Край на таксите за роуминг в ЕС от края на 2015 г.

Отпадането им трябва да се гласува от всички 28 членки на ЕС
Обновена: 3 апр 2014 17:21 | 3 апр 2014 16:30,
13
Край на таксите за роуминг в ЕС от края на 2015 г.
Снимка: архив, Reuters

Използването на мобилните телефони за разговори и сърфирането в мобилния интернет в другите европейски страни скоро няма да е свързано с допълнителни разходи за българския потребител. Членовете на Европейския парламент гласуваха в четвъртък в Брюксел за забраната на роуминг таксите от 15 декември 2015 г., предаде пресслужбата на ЕП.

Вземането на окончателно решение обаче може да отнеме месеци, защото отпадането на таксите изисква гласуване от всички 28 членки на ЕС.

Депутатите обаче отбелязват, че ако се констатират злоупотреби с роуминг услугите, по изключение ще могат да бъдат налагани допълнителни такси.

Същевременно представителите на ЕП гласуваха и за запазване на неутралитета на мрежата - проблем, който започна да назрява в последно време. Става въпрос за метод за блокиране на искането на някои оператори да осигуряват по-бърз трафик за достъп до определени услуги на заплатили допълнителна такса клиенти.

Принципът на "неутралността на мрежата" гарантира, че всичко, което е част от интернет трафика, трябва да се третира еднакво, без дискриминация, ограничения или външна намеса, независимо от неговия подател, получател, вид, съдържание, устройство, услуга или приложение.

Така според новите текстове доставчиците на интернет няма да могат вече да блокират или забавят определени услуги поради икономически или други причини, съгласно последния вариант на Телекомуникационния пакет на ЕС, одобрен от Европейския парламент днес.

„Днешното гласуване е сериозна стъпка в посока на укрепването на единния телекомуникационен пазар на ЕС“, заяви докладчикът за телекомуникационния пакет Пилар дел Кастильо. „Парламентът иска да премахне таксите за роуминг за телефонните разговори, текстови съобщения и мобилен интернет до 15 декември 2015 г. и да подобри управлението на радиочестотния спектър, за да се развие 4G и 5G в цяла Европа“.

Депутатите настояват за ясни правила, които да не позволят на интернет доставчиците да популяризират едни услуги за сметка на други. BEREC (Органът на европейските регулатори на електронните съобщения) съобщи за няколко интернет доставчика, които са забавили или блокирали достъпа до услуги като провеждането на телефонни разговори по интернет чрез Skype.

Доставчиците на интернет ще продължат да имат възможността да предлагат специализирани услуги с по-високо качество, като видео по заявка и изключително важните за бизнеса „облачни“ приложения дотолкова, доколкото това не е „в ущърб на достъпността и качеството на услугите за достъп до интернет“, предлагани на други фирми или услуги.

Депутатите орязоха и списъка на Европейската комисия за „изключителни“ случаи, в които доставчиците ще имат право да блокират или забавят достъпа до интернет. Според членовете на ЕП тези практики трябва да бъдат разрешени само когато става въпрос за изпълнение на съдебна заповед, запазване на сигурността на мрежата или предотвратяване на временно натоварване на мрежата. Ако се използват такива „мерки за управление на трафика“, те трябва да бъдат „прозрачни, недискриминационни и пропорционални“ и „не трябва да се използват по-дълго, отколкото е необходимо“, смятат депутатите.

Очаква се решението на ЕП да бъде одобрено от Европейския съвет, който вероятно ще вземе решение по темата през октомври, предава Ройтерс.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Gamena преди 10 години
Ovchi glavibste tuka deto davate komentarite
11
0
 
4
 
! Отговори
Иво преди 10 години
10, ЕС гласува точно обратното на това което пишеш! Достъпът до интернет сайтове ще е неутрален и никой няма право да ограничава достъпа до законни сайтове или да иска допълнителни пари!
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо никоя медия не пише за това, че Европейския Съюз е вкарал закон, които позволява на оператори да филтрират Интернет трафика и по този начин да ограничават достъпа до определени сайтове, приложения и програми.Очаквайте скоро телефонните разговори да са почти безплатни.. но ползването на Фейсбук или Инстраграм да е платено.. Новите пакети на операторите ще са: 10000 Минути + Пакет: Facebook, Twitter, Instagram
9
0
 
8
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
Обзалагам се, че Ментел и Грабул вече са измислили алтернативни планове как да продължат да ни съдират кожата
8
0
 
1
 
! Отговори
do 7 преди 10 години
Това е измислено отдавна. Само че трябва да пребориш телекомуникационни гиганти за да прокараш такъв закон. Както и лобитата на тези компании в парламента както на всяка една европейска държава, така и на ЕС. Този закон се прекарва поетапоно от около 5 години.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубавото е, че бюрократите от ЕС някой път измислят и съвсем смислени неща!
6
1
 
1
 
! Отговори
emperorex преди 10 години
ami te ve4e v Germaniq kartite na aldi talk nqmat rouming ot 01.03.2014 govori se na 3 centa ku su6tiq operator i 11 centa kum drugi no v Bg koga 6a padnat neznam
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В един момент и мобилните телефони ще станат като интернета. Ще плащаш една месечна такса и неограничено ще може да се обаждаш в цяла Европа.
4
0
 
4
 
! Отговори
екс преди 10 години
До суперТи що мислиш, че са български ?!!! :) наивник ...
3
1
 
10
 
! Отговори
супер преди 10 години
Като му дойде време ще минем и на чижди оператори ;) Така трите конкурента - Мтел, Глобул и Виваком ще умрат :P
2
2
 
8
 
! Отговори
Монополисти преди 10 години
Телекомуникационните компании ще претърпят сериозни загуби. Но нека, стига са забогатявали на гърба на обикновения потребител!Услуги като WhatApp и Viber причиниха загуби на милиарди долари, защото хората много рядко вече пращат класически СМС. А като падне роуминга при мобилния Интернет... мислите ли, че някой ще се обажда по телефона? Всички ще използват тези безплатни приложения.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее ЕС! Аман от тези *** роуминг такси!