Между ОЛАФ и българските власти няма отворени теми

Вицепремиерите Златанова и Йовчев разговаряха с генералния директор на ОЛАФ
25 сеп 2013 14:40, Елка Василева
0
Между ОЛАФ и българските власти няма отворени теми
Снимка: архив, Reuters

Вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев разговаряха с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Джовани Кеслер. След срещата двамата вицепремиери съобщиха, че основният обсъден въпрос е бил предстоящото обособяване на поста прокурор на ЕС, предаде БТА.

Тази тема предстои да залегне в дневния ред на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през октомври в Люксембург. Българската позиция е, че Европейската прокуратура следва да бъде силна и да пази ефективно финансовите интереси на Общността, отбеляза вицепремиерът Златанова. Европейските данъкоплатци заслужават това, особено в период на криза, добави тя.

Събеседниците са разговаряли за постигането на още по-тясно сътрудничество между Дирекцията на МВР за координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС (АФКОС) и ОЛАФ. Вицепремиерът Йовчев уточни, че между европейската служба и българските власти няма отворени теми и сътрудничеството е много добро. Кеслер е бил запознат с реформите в сектора на сигурността и по-специално в МВР. Тази реформа няма да засегне АФКОС, обсъдихме възможността дирекцията да получи повече човешки и технически ресурси за работата си, отбеляза Йовчев.

Трябва да променим процедурите по планирането и изразходването на европейски средства, да повишим контрола, допълни той в отговор на въпрос как България може да получи по-добри резултати в годишните доклади на ОЛАФ. По неговите думи през последните години има напредък, а с предстоящите усилия добрите впечатления могат да бъдат задълбочени и да бъдат постигнати по-добри резултати. Йовчев подкрепи идеята на ЕС за уеднаквяване на законодателствата по отношение на преследването на измамите с европейските средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари