приятел, роднина или някой друг, а 8 процента биха поискали от компания,
предоставяща такава услуга. Десет процента отговарят, че няма да могат да помолят никого, като това важи в особена степен за 15-те процента от анкетираните, които са с най-ниски доходи.

Повечето европейци определят здравето си като "добро" или "много добро" (64 процента). Все пак 9 процента отбелязват, че здравето им е "лошо" или "много лошо", като делът на жените е по-голям (10 процента), отколкото на мъжете (8 процента).

Доверието в обществените институции, правителството и парламента също доста е намаляло в ЕС. Най-големи са спадовете в страните с най-сериозни икономически проблеми като Испания и Гърция, отбелязва Юрофаунд.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снимката е от Унгария по кантара, зелето и 2-3 вида прах за пране се познава .....и тия зле като нас
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-скоро *** манталитет!
30
5
 
26
 
! Отговори
Да сравним преди 11 години
С една средна годишна заплата от 62 400 евро всеки работещ австриец може да си купи в София жилище с площ около 85 квадрата. В същото време при средна годишна заплата у нас от 9048 лева нашенец може да се сдобие с 6 квадратни метра. Малко по-високи са възможностите на други граждани на страни от ЕС като поляци и естонци. При цени на апартаментите в българската столица от около 730 евро за квадрат (по данни на НСИ) те със средното си годишно възнаграждение от около 11 700 могат да купят едва по 16 квадрата. Гърците могат да вземат малка гарсониера от 35 квадрата в София срещу своята годишна средна заплата от 25 680 евро, сочи още статистиката. С най-големи шансове да се уредят с нормален апартамент в София са гражданите на страните от Бенелюкс. Белгиец, ако спести цялата си средна годишна заплата от 58 460 евро, безпроблемно би придобил жилище от около 80 квадрата в столицата ни. Почти същата площ ще може да си купи и жител на Холандия, получаващ около 59 100 евро годишно. От хората от обединена Европа най-голям имот - от 87 кв. м, имат възможност да си купят поданиците на Великото херцогство Люксембург, получаващи средно по 63 860 евро за 12 месеца работа. В класацията най-зле са съседите ни румънци. С тяхното средно годишно възнаграждение от 6280 евро те могат да си купят в София едва 8,6 кв.м жилище. С други думи, биха им трябвали поне 4 години, за да могат да придобият малка гарсониера, и то при положение че цените на жилищата в столицата ни останат стабилни и не започнат да се качват. От останалите бивши соцстрани най-големи шансове да си купят цяло жилище в София със средната си заплата имат чехите. С получаваните от тях 19 600 евро на година те ще имат шанса да си вземат нормална боксониера от около 27 квадрата. В Унгария средната годишна заплата е 15 800 евро и с тези пари маджарите биха си купили в София малка боксониера от 22 квадрата. С по-големи покупателни възможности са словенците, които със своите 27 750 евро могат да инвестират в 38 квадрата жилищна площ в българската столица. Британците, които преди кризата бяха луднали по родните ваканционни имоти, вземат средна годишна заплата от 56 050 евро. С тези пари поданиците на кралицата имат възможност да си купят в София тристаен апартамент с площ около 77 квадрата. Със средното си годишно възнаграждение нормален апартамент от поне 70 квадрата биха успели да си купят в столицата ни още германците, ирландците, французите и шведите.
29
0
 
8
 
! Отговори
EU преди 11 години
Въпрос на манталитет най-вече!
28
1
 
27
 
! Отговори
баш европееца преди 11 години
Е от какво да сме недоволни? Нали сменихме триглавата ламя с празноглава и сега сме цъфнали и вързали.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"българите дето когато трябва да протестират пред парламента'стига с този парламент, протестите пред него няма да трогнат вътре... Ние ,Българите трябва да протестираме пред алчните банки, заради ненормалните им лихви, които убиват икономиката.. а ние, Европейците трябва да протестираме пред централите на корпорациите , които закриват заводите си в Европа, и откриват нови в Китай...
26
0
 
18
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Готина снимкаБългария 23 г. по-късноили 23 г. по-назад,никой не може да каже
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най обичам бакалийки, в които перилните преппарати и хранителните стоки са в едно помещение. Мммммм... отваряш си бисквитите и те лъха миризма на прах за пране.
24
5
 
6
 
! Отговори
Да поживееш в Унгари преди 11 години
Познавам Унгарка женена за Американец , които ходиха да живеят няколко години в Унгария. Даже са били на Варна на почивка.Та казаха ами нищо хубаво че Унгария и България са в ЕС . Приели са ги, да си разширят пазарите и ги откъснат ...Американеца казваше , ако не бях живял там никога нямаше да разбера какво става . В момента в който започнех да говоря за България, той го допълваше (за Унгария ) все едно говорехме за една дътжава . Но беше доволен че децата са научили езика и унгар. култура ..
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, поне сме доволни от унгарките :-).
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А има ли от какво да сме доволни ?!?
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2, ти имаш ли изобщо идея какво е това борба за оцеляване? Отиди малко в Африка или Азия и виж как стотици милиони хора буквално гладуват и не могат и да си мечтаят за собствена къща с течаща питейна вода, електричество, канализация или за собствена кола!
20
5
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
ако мислиш че е толкова лесно заминавай на полето
19
0
 
13
 
! Отговори
Палио преди 11 години
Това се знае и без проучване,лошото е че се очертава още дълго време да сме недоволни.
18
3
 
18
 
! Отговори
agori преди 11 години
защо *** са по добре от нас и не плащат нито данъци нито вода, ток нищо,защото са единни а не като нас българите дето когато трябва да протестират пред парламента си седят в къщи пред компа и се смеят на тези 50 които са там на улицата.АИДЕ БЕ БЪЛГАРИ СЪБОДЕТЕ СЕ ОТ ТОЗИ ДЪЛБОК СЪН,можете да се събирате по 50 хил.когато има футбол.а когато става въпрос да живеем по добре се криете.
17
3
 
18
 
! Отговори
банкерката Цура преди 11 години
България е прекрасна страна, има прекрасни ресторанти с екзотични храни, прекрасни хотели, където човек да отпочине и на морето и на планината, СПА, Тиквичката сега прави и пътища, голф игрища, всичко има тук, само осакатени интелектуално хора могат да са недоволни !!!!
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-нормално от това, здраве му кажи. При помощи за неумиране наместо заплати...
15
2
 
4
 
! Отговори
До Социалиста 15 преди 11 години
Искаш да кажеш, че корупцията и престъпността не пречат на развитието на държавата?
14
1
 
20
 
! Отговори
до9 преди 11 години
Извиняваи ама ако мерим в продукция преди какво е имал на масата дядо ми и в момента ако не е 20 към едно в негова полза незнам.Какво точно имаме соеви деривати в различни опаковки ,палмово сирене ,хляб от трици...мутирали пиуета изобщо храна 0Дори най-бедните са имали едни 10 яйца да сложат на масата.Иначе имаш правота българина иска света наготово ,но без да бълваш продукция няма как с търговия към разсипия.
13
16
 
15
 
! Отговори
Социалист преди 11 години
При БСП вече щяхме да сме достигнали средно европейско ниво, въпреки корупцията и престъпността която те толерираха.