Страните от ЕС да зачитат правото на свободно движение

ЕП отхвърли всяко предложение за ограничаване броя на имигрантите в ЕС
16 яну 2014 16:09, Елка Василева
0
Страните от ЕС да зачитат правото на свободно движение
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент прие резолюция, с която ясно се противопостави на позицията на някои европейски лидери, настояващи за промени и ограничения на свободата на движение на гражданите на ЕС. Това съобщи пресслужбата на ЕП. Временните ограничения за свободно движение на работници от България и Румъния изтекоха на 1 януари 2014 г.

Още по темата
С резолюцията, предложена от групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите С&Д, Алианса на либералите и демократите за Европа АЛДЕ, Зелени/ЕСА и Европейската обединена левица/Северната зелена левица ЕОЛ/СЗЛ, Европарламентът призовава държавите членки да се съобразят с разпоредбите на Договора за ЕС, касаещи свободата на движение — право, гарантирано за всички европейски граждани.
 
Евродепутатите призовават страните от Европейския съюз да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да повлияят на правото на свободно движение. Те отхвърлят и всяко предложение за ограничаване на броя на имигрантите в ЕС, тъй като това е в противоречие с принципа на Договора.
 
Парламентът отбелязва, че с наближаването на изборите за Европейски парламент свободното движение на гражданите на ЕС се превръща в тема на кампаниите на някои политически партии и че съществува риск този дебат да доведе до увеличаване на расизма и ксенофобията. Той посочва също, че високопоставени европейски политици неотдавна са направили изявления, насочени срещу правото на свободното движение.
 
Трудовата мобилност стимулира икономиката на ЕС

 
Последните проучвания на Еврокомисията показват, че мобилните работници са нетни платци в икономиките и бюджетите на страните домакини, се подчертава в резолюцията.
 
Въпреки че само 2,8% от всички граждани на ЕС живеят в държава от ЕС, различна от тяхната собствена, те са ключов елемент за успеха на вътрешния пазар и стимулират европейската икономика, заявиха евродепутатите.
 
Справяне със злоупотребите със системите за социално подпомагане, без дискриминация
 
Депутатите призоваха държавите членки да не дискриминират мобилни работници от ЕС, като неправилно смесват правото на свободно движение с цел работа с предполагаеми злоупотреба със системите за социално осигуряване.
 
Те напомниха на държавите членки, че е тяхна социална отговорност да се справят със злоупотребите със системите им за социални грижи, независимо дали са дело на техните собствени граждани или на граждани на други страни от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари