Непоклатимата Ангела Меркел

И в навечерието на изборите тя демонстрира завидно хладнокръвие
22 сеп 2013 12:35,
21
Непоклатимата Ангела Меркел
Снимка: Ройтерс

Желязната дама на Европа е на път да затвърди реномето си. Ангела Меркел върви уверено към трета изборна победа поред, въпреки съмненията, че коалиционните й партньори няма да получат достатъчно подкрепа за пълно мнозинство.

БиБиСи изтъква, че кампанията на „Християндемократическия съюз“ (ХДС) на Меркел е била изключително уравновесена, с ясна стратегия за избягване на всякакви скандали и задочни спорове с политическите противници. Основният мотив беше пределно ясен – гласоподавателите да бъдат уверени, че тяхното бъдеще е в сигурните ръце на „Мама“ (от нем. „Mutti“).

Разбира се, в седмицата преди вота напрежението в редиците на християндемократите започна да излиза наяве. Тази партия и нейните поддръжници са свикнали със сигурността, а сега тя не е налице.

Сложните сметки след социологическите проучвания не дават на управляващата коалиция категорична победа, което може да значи край на безоблачното пълно мнозинство в Бундестага.
Притеснения изплуваха след местния вот в Бавария. „Християнсоциалистическият съюз“ („дъщерна“ партия на ХДС) спечели поредната си убедителна победа и остана на власт в Бавария. Партията, чиято политическа дейност се ограничава само в тази федерална провинция, управлява от 56 години и успехът й не е особена изненада. Но все пак е добра новина за Меркел и общественото настроение към ХДС.

В същото време обаче коалиционният партньор на Меркел във федералното правителство – „Свободни демократи“, записа изключително тежко поражение. С резултат от едва 3% партията остана извън местния парламент на Бавария. Ако тази тенденция се запази и на националния парламентарен вот, то канцлерът може да изгуби комфорта на мнозинство в парламента.

Има предположения, че групата на Меркел може да призове част от своите симпатизанти да гласуват за демократите, за да им помогнат да преминат 5-процентната бариера. Това обаче може да доведе до ключов спад на гласовете за самия съюз на канцлера.

Лидерът на „Свободни демократи“ предупреди, че оставане на неговата партия извън парламента може да доведе до мнозинство, което няма да включва Меркел и съпартийците й.

Такава прогноза е малко крайна, пише БиБиСи. Според британската медия при нисък резултат на демократите най-вероятно е да се стигне до „широка коалиция“ между ХДС и най-голямата опозиционна сила – Социалдемократическата партия.

Меркел вече е делила властта по този начин, а и скорошни проучвания показват, че повечето германци биха подкрепили подобна коалиция.

Но такова развитие е нож с две остриета и може да доведе както до стабилно правителство, подкрепено от двете най-големи партии, така и до тежки разногласия и предсрочни избори.

Голяма неизвестна е и „антиевропейската“ партия „Алтернатива за Германия“. Според редица наблюдатели тази новоизгряваща политическа сила може да получи достатъчно гласове, за да влезе в парламента. Това движение настоява за незабавно спиране на помощта за закъсалите икономики от еврозоната и дори за връщане на националните валути за сметка на еврото.

Успех за евроскептиците би бил много сериозен удар по Меркел, за която стабилизирането на еврозоната е топ приоритет.

Липсата на сериозно противопоставяне, разгорещени дебати и размятане на компромати по време на предизборната кампания прави сериозно впечатление на останалия свят. „Огромна страна, която предпочита да се държи като малка“, написа сп. „Тайм“ в свой материал за предстоящите избори.

За БиБиСи случващото не е особена изненада. Ангела Меркел управлява с „малки стъпки“. Позицията й е твърда и решителна, но не си позволява да дава израз на емоции.

Меркел умее да балансира, но и ясно да показва, че компроси не се правят.

Германия помага на страните, изпаднали в дългова криза, което определено не се нрави на електората. Но канцлерът отпуска финансови инжекции само при условия, които да задоволят германския интерес.

Така избирателите са далеч по-спокойни. И изглежда трудно ще се лишат от вдъхващата увереност и сигурност „прегръдка“ на „Мама“...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ГерманияизбориМеркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този пък г-жата ще .....супата!
20
1
 
2
 
! Отговори
bratya Grim-DE преди 10 години
Do 19-dranka6 gluposti i az jiveya v Germaniya i to ne zle!Ne tana v luks,no imam vsichko koeto mi e nujno!
19
2
 
2
 
! Отговори
1000 евро/м преди 10 години
При заплата 1000 евро = 1000 евро месечни разходи , ето това направи Меркел в Германия , който иска да работи на ''0'' да идва в Германия
18
1
 
2
 
! Отговори
arbeit -NEIN преди 10 години
Докато не дойде некои друг на власт , свободно работа за Българи и след 2014 нема да има в Германия , поне при Ангела Меркел нема да стане
17
2
 
2
 
! Отговори
през крив макарон преди 10 години
Незнам да ли некои я клати Меркел , но със сигурност Българин не би бил нает примерно в Мерцедес или Ауди , понеже в Германия 70% са Посреднически фирми за наeмане на работна ръка , та Меркел ДА но работа дирекно в Мерцедес за Българин през крив макарон
16
4
 
2
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Меркел е железна!
15
1
 
3
 
! Отговори
bratya Grim-DE преди 10 години
Cheta tapite vi i zlobni komentari i se ubejdavam,che vseki narod zaslujava sadbata si ! Ako v BG imasche politici kato frau Merkel,ne6tata tam 6tyaha da sa dalech po-dobri!Kato ne ste nayasno s ne6to-ne komentirayte!Za va6e svedenie,razlikata mejdu BG I DE e svetlinni godini vav vs otno6enie!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Меркел е от старата генерация политици, дето си знаят само един начин за справяне с кризата - чрез съкращаване на разходите. Никакви иновации, никакво креативно мислене. Наскоро четох, че тя е физик по образование. Щом физик бори икономическата, не знам... Освен това, определено си работи само за Германския интерес. Всичките и опити да спаси еврото са само и единствено, защото това е в интерес на Германия. Европа има нужда от млади, отворени и нестандартно мислещи политици, а не от динозаври...
13
2
 
5
 
! Отговори
свободна личност преди 10 години
Journey,излез от черупката в която си се напъхал и погледни света с истинските си очи,а не с розовите очила,които са ти сложили медиите и то точно определени.Има доста изписано за политиката на Меркел и за агресивната външна политика на Германия и САЩ!В Европа нещата са централизирани и действително периферията страда,както някой по-долу спомена.ЕС е система на икономическо робство.Ние сме само потребители и консуматори,на това което произвеждат други.По този начи сме подчинени на тях.
12
3
 
6
 
! Отговори
свободна личност преди 10 години
Лош превод и абсолютни глупости в поредната статия на сайта.В интерес на истината Меркел е най-голямото зло не само на Европа,но и на Германия.Политиката и е да превземе континента и да го подчини с икономически средства.На времето Хитлер с война не успя,сега обаче тя успява.САЩ и помагат с всички средства и дори с шпионаж,следене и др.подобни.Меркел е машата на САЩ в Европа и глобализацията и края на света вървят в пълна сила.
11
2
 
6
 
! Отговори
Соломон фон Хабугски преди 10 години
След малко отивам да гласувам но не за тази от снимката . Има нови алтернативни партии и за разлика от коалицията CDU / CSU към която принадлежи Меркел . За сведение на публиката на Меркел все още не показано досието а трябва да има такова както всички източни немци независимо добро или лошо . В Германия Меркел не е толкова обичана колкото я представят . Този сериял е само за БГ публиката
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Journey, не мога да ви нарека колега, защото явно е, че не сте. Има достатъчно категорични показатели и данни. Явно от писане на "смислени" коментари по форуми не ви е останало време през последните 4 години да се запознаете с тях. Намерете източниците, четете, анализирайте.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До JourneyГермания обаче си запазва производителната хегемония и така останалите страни са принудени да консумират германски стоки,доста от които всъщност са произведени в Китай. Упоритият инат на Меркел държи еврото много силно,което е в ущърб на по-малките страни-производителки,но облагодетелства Германия - така тя купува суровини евтино,а продава готов продукт /генериращ ДДС/ в ЕС без проблемите на разменния курс.И да,Гърция трябвяше да фалира - като Арженитина преди 10 год
8
1
 
4
 
! Отговори
Az преди 10 години
До JourneyЕто обосновка:Дисбалансите по време на кредитния бум ги създаде Германия с помощта на Франция - парите,които се изсипаха в демонизирана Гърция бяха техни.След това Меркел се фокусира само и единствено в бюджетните рестрикции,защото това обслужва германските корпоративни интереси.Деномизира се и Испания,която обаче не беше харчила като Гърция,а пострада от имотен балон,който се създаде отново с германски капитали.Така перифериите в момента са с над 20% безработица
7
7
 
3
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Хенде хох, фрау Меркел! :)
6
10
 
4
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Frau Merkel kaput!!!
5
3
 
2
 
! Отговори
иванов преди 10 години
те германците са с такава психология и затова си имаха хитлер и кол и кайзера
4
0
 
5
 
! Отговори
стига преписвали.. преди 10 години
Автора явно пак е копирал някоя статия от ббс или друг източник и без да се запознае с истината превежда. Партията Алтернатива за Германия изобщо не е анти-европейска, това е една пропаганда която се плаща от cdu и spd. Ако автора беше отделил 5 минути да посети сайта й щеше да види че за разлика от другите партии тя е съставена от академици и хора от бизнеса. Те не предлагат анти-европейска политика, а това ЕС да се раздели валутно на силно и слабо евро. Нещо много умно и смислено..
3
2
 
12
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До АнонименКолега, обоснови се малко, че с така хвърлен в пространството коментар изглеждаш доста смешно.Може би с опита за спасяване на Гърция е съсипала периферията?Може би трябваше да ги остави да фалират?Или с опитите и да запази ЕС?Добре, че е Меркел, че Европа щеше да отиде по дяволите, а покрай нея и България.
2
8
 
15
 
! Отговори
ippi преди 10 години
Най-добрият европейски политик!