Президентът Оланд: Франция уважава ромите

Френският президент предупреди министри да спрат спора за ромите
Обновена: 2 окт 2013 16:59 | 2 окт 2013 16:52, Елка Василева
27
Президентът Оланд: Франция уважава ромите
Франсоа Оланд. Снимка: Reuters

Франция уважава ромите и работи за тяхното включване в обществото, когато съществуват възможност и добра воля, напомни президентът Франсоа Оланд на разделеното по въпроса правителство на седмичното заседание на кабинета, предаде Франс прес.

Президентът социалист напомни също принципите, на които се основава френската политика в тази насока, след като вътрешният министър Манюел Валс заяви, че ромските имигранти, идващи предимно от България и Румъния, няма да се интегрират поради начина си на живот и повечето ще трябва да бъдат експулсирани.

Премахването на незаконните лагери, в които живеят част от ромите, е въпрос от компетенцията на правосъдието. Изключение са случаите, при които е застрашена сигурността на хора, е подчертал Оланд според разпространеното от Елисейския дворец съобщение за правителственото заседание.

Президентът Франсоа Оланд е предупредил също така двама от министрите, че трябва да прекратят спора за френската политика спрямо ромите, ако искат да останат в правителството, предаде Ройтерс.

Още по темата

Вътрешният министър Манюел Валс заяви миналата седмица, че повечето от 20-те хилядите роми в лагери около френските градове никога няма да могат да се интегрират във френското общество и трябва да бъдат върнати в Румъния и България. Министърът на териториалното развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло, лидер на коалиционния партньор, партията на Зелените, обвини Валс, че отхвърля основни човешки ценности, с които Франция се гордее. Той поиска от президента да го порицае.

В опит да обедини управляващата коалиция, Оланд нахока и двамата на седмичното заседание на правителството. Всички министри трябва да внимават за поведението си, как се изразяват и как действат, каза президентът. Членовете на правителството имат право на собствено мнение, но дебатите трябва да се водят в рамките на правителството, а не пред обществото, допълни той. Премиерът Жан-Марк Еро е натоварен да осигури по-добра координация на правителството.

На 25 септември Европейската комисия напомни на Франция, че ромите като европейски граждани имат право на свободно придвижване във всички страни от ЕС. Изявленията на Валс предизвикаха полемика в правителството, като министърът на жилищното строителство Сесил Дюфло ги определи като неприемливи. Премиерът Жан-Марк Еро вчера окачестви като възможна интеграцията на ромите, ако те спазват законите на страната, припомня Франс прес.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 10 години
KULTURNOTO GONNENE NA ROMITE NE ZNA4I SVOBODNO PATUVANE , TOVA E KRIVORAZBRANATA BALKANOKOMUNISTI4ESKA DEMOKRACIA . PARVO SE INTEGRIRAITE VIE ZACHTOTO IMA MNOGO DA SE U4ITE NA DEMOKRACIA
22
0
 
2
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Ми като ги уважава, да си ги взима бе! Халал да са им.
21
0
 
2
 
! Отговори
Hihi преди 10 години
Abe q ne se vprqgaite tuka da pishete,shte gi varnat obratno v Bg i tochka.To se znae!!!!!
20
0
 
3
 
! Отговори
. преди 10 години
Що не вземе да подушка непрани *** долни *** па тогава да говори
19
0
 
2
 
! Отговори
BOIAN преди 10 години
KOLKOTO POVE4E NOVNINI 4ETA IKOLKOTO POVE4E LICEMERNI MUTRI VIJDAM V TAH VSE POVE4E SE UBEJDAVAM 4E VOLEN SIDEROV E PRAV I SLEDVA6TIA OUT 6TE GLASUVAM ZA ATAKA SRAM ME E 4E DOSEGA NE SUM
18
1
 
4
 
! Отговори
Ооооооо, не така преди 10 години
Би било добре да направим един митинг в подкрепа на онеправданите и дискриминирани роми от правителствата на западните държави. Предлагам да се организира протест пред френското и британското посолство против нарушаването на човешките права на ромите.
17
1
 
4
 
! Отговори
Циинин преди 10 години
*** не искат в България . Франция им харесва повече. Нали имаме свободно движение на КАПИТАЛИ И ХОРА. Нали имаме Европейски ценности . Как ще експулсират ? Къде остана свободата , равенството и братството бе негрофили френски? Щом не зачитат собствените си закони ние да пуснем реакторите дето спряхме. Дипломатите ни веднага да възразят срещу дискриминирането на българските роми. Даже трябва да съдействаме за разселването им по света че тук не им харесва.
16
0
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
"когато съществуват възможност и добра воля" !
15
0
 
7
 
! Отговори
художника преди 10 години
Интеграция на *** не е възможна, защото той не спазва никакви чужди закони, освен собствените им неписани закони/правила/.Кражби, нелегална търговия, проституция, лихварство.Това могат- това правят!
14
1
 
7
 
! Отговори
зъл преди 10 години
Абе то и аз много ги уважавам ***, ама като не са тук, а във Франция :)
13
0
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Хаха, тия почнаха кат наш Станишев, Буда и Местан - щом казват нещо - значи не може да не е вярно.
12
3
 
15
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Дай Боже, всички *** за Франция да заминат и да не се връщат. Тогава престъпността в България ще намалее с 96% и ще започнем да забогатяваме прогресивно.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ние ще уважаваме ромите, ако отидат във Франция, колко много ще ги уважаваме!!!!
10
2
 
8
 
! Отговори
бай тошо преди 10 години
значи сега,ако сме хора,трябва да отпуснем безплатни автобуси на *** и да затворим границата за обратно влизане.Каквито санкции да последват от фашис..пардон..Ес мисля че ако се очистим от ромите ще бъде много по добре
9
1
 
10
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Да уважат тогава няколко десетки хиляди и ще му повярваме.
8
3
 
10
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
По времето на цар БорисIII суперполицая Гешев е държал българи, турци и *** изкъсо!По времето на цар Тошо нямаше *** въпрос, а турския беше решен с отваряне на границите навън!Сега през някоя година си избираме "цар" и има бежански, *** и очаквайте още проблеми!
7
1
 
17
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
поредното ,,истичане на ,,мозъци,,....този път към франция....
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интегрирането е много просто и лесно - както в щатите - един закон за всички, не плащаш ток, вода, не си паркирал каруцата правилно, коня не ака еко в центъра - плащаш или в затвора, толкова ! Няма бял, черен, жълт, за всички еднакво.Ама на никой политик не му стиска да прати няколко милиона евтини гласоподаватели в затвора...Та така ще си караме щом си търпим политиците. Те "ромите " не са виновни, и аз да можех да закарам коня на паша в булонския лес и аз да съм го направил
5
2
 
14
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
От уважение само ги гоните с багерите! Не че не сте прави ама не ни карайте ние да ги интегрираме! Наистина трябва и ние да използваме багери в гетата ама нямаме смелост!
4
0
 
16
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Хитри турски ***, дето тука слугуват на Доган ще заминат във Франция, да са на социални!