В ромската общност на Стара Загора няма нови случаи на коклюш

Специалисти работят за подобряване на информираността за ваксините
20 май 2024 12:28, Анисия Иванова
17

Нисък остава процентът на ваксинираните срещу коклюш сред ромската общност. Това съобщи председателят на сдружение "Свят без граници" Ганчо Илиев.

"Голяма част от ромската общност мигрира и е трудно на общопрактикуващите лекари и специалистите да обхванат лицата, които подлежат на задължителна ваксинация. Това създава голяма предпоставка лицата да не бъдат ваксинирани. Също голям процент на лицата на ромската общност са с липса на здравно осигуряване поради липса на здравна ангажираност и заетост, както и финансова невъзможност за покриване на осигуровките", заяви председателят на сдружение "Свят без граници" Ганчо Илиев за "България сутрин".

Специалисти работят с ромската общност за подобряване на информираността за ваксините, подчерта той.

"Една голяма част имат предразсъдъци, че по този начин детето ще бъде увредено и ще има след това генетични заболявания. Много колеги, здравни медиатори и неправителствени организации осъществяват дейност в махалите, за да повишат здравната информираност и култура на населението и чрез центровете да се даде на повече хора да разберат смисъла от ваксините и начините на прилагане. Повечето от медиаторите работят с лечебните заведения и лекарите", допълни Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му се работи по въпроса сред по-младите да се подобри здравната култура.

"Свят без граници", аз в частност, ежедневно комуникираме със здравната инспекция, с общопрактикуващите лекари, ежедневно правим теренно проучване, работим със Здравната каса, където търсим лицата, които са с пропуснати здравни осигуровки, работим с центровете за влияния, със семействата. Нашата основна цел е да мотивираме и да насочим вниманието на подрастващите в това да имат по-висока здравна култура", коментира още Илиев.

Той е категоричен, че ситуацията със заболяването е овладяна в Стара Загора.

"Факторът "време" в ромската общност е относително понятие. Имаме доста позитивни резултати и сме постигнали сравнително добра комуникация с общността. Да успокоя населението на Стара Загора - в ромската общност на този етап ситуацията е спокойна, няма нови случаи на коклюш. Създадена е добра колаборация между различните заинтересовани страни и се работи ежедневно на терен", допълни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ромиваксиниBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Старозагорските ромове са най-здравите в света ! Евалла батко !
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Румъния също имаше коклюш и то от ромовете,и тук е така ,тия хора ги интегрират повече от 30 г.,днес ходих да си вадя риболовен билет ,а офиса са се намира в социалните ,направи се изненадах колко много ромове получават помощи така е от много години и продължава )))
8
0
 
4
 
! Отговори
Жалкар преди 2 месеца
Жалко....
7
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Българите са ваксинирани през годините срещу какво ли не и половината са ялови. Нито сперматозоидите на момчетата са нормални, нито момичетата могат да заченат нормално.Ромите се пазят от ваксините и нямат никакви проблеми с плодовитостта.
6
1
 
3
 
! Отговори
та така преди 2 месеца
няма щот не си водят децата на лекар
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
така е - щот не се ваксат и имат естествен имуниет - ваксаните пукат кат въшки га ги стиснеш
4
0
 
10
 
! Отговори
Перниканец преди 2 месеца
Успокоих се. Щом ромската общност е добре, не ви инересуват другите - кучета ги яли. Преведете им по няколко хилядарки на човек за лятото за море. На българите - удвоете данъците, че и бежанци се задават.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия махали растат с голяма скорост май скоро ние ще сме малцинства
2
1
 
3
 
! Отговори
либерал преди 2 месеца
Ние либералите можем само да се радваме, че ромските деца са толкова здрави. Дано така да бъде и за в бъдеще.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
браво! на гроб-дпс електората трябва да е здрав и наличен идните дни